Ο ημερήσιος απολογισμός των θανάτων που οφείλονταν στον νέο κορονοϊό σε 24 ώρες στις ΗΠΑ έμεινε κάτω από τους 400 για δεύτερη συναπτή ημέρα, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς ως τις 20:30 χθες Δευτέρα (τοπική ώρα· 03:30 σήμερα Τρίτη ώρα Ελλάδας) από την ίδια ώρα της προηγουμένης.

Στη χώρα καταγράφηκαν 385 επιπλέον θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 σε μια ημέρα, ενώ την προηγουμένη ο αριθμός των νεκρών είχε ανέλθει σε 382. Πρόκειται για τους χαμηλότερους απολογισμούς από τα τέλη του Μαρτίου, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει η σχολή ιατρικής της Βαλτιμόρης, που ανανεώνονται συνεχώς.

Βραζιλία: Οι θάνατοι πλησιάζουν τους 44.000, πάνω από 888.000 τα κρούσματα

Ο απολογισμός των νεκρών στη Βραζιλία εξαιτίας της ασθένειας που προκαλεί ο νέος κορονοϊός πλησίασε τους 44.000 χθες Δευτέρα, κατά τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας, καθώς η χαλάρωση των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας στον λατινοαμερικάνικο γίγαντα των 212 εκατομμυρίων κατοίκων συνεχίζεται, παρότι η χώρα υφίσταται το δεύτερο χειρότερο πλήγμα στον κόσμο από την πανδημία, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ.

Οι αρχές της Βραζιλίας ανακοίνωσαν χθες ότι το προηγούμενο 24ωρο κατέγραψαν 627 θανάτους εξαιτίας της COVID-19, αριθμό αρκετά μειωμένο από τον μέσο όρο των περίπου χιλίων την περασμένη εβδομάδα. Τα στοιχεία που ανακοινώνει το υπουργείο Υγείας τείνουν να είναι μειωμένα τα Σαββατοκύριακα.

Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας ανέφερε πως καταγράφηκαν περίπου 20.000 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 το ίδιο διάστημα, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί να ανέρχεται πλέον σε 888.271.

Ενώ επισήμως ο απολογισμός των θανάτων εξαιτίας της πανδημίας ανέρχεται σε 43.959, στην πραγματικότητα, τόσο ως προς τους νεκρούς όσο και ως προς τους ανθρώπους που έχουν μολυνθεί, τα δεδομένα της βραζιλιάνικης κυβέρνησης μάλλον είναι πολύ υποτιμημένα, τονίζουν ειδικοί σε ζητήματα δημόσιας υγείας, που βασίζουν την εκτίμηση αυτή στο ότι δεν γίνεται επαρκής αριθμός διαγνωστικών εξετάσεων στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Παρότι η πανδημία μαίνεται, βραζιλιάνικες πολιτείες και πόλεις έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν τα μέτρα κοινωνικής απόστασης και περιορισμού της κίνησης τις τελευταίες εβδομάδες, λόγω της κόπωσης μερίδας του πληθυσμού και των επανειλημμένων απαιτήσεων του προέδρου της χώρας να ξαναρχίσει η οικονομική δραστηριότητα. Ο αρχηγός του κράτους, ο ακροδεξιός Ζαΐχ Μπολσονάρου, υποβαθμίζει εξαρχής τη σοβαρότητα της πανδημίας· χαρακτηρίζει την COVID-19 «γριπούλα».

Χθες Δευτέρα ο Μάικ Ράιαν, ειδικός του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τις καταστάσεις κρίσης, τόνισε πως η κατάσταση στη Λατινική Αμερική είναι πολύ ανησυχητική.

Σημείωσε ότι η Βραζιλία δεν μπορεί να «αποσπαστεί» από την περιοχή της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, καθώς στην αμερικανική ήπειρο «υπάρχουν πολλές άλλες χώρες, όπως το Μεξικό, η Χιλή και άλλες, που καταγράφουν υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων και συνεχίζουν να βλέπουν εξάπλωση της επιδημίας».

Κίνα: Αυστηρότερα μέτρα μετά την αύξηση των νέων κρουσμάτων

Οι αρχές του Πεκίνου επέβαλαν αυστηρότερα μέτρα για να αποτρέψουν την εξάπλωση του κορονοϊού μετά τον εντοπισμό εστίας μόλυνσης στην πρωτεύουσα, απαγορεύοντας την έξοδο από την πρωτεύουσα της Κίνας σε πρόσωπα υψηλού κινδύνου και αναστέλλοντας κάποιες από τις συγκοινωνίες προς άλλες επαρχίες και περιοχές.

Αξιωματούχοι στην πόλη έκαναν λόγο σήμερα για 27 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 χθες Δευτέρα. Το στοιχείο αυτό αυξάνει τον αριθμό των μολύνσεων στην πόλη κατά το τρέχον ξέσπασμα σε τουλάχιστον 106.

