Ελικόπτερα του συριακού στρατού προχώρησαν σήμερα σε νέες ρίψεις βαρελιών με εκρηκτικά στο Χαλέπι, με αποτέλεσμα οκτώ πολίτες να βρουν το θάνατο, ανάμεσά τους πέντε παιδιά, εν μέσω της κλιμάκωσης των επιδρομών αυτού του είδους, οι οποίες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 150 ανθρώπους μέσα σε λιγότερες από τέσσερις ημέρες στην άλλοτε ακμάζουσα μητρόπολη του βορρά και οικονομική πρωτεύουσα της Συρίας.
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και αντικαθεστωτικούς ακτιβιστές στο πεδίο, ο στρατός εδώ και τρεις εβδομάδες έχει πολλαπλασιάσει τις επιδρομές με αυτές τις αυτοσχέδιες βόμβες —βαρέλια γεμάτα με TNT— εναντίον των τομέων του Χαλεπιού που ελέγχουν οι αντάρτες και επιδιώκει να ανακαταλάβει.
«Πολυάριθμα βαρέλια με εκρηκτικά ερρίφθησαν σήμερα σε περιοχές οι οποίες ελέγχονται από τους αντάρτες στο Χαλέπι», ανέφερε η ΜΚΟ, η οποία συλλέγει πληροφορίες χάρη σε ένα δίκτυο ακτιβιστών, γιατρών και στρατιωτικών σε όλη τη χώρα. Οκτώ πολίτες, περιλαμβανομένων μιας γυναίκας και πέντε παιδιών, σκοτώθηκαν, πρόσθεσε το Παρατηρητήριο.
Σύμφωνα με το Κέντρο Μέσων Ενημέρωσης του Χαλεπιού, άλλη μια οργάνωση που πρόσκειται στην αντιπολίτευση, η μία από τις επιθέσεις αυτές έπληξε ένα σχολείο στη συνοικία Μασάκεν Χανάνο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν παιδιά. Το Κέντρο έκανε λόγο περί «εξόδου του πληθυσμού» από τις ανατολικές συνοικίες του πληθυσμού, καθώς οι πολίτες προσπαθούν να «γλιτώσουν από τα βαρέλια» αυτά. «Οι συνοικίες Μαϊσάρ, Μάρτζα, Τζαζμάτι και Μαασρανίγια έχουν γίνει γειτονιές-φαντάσματα όπου η πλειονότητα των καταστημάτων έχει κλείσει», τόνισε.
Από το Σάββατο 159 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους πολίτες, συμπεριλαμβανομένων πολυάριθμων παιδιών, έχουν σκοτωθεί από τις αεροπορικές επιδρομές στο Χαλέπι, όπου οι μάχες διαρκούν από τον Ιούλιο του 2012, σύμφωνα με έναν απολογισμό του Παρατηρητηρίου. Ο στρατός διεξάγει από τα μέσα του Δεκεμβρίου μια εντατική εκστρατεία αεροπορικών επιδρομών εναντίον των συνοικιών της πόλης που ελέγχουν οι αντάρτες, με εκατοντάδες νεκρούς. Οι δυνάμεις του καθεστώτος, αξιοποιώντας τις επιδρομές αυτές, προελαύνουν στα ανατολικά και στα βόρεια της πόλης.
Οι επιδρομές με βαρέλια γεμάτα εκρηκτικά είχαν καταδικαστεί το 2013 από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς επίσης και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και τον Αραβικό Σύνδεσμο. Η διεθνής μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τις είχε χαρακτηρίσει «παράνομες».
Πάνω από 136.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και εκατομμύρια έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους στη Συρία τα τελευταία τρία χρόνια εξαιτίας της σύρραξης στη χώρα.
Στο μεταξύ η Ρωσία ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση της Συρίας θα μεταφέρει σύντομα μεγαλύτερες ποσότητες στοιχείων του χημικού οπλοστασίου της στο εξωτερικό για να καταστραφούν.
Ακόμη, η Μόσχα εκτίμησε σήμερα ότι η κυβέρνηση της Συρίας θα λάβει μέρος στις ειρηνευτικές συνομιλίες της Γενεύης την ερχόμενη εβδομάδα, μετά την διακοπή τους χωρίς κανένα χειροπιαστό αποτέλεσμα την περασμένη Παρασκευή.