Η δημοσιοποίηση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων μεταξύ ενός μεγιστάνα των ΜΜΕ και αρκετών δημοσιογράφων στη Ρουμανία έχει προκαλέσει έντονο διάλογο για τα μονοπώλια στην ενημέρωση.

Στις μαγνητοφωνημένες συνομιλίες πρωταγωνιστεί ο Σορίν Οβίντιου Βάντου, ιδιοκτήτης ενός μεγάλου ομίλου μέσων ενημέρωσης, στον οποίο ανήκει και ο τηλεοπτικός σταθμός Realitatea, που φέρεται να λέει στους υφισταμένους του τι περιμένει από αυτούς.

«Αυτό που χρειάζομαι σήμερα είναι ένας οργανισμός που εκτελεί τις διαταγές μου. Δεν είστε ελεύθεροι, όποιος δεν είναι ικανοποιημένος με αυτό μπορεί να φύγει», φέρεται να είπε.

«Ασφαλώς. Αυτό θα πω στους ανθρώπους όταν επιστρέψω» του απαντά ένας από τους διευθυντές του ομίλου ο Σέργκιου Τοαντέρ.

Οι απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες ήρθαν στην επιφάνεια μετά την άσκηση δίωξης σε βάρος του Βάντου διότι βοήθησε έναν καταδικασθέντα σε ποινή 15 ετών κάθειρξης για απάτη. Η δίκη του αναμένεται να αρχίσει την 8η Νοεμβρίου.

«Αυτές οι συνομιλίες δείχνουν την έκταση κατά την οποία ένας ιδιοκτήτης μέσου ενημέρωσης μπορεί να επιβάλει την προσωπική του θέληση σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος», σχολίασε η Ιοάνα Αβαντάνι, επικεφαλής του Κέντρου για την Ανεξαρτησία της Δημοσιογραφίας. «Απειλούν την αξιοπιστία των ΜΜΕ συνολικά», πρόσθεσε.

Ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης καταδίκασαν την δημοσιοποίηση των συνομιλιών, σημειώνοντας πως χρησιμοποιούνται ως «εργαλείο εκβιασμού, για να δυσφημίσουν έναν από τους αντιπάλους του προέδρου Τράιαν Μπασέσκου».

Πηγή: zougla.gr