Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών κάλεσε χθες Παρασκευή ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Γουινέα να γίνει «το συντομότερο δυνατόν», μετά την αναβολή του.

Η ψηφοφορία ήταν προγραμματισμένο να γίνει την Κυριακή, αλλά αναβλήθηκε από το νέο επικεφαλής της ανεξάρτητης εθνικής εκλογικής επιτροπής, εν μέσω αλληλοκατηγοριών περί υποκίνησης επεισοδίων βίας από τα αντίπαλα κόμματα.

«Ελπίζουμε ότι οι πολίτες της Γουινέας θα αποφύγουν να εμπλακούν σε σημαντικά επεισόδια βίας», είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Φίλιπ Κρόουλι. «Ελπίζουμε επίσης ότι η κυβέρνηση θα ορίσει νέο χρονοδιάγραμμα το συντομότερο δυνατόν».

Είναι η δεύτερη φορά που η διαδικασία, η οποία αναμενόταν ότι θα επανέφερε την δημοκρατία στη χώρα, αναβάλλεται. Οι δύο υποψήφιοι, ο Σελού Νταλάν Ντιαλό, που είχε κερδίσει 43% στον πρώτο γύρο την 27η Ιουνίου και ο Αλφά Κοντέ, που είχε λάβει το 18% των ψήφων, φιλοδοξούν να αντικαταστήσουν το στρατιωτικό καθεστώς που είχε επιβληθεί το 2008 στη χώρα, που βρίσκεται στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης στις εξαγωγές βωξίτη.

Ο στρατηγός Σιακά Σανγκαρέ, νέος επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής, είπε ότι «την 24η Οκτωβρίου είναι αδύνατο» να γίνει ο δεύτερος γύρος και η νέα ημερομηνία θα ανακοινωθεί αφού η επιτροπή επανεξετάσει τις προετοιμασίες.

Νωρίτερα χθες ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ είχε εκτιμήσει ότι οι εκλογές θα μπορούσαν να γίνουν την 31η Οκτωβρίου. Ωστόσο το χρονοδιάγραμμα παραμένει άγνωστο.

Άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων για να καταστείλουν διαδήλωση που ξέσπασε στο Κονάκρι.

Να γίνει ο δεύτερος γύρος το συντομότερο κάλεσε και ο ΟΗΕ, στέλεχος του οποίου προειδοποίησε για τον κίνδυνο «αστάθειας». Αναλυτές φοβούνται νέο πραξικόπημα.