Στο Λευκό Οίκο, όπου θα γίνει σήμερα δεκτός με όλες τις τιμές που προβλέπει το πρωτόκολλο, ο Φρανσουά Ολάντ θα επιχειρήσει να ενισχύσει τις πολιτικές και τις οικονομικές σχέσεις με τον ισχυρό σύμμαχο της Γαλλίας.
«Σύμμαχοι υπήρξαμε την εποχή του Τζέφερσον και του Λαφαγέτ, σύμμαχοι είμαστε ακόμη σήμερα, φίλοι υπήρξαμε την εποχή του Τζέφερσον και του Λαφαγέτ, και φίλοι είμαστε για πάντα», δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ κατά την άφιξή του χθες στις Ηνωμένες Πολιτείες δίνοντας τον τόνο της επίσκεψής του.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας μόλις είχε περιηγηθεί με τη συντροφιά του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στο υποστατικό του Μοντιτσέλο, κατοικία του Τόμας Τζέφερσον, του τρίτου και του περισσότερο γαλλόφιλου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, θαυμαστή της Γαλλικής Επανάστασης και εκ των πρωτεργατών της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών.
Σήμερα, ο Λευκός Οίκος, στολισμένος στα μπλε-λευκά-κόκκινα εθνικά χρώματα της Γαλλίας, αλλά και των ΗΠΑ, θα υποδεχθεί με 21 κανονιοβολισμούς τον πρόεδρο της Γαλλίας.
Θα ακολουθήσει συνάντηση Ολάντ-Ομπάμα στο Οβάλ Γραφείο και κοινή συνέντευξη Τύπου. Η σημερινή ημέρα θα ολοκληρωθεί με το Επίσημο Δείπνο, με τη συμμετοχή 300 προσκεκλημένων.
Ο Φρανσουά Ολάντ είναι ο πρώτος πρόεδρος που γίνεται δεκτός για «επίσημη επίσκεψη αρχηγού Κράτους» στην Ουάσινγκτον μετά τον Ζακ Σιράκ το 1996.
Οι δύο πρόεδροι θα συζητήσουν σειρά καυτών θεμάτων όπως η Συρία, το θέμα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, η Ουκρανία, η διεθνής τρομοκρατική απειλή στο Σάχελ, η Λιβύη.
Αναφερόμενοι σε μία «αναμορφωμένη συμμαχία» μεταξύ των χωρών τους οι πρόεδροι Ομπάμα και Ολάντ δήλωσαν χθες στο κοινό άρθρο που υπέγραψαν εν όψει της επίσκεψης ότι η Αφρική, «από τη Σενεγάλη μέχρι τη Σομαλία» και ιδιαίτερα στο Μάλι, στο Σάχελ και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, είναι το πιο ορατό πεδίο αυτής της «νέας σύμπραξης».
Η ενίσχυση της ήδη στενής οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών θα κυριαρχήσει επίσης στις συνομιλίες, την στιγμή που ο Φρανσουά Ολάντ βρίσκεται αντιμέτωπος με πολύ χαμηλά ποσοστά δημοτικότητας και αναζητεί τρόπους τόνωσης της ισχνής οικονομικής ανάπτυξης και αντιμετώπισης της ανεργίας.
«Θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε όχι μόνο για τις σημερινές σχέσεις μας και για τη συμμαχία μας, αλλά και για τους τρόπους ενίσχυσης της μελλοντικής μας συνεργασίας», επιβεβαίωσε ο Μπαράκ Ομπάμα.
Ηδη, ο επικεφαλής της Nasa Τσαρλς Μπόλντεν και ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Διαστημικών Μελετών της Γαλλίας (Cnes) Ζαν-Ιβ λε Γκαλ, υπέγραψαν χθες συμφωνία συνεργασίας για μία αποστολή στον Αρη.
Στο πρόγραμμα της επίσκεψης περιλαμβάνεται συνάντηση του Φρανσουά Ολάντ με τους επικεφαλής των αμερικανικών ομίλων MasterCard, PepsiCo, UPS, Citigroup General Motors, καθώς και συνάντηση στο Σαν Φρανσίσκο με τους επικεφαλής των ιντερνετικών γιγάντων Google, Facebook, Twitter, Mozilla.