Μάχη για να περιορίσουν την εξάπλωση του κορονοϊού δίνουν οι αρχές στην Αργεντινή, όπου ξεπεράστηκε χθες το όριο των 100.000 κρουσμάτων από τον SARS-CoV-2.
Παρά τα αυστηρά μέτρα περιορισμού που έχουν τεθεί σε εφαρμογή στην πρωτεύουσα Μπουένος Άιρες και στα προάστιά της, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως το προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκαν 2.657 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, με το σύνολό τους να φθάνει τα 100.166.
Η κυβέρνηση της χώρας επέβαλε αυστηρά μέτρα στα μέσα Μαρτίου για να επιβραδύνει την εξάπλωση της πανδημίας. Χαλάρωσε κάποιους από τους περιορισμούς τον Μάιο, αλλά τους επανέφερε σε ισχύ στα τέλη του Ιουνίου στη μητροπολιτική περιοχή της πρωτεύουσας, εξαιτίας της έξαρσης των κρουσμάτων.
Ο απολογισμός των θυμάτων εξαιτίας της COVID-19 στην Αργεντινή ανέρχεται σε 1.845, είναι πολύ χαμηλότερος από τους 72.100 που ανακοινώθηκαν στη Βραζιλία χθες ή τους σχεδόν 12.000 για τους οποίους κάνουν λόγο οι αρχές του Περού.
Όμως ο ημερήσιος αριθμός των νέων κρουσμάτων έγινε τετραψήφιος στις αρχές του Ιουνίου και τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, ξεπερνά τα 3.000 ανά 24ωρο, όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ.
Ο Μάουρο Γκρόσμαν, εντατικολόγος στο νοσοκομείο Εσέισα του Μπουένος Άιρες, τόνισε πως φοβάται ότι η κορύφωση της πανδημίας πλησιάζει. «Το πιο επικίνδυνο είναι το να βρεθούμε στην κορύφωση για μεγάλο διάστημα» διότι «οι κλίνες θα γεμίσουν πολύ πιο γρήγορα και πολύ σύντομα οι κλίνες σε μονάδες εντατικής θεραπείας θα είναι κατειλημμένες».
Σύμφωνα με την καταμέτρηση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, παγκοσμίως καταγράφονται 12,81 εκατομμύρια κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό και τουλάχιστον 565.231 άνθρωποι έχουν υποκύψει στην ασθένεια που προκαλεί η επιπλοκές της.
Οι ΗΠΑ είναι η χώρα με τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων μόλυνσης (3,3 εκατομμύρια) και θανάτων (ξεπέρασαν τους 135.000) εξαιτίας της COVID-19 στον πλανήτη. Άλλες χώρες με υψηλούς αριθμούς ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2 είναι η Βραζιλία (1,8 εκατ.), η Ινδία και η Ρωσία.
Η πανδημία έχει εξάλλου καταφέρει σκληρό πλήγμα στην οικονομία της Αργεντινής, την ώρα που όδευε στην τρίτη χρονιά ύφεσης την ώρα που η κυβέρνηση του κεντροαριστερού προέδρου Αλμπέρτο Φερνάντες καταβάλλει προσπάθεια να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους ύψους 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων.