Η κυβέρνηση της Κολομβίας απέρριψε την πρόταση της οργάνωσης Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN) να κηρυχθεί αμοιβαία κατάπαυση του πυρός για τρεις μήνες, ώστε να διευκολυνθεί η αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.
Η πρόταση του ELN δεν αντανακλά «αληθινή βούληση» από την πλευρά του για την επίτευξη «της ειρήνης», έκρινε ο Μιγκέλ Σεμπάγιος, κυβερνητικός επίτροπος αρμόδιος για την ειρηνευτική διαδικασία, τοποθετούμενος κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής εκπομπής Noticias Caracol.
Στην πρότασή του, που δημοσιοποίησε την Τρίτη, η οργάνωση ανταρτών, επισήμως η τελευταία που συνεχίζει τον ένοπλο αγώνα στην Κολομβία, αναφέρθηκε στην έκκληση που απηύθυνε το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να κηρυχθεί παγκόσμια κατάπαυση του πυρός την 1η Ιουλίου.
Προσέφερε στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να κηρυχθεί αμοιβαία 90ήμερη εκεχειρία, επιχειρηματολογώντας ότι αυτή η κίνηση θα ευνοούσε την προσφορά βοήθειας στους ασθενείς αλλά και τη δυνητική επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.
Επί των ημερών του προηγούμενου προέδρου της Κολομβίας, του Χουάν Μανουέλ Σάντος, ο ELN διεξάγονταν ειρηνευτικές συνομιλίες στην Αβάνα, αλλά ο διάδοχός του Ιβάν Ντούκε δεν τις συνέχισε αφού ανέλαβε τα καθήκοντά του. Έκανε σαφές ότι θεωρεί λήξασα τη διαδικασία αυτή αφού η οργάνωση ανταρτών, που ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1960 από ριζοσπαστικοποιημένους ιερείς εμπνεόμενους από την επανάσταση στην Κούβα, ανέλαβε την ευθύνη για τη βομβιστική ενέργεια στην αστυνομική σχολή στην Μπογοτά τον Ιανουάριο του 2019, η οποία είχε στοιχίσει τη ζωή σε 22 ανθρώπους.
Ο ίδιος ο Ντούκε απέρριψε ξερά την πρόταση των ανταρτών να κηρυχθεί αμοιβαία κατάπαυση του πυρός ήδη την Τρίτη, επαναλαμβάνοντας την απαίτησή του η οργάνωση να απελευθερώσει προηγουμένως όλους τους αιχμαλώτους και τους ομήρους που κρατά και να «βάλει τέλος στις εγκληματικές δραστηριότητές της».
Ο ELN είχε κηρύξει μονομερή εκεχειρία τον Απρίλιο για να συμβάλλει στις προσπάθειες που καταβάλλουν οι υπηρεσίες υγείας να αντιμετωπίσουν την πανδημία.
Η οργάνωση, η οποία κατά υπολογισμούς των αρχών διαθέτει περίπου 2.300 μαχητές, κατηγορείται από την Μπογοτά ότι ενέχεται σε δολιοφθορές, απαγωγές, διακίνηση ναρκωτικών και μεταλλευμάτων που εξορύσσονται παράνομα.
Η υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας ειρήνης ανάμεσα στον πρώην πρόεδρο Σάντος και την πολύ ισχυρότερη πρώην οργάνωση ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), το 2016, είχε δημιουργήσει ελπίδες πως θα τερματιζόταν ο ατέλειωτος εμφύλιος πόλεμος στη χώρα των Άνδεων. Αλλά η ένοπλη σύρραξη, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 260.000 ανθρώπους από το 1958, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο για την Ιστορική Μνήμη, συνεχίζεται. Πέρα από τον ELN, περίπου 2.000 αποστάτες των FARC, οι οποίοι απορρίπτουν τη συμφωνία ειρήνης, έχουν ξαναπάρει τα όπλα.
Ο πρόεδρος Ντούκε παρέτεινε το lockdown στην Κολομβία ως την 1η Αυγούστου, εξηγώντας ότι σε ορισμένες πόλεις και κοινότητες καταγράφεται αύξηση των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 και των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Κατά τα πιο πρόσφατα δεδομένα που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Υγείας, η πανδημία του κορονοϊού έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 4.300 ανθρώπους επί συνόλου 124.000 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από την 6η Μαρτίου.