Ο υπουργός Ασφάλειας της χώρας και αρχηγός του κόμματος «Συμμαχία για ένα καλύτερο Μέλλον» Φαχρουντίν Ράντοντσιτς, εκτίμησε πως η κυβέρνηση της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης δεν είναι σε θέση να προτείνει ευφυή και ορθή λύση για την έξοδο από την κρίση, ενώ όπως τόνισε με τη στάση της αυτή οδηγεί σε μία κατάσταση, στην οποία οι πολίτες διαμαρτύρονται δικαιολογημένα.
Ο κ. Ράντοντσιτς, με αφορμή τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και τα επεισόδια στη χώρα, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Alfa» τόνισε ότι οι συλλήψεις παιδιών και η κράτησή τους χωρίς λόγο «ρίχνουν λάδι στη φωτιά» και κάλεσε τα δικαστικά όργανα και την εισαγγελία να ολοκληρώσουν άμεσα και αποτελεσματικά το έργο τους και να αφήσουν τα παιδιά να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
Πρόκειται για εξέγερση κατά της διαφθοράς και δεν υπάρχει καμία εθνοτική διάσταση, τόνισε ο υπουργός Ασφάλειας της Βοσνίας, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης της εφημερίδας «Ντνέβνι Άβαζ» του Σαράγεβο.
«Οι άνθρωποι θέλουν δικαιοσύνη και εργασία. Είναι τα παιδιά μας, οι άνθρωποι μας, άνθρωποι που στερούνται τα δικαιώματά τους, εργάτες που απολύθηκαν μετά από παράνομες ιδιωτικοποιήσεις, πολίτες που ληστεύονται καθημερινά από τους λογαριασμούς για τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις και για το ηλεκτρικό ρεύμα, φοιτητές που δεν μπορούν να σπουδάσουν. Αυτός που επί 20 χρόνια παρήγε φτώχεια βρέθηκε αντιμέτωπος με το λαό τον οποίο εξαπατούσε με υποσχέσεις ότι θα υπάρξουν καλύτερες συνθήκες, καλύτερη ζωή» υπογράμμισε ο κ. Ράντοντσιτς σημειώνοντας ότι αυτό δεν συμβαίνει πρώτη φορά στη Βοσνία.
Ο υπουργός Ασφάλειας της Βοσνίας, στη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό, που δημοσιεύεται και στην εφημερίδα «Ντνέβνι Άβαζ» είπε ότι από το 2009 προειδοποιούσε ότι πρέπει να ασκηθούν διώξεις για τη συστημική διαφθορά.
«Είχα προειδοποιήσει ότι θα έρθει “τσουνάμι πολιτών” κατά της διαφθοράς. Και αυτό συμβαίνει τώρα. Συνεχώς υπήρχαν διαδηλώσεις εργατών έξω από το κτίριο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης (της κυβέρνησης της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας. Η κλιμάκωση ήρθε στην Τούζλα όπου η τοπική κυβέρνηση με επικεφαλής το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα δεν ήθελε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα» ανέφερε.
Τονίζοντας πως δεν συνδέονται σε καμία περίπτωση οι διαμαρτυρίες για την κρίση και η κατάσταση στη χώρα το 1992, ο κ. Ράντοντσιτς υπογράμμισε ότι δεν είναι οι διαδηλωτές κατά του κράτους, αλλά κατά του κράτους είναι εκείνοι που το καταστρέφουν με τη διαφθορά.
«Είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη στη διαφθορά, πρώτη στο ποσοστό ανεργίας, που φθάνει το 55% και δεν υπάρχουν ξένοι επενδυτές. Οι πολίτες με δημοκρατική αντίσταση ζητούν αλλαγές» τόνισε.
Ο υπουργός Ασφάλειας της Βοσνίας αποσαφήνισε ότι δεν πρόκειται να συγκροτήσει επιτροπή διαχείρισης της κρίσης για να προστατεύσει μία ανεύθυνη, όπως τόνισε, κυβέρνηση, το Κόμμα Δημοκρατικής Δράσης (SDA) που είναι εδώ και 20 χρόνια στην εξουσία και το Σοσιαλδημορκατικό Κόμμα (SDP).
«Δεν μιλώ ως υπουργός Ασφάλειας, αλλά ως άνθρωπος και πολιτικός δεν θα συγκροτούσα ποτέ επιτροπή διαχείρισης κρίσης που θα ταχθεί κατά των πολιτών που διαμαρτύρονται δικαιολογημένα. Να συγκροτούσα επιτροπή διαχείρισης κρίσεων που θα συντόνιζε τις επιχειρήσεις της αστυνομίας, τον ξυλοδαρμό πολιτών, των δικών μας πολιτών;» επισήμανε.
Ο κ. Ράντοντσιτς είπε ακόμη ότι το υπουργείο Ασφάλειας της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης βάσει νόμου δεν έχει αρμοδιότητα για τη συγκρότηση τέτοιας επιτροπής.
Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας της Βοσνίας, στελέχους του (SDP), Νερμίν Νίκσιτς και του εκπροσώπου των Μουσουλμάνων στην τριμερή προεδρία της Βοσνίας και αντιπροέδρου του SDA, Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς ότι οι διαδηλωτές είναι ναρκομανείς στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν 12 κιλά ναρκωτικών, ο κ. Ράντοντσιτς είπε ότι πρόκειται για «τρομερή μεθόδευση» και ότι τα ναρκωτικά βρέθηκαν σε άλλο σημείο του Σαράγεβο, στο προάστιο Ίλιντζα.
Ο κ. Ράντοντσιτς απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να αποφεύγουν βανδαλισμούς και βία και αναφερόμενος στους εμπρησμούς κτιρίων υπογράμμισε ότι οι διαδηλωτές πρέπει να εκφράζουν με ειρηνικό τρόπο τη δυσαρέσκειά τους.