Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν την Παρασκευή στην τουριστική περιοχή της Μπανγκόκ Τσάιναταουν στη διάρκεια της τρίτης και τελευταίας ημέρας κινητοποιήσεων στην πόλη για να καταγγείλουν τις βουλευτικές εκλογές οι οποίες θα διεξαχθούν αύριο Κυριακή στην Ταϊλάνδη εν μέσω φόβων για βίαια επεισόδια.

Η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Γινγκλάκ Σιναουάτρα προχωρά κανονικά με τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών, παρά τις απειλές των διαδηλωτών ότι θα τις εμποδίσουν και δεν θα επιτρέψουν στο κόμμα της Puea Thai να παραμείνει την εξουσία.

Ο επικεφαλής των διαδηλωτών Σουτέπ Ταουγκσουμπάν έχει ζητήσει από τους οπαδούς του να κλείσουν ειρηνικά τους δρόμους της Μπανγκόκ, αλλά την ίδια ώρα δεσμεύθηκε ότι δεν θα εμποδίσει τους πολίτες να ψηφίσουν.

Μια αιματοχυσία θα υπονομεύσει περαιτέρω την αξιοπιστία των εκλογών που πιστεύεται ότι είναι δύσκολο να αποκαταστήσουν τη σταθερότητα στην Ταϊλάνδη.

«Ο λαός δεν θα κλείσει τα εκλογικά κέντρα, αλλά θα διαδηλώσει στους δρόμους. Θα διαδηλώσουν ήρεμα, ειρηνικά και χωρίς βία. Αν κάποιος προσπαθήσει να προκαλέσει ταραχές δεν θα έρθουμε σε αντιπαράθεση μαζί του. Δεν θα κάνουμε τίποτα που θα εμποδίζει τους ανθρώπους να πάνε να ψηφίσουν», δήλωσε χθες Παρασκευή βράδυ ο Σουτέπ.

«Στο νότο, όσοι περικυκλώνουν τα μέρη όπου συγκεντρώνονται οι ψήφοι, περικυκλώστε τα ως συνήθως, αλλά σας ζητώ να παραμείνετε εκεί ειρηνικά, μην υποχωρήσετε, μην φύγετε μακριά και μην τους πολεμήσετε, απλώς προσευχηθείτε. Πιστεύω ότι σίγουρα θα αποφευχθούν αυτές οι εκλογές», πρόσθεσε.

Η εφημερίδα Nation αναφέρει ότι διαδηλωτές έχουν στήσει σκηνές έξω από τα ταχυδρομεία για να εμποδίσουν την παράδοση των ψηφοδελτίων στο νότο, όπου βρίσκονται οι περισσότεροι υποστηρικτές του Σουτέπ.

Πολλοί αντικυβερνητικοί διαδηλωτές στην Μπανγκόκ χθες φορούσαν κόκκινα ρούχα, το χρώμα των «κόκκινων πουκάμισων» της Γινγκλάκ, αφού ο Σουτέπ δήλωσε ότι κανείς δεν μπορεί να σφετεριστεί ένα χρώμα.

«Προς τιμή του κινεζικού νέου έτους, ας φορέσουμε κόκκινα στην πορεία μας στην Τσάιναταουν», είπε χθες ο επικεφαλής των διαδηλωτών, φορώντας ένα γιορτινό κόκκινο κινέζικο πουκάμισο.

Ο ΟΗΕ στην Ταϊλάνδη ζήτησε οι εκλογές να είναι ειρηνικές. Δέκα άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και τουλάχιστον 577 έχουν τραυματιστεί σε βίαια επεισόδια που συνδέονται με την πολιτική κρίση στη χώρα από τον Νοέμβριο, σύμφωνα με το ιατρικό κέντρο Erawan, το οποίο ελέγχει τα νοσοκομεία της Μπανγκόκ.

Οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές βγήκαν για πρώτη φορά στους δρόμους τον Νοέμβριο, στον τελευταίο γύρο της οκταετούς αντιπαράθεσης μεταξύ της μεσαίας τάξης της Μπανγκόκ, των Ταϊλανδών του νότου και του φιλοβασιλικού κατεστημένου εναντίον των κυρίως φτωχών, χωρικών οπαδών της Γινγκλάκ και του αδελφού της Τακσίν Σιναουάτρα, που αποπέμφθηκε από την εξουσία το 2006.

Το κυριότερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Δημοκρατικό, το οποίο υποστηρίζει τους διαδηλωτές, μποϊκοτάρει τις εκλογές, τις οποίες αναμένεται να κερδίσει το κόμμα της Γινγκλάκ, χωρίς όμως να λάβει την πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο, γεγονός που, στην καλύτερη περίπτωση, θα προκαλέσει νέο πολιτικό αδιέξοδο στη χώρα, αν οι εκλογές διεξαχθούν ειρηνικά.

Οι διαδηλωτές, που έχουν κατασκηνώσει στις κεντρικές οδικές αρτηρίες της Μπανγκόκ και εμποδίζουν σημαντικούς οδικούς κόμβους, κατάφεραν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο να κλείσουν τα εκλογικά κέντρα σε 49 από τις 50 περιφέρειες της πρωτεύουσας, ενώ η ψηφοφορία μπορεί να διεξαχθεί κανονικά μόνο σε τρεις από τις 15 νότιες επαρχίες της Ταϊλάνδης.

Κάποιοι από τους πολίτες που επιθυμούσαν να ψηφίσουν απομακρύνθηκαν με τη βία από τα εκλογικά κέντρα.

Ο Σουτέπ και οι υποστηρικτές του θέλουν να απαλλαγούν από την πολιτική επιρροή της οικογένειας Σιναουάτρα και κατηγορούν την Γινγκλάκ ότι είναι μαριονέτα του αδελφού της.

Οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές ισχυρίζονται ότι ο Τακσίν είναι ένας διεφθαρμένος καπιταλιστής που υφάρπαξε τη διακυβέρνηση της Ταϊλάνδης χρησιμοποιώντας τα χρήματα των φορολογούμενων για να εξαγοράσει ψήφους με λαϊκιστικά ανταλλάγματα. Ο Τακσίν ζει αυτοεξόριστος στο εξωτερικό μετά την καταδίκη του το 2008 για διαφθορά.

Ο ίδιος ή σύμμαχοί του έχουν κερδίσει κάθε εκλογική αναμέτρηση από το 2001. Οι υποστηρικτές του λένε ότι ήταν ο πρώτος ταϊλανδός ηγέτης που κράτησε τις προεκλογικές του υποσχέσεις να βοηθήσει τους φτωχούς.

Ο Σουτέπ επιθυμεί να δημιουργηθεί ένα μη εκλεγμένο «λαϊκό συμβούλιο», που θα αποτελείται από προσωπικότητες, πριν τη διεξαγωγή εκλογών.

Η παρατεταμένη πολιτική κρίση έχει πλήξει τον τουρισμό της Ταϊλάνδης, με την κεντρική τράπεζα να ανακοινώνει ότι η οικονομία της χώρας ενδέχεται να αναπτυχθεί μόλις 3% φέτος, αντί για 4% που ήταν οι προβλέψεις. Παράλληλα πλήγμα έχουν δεχθεί και οι εξαγωγές.