Πρόκειται για τη σοβαρότερη αναζωπύρωση στην Κίνα από τον Φεβρουάριο, που ανακινεί τους φόβους για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, η οποία ξεκίνησε από την πόλη Ουχάν στην κεντρική επαρχία Χουμπέι τον Δεκέμβριο του 2019. Μέχρι σήμερα, ο νέος κορονοϊός έχει προσβάλει πάνω από 8 εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο και οι νεκροί εξαιτίας της COVID-19 έχουν ξεπεράσει τους 435.000 στον πλανήτη.

Αν και δεν έχει επιβληθεί lockdown παρόμοιο με αυτό στην Ουχάν, σε επίπεδο συνοικιών, οι αρχές της δαιδαλώδους κινεζικής πρωτεύουσας έχουν περάσει σε κατάσταση παρόμοια με αυτή «καιρού πολέμου»: σε πολλές γειτονιές έχουν στηθεί σημεία ελέγχου που λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο, τα σχολεία έχουν κλείσει, στους δημότες συστήνεται σθεναρά να τηρούν αυστηρά τη λεγόμενη κοινωνική απόσταση.

Το ξέσπασμα ιχνηλατήθηκε στο τεράστιο παζάρι τροφίμων Σινφάντι, αγορά χονδρικής στο νοτιοδυτικό τμήμα του Πεκίνου όπου χιλιάδες τόνοι λαχανικών, φρούτων και κρέατος αλλάζουν χέρια καθημερινά.

Χθες Δευτέρα, ο δήμος του Πεκίνου χαρακτήρισε κι άλλες συνοικίες μεσαίου επιπέδου κινδύνου, με το σύνολό τους να ανέρχεται πλέον σε 22. Οι περιοχές μεσαίου κινδύνου προβλέπεται να λαμβάνουν αυστηρά μέτρα για την αποτροπή της διασποράς του ιού, προς το εσωτερικό και προς το εξωτερικό τους.

Τη νύχτα, σε ορισμένα τμήματα της πόλης, όπως συνοικίες όπου υπάρχουν παλιά συμπλέγματα κατοικιών, τα λεγόμενα χουτόνγκ, στήθηκαν οδοφράγματα και φυλάκια.

Σε όλους τους ανθρώπους που θεωρούνται υψηλού κινδύνου — όπως για παράδειγμα σε πρόσωπα που ήρθαν σε στενή επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα — απαγορεύεται πλέον να βγουν από την πόλη, μετέδωσαν σήμερα κρατικά ΜΜΕ, επικαλούμενα αξιωματούχους της επιτροπής υγείας του δήμου. Η λειτουργία των ταξί και άλλων υπηρεσιών μεταφοράς εκτός πρωτεύουσας ανεστάλησαν. Οι αρχές σε πολλές περιοχές επιβάλλουν εξάλλου πλέον καραντίνα σε επισκέπτες από το Πεκίνο.

Ένα ύποπτο κρούσμα μόλυνσης που μετέβη αεροπορικώς από το Πεκίνο στη νοτιοδυτική επαρχία Σετσουάν μετατράπηκε σε επιβεβαιωμένο, ανέφεραν οι αρχές. Τουλάχιστον 11 άνθρωποι που είχαν στενή επαφή με το πρόσωπο αυτό θα τεθούν υπό ιατρική παρακολούθηση σε απομόνωση.

Σε όλη τη χώρα, η Εθνική Επιτροπή (το υπουργείο) Υγείας ανέφερε σήμερα ότι το προηγούμενο 24ωρο ενημερώθηκε για 40 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης, τα 8 από τα οποία ήταν «εισαγόμενα», κατά την ορολογία του Πεκίνου όταν αναφέρεται σε περιπτώσεις ταξιδιωτών που είχαν μολυνθεί προτού αφιχθούν από το εξωτερικό την ηπειρωτική Κίνα.

Πέραν των 27 κρουσμάτων στο Πεκίνο και αυτού στη Σετσουάν, κρούσματα μετάδοσης στην κοινότητα εντοπίστηκαν επίσης στη Χεμπέι (4).

Επτά ασθενείς έλαβαν εξιτήρια από νοσοκομεία μετά την ανάρρωσή τους. Ωστόσο 210 ασθενείς εξακολουθούν να νοσηλεύονται, οι πέντε σε κρίσιμη κατάσταση, κατά το υπουργείο Υγείας.

Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στην Κίνα ανέρχεται σε 4.634 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 83.221 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Μεξικό: Πάνω από 17.500 θάνατοι, ξεπέρασαν τα 150.000 τα κρούσματα

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 439 νέοι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 και 3.427 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τη χώρα να ξεπερνά μακάβρια ορόσημα.

Πλέον ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στο Μεξικό ανέρχεται σε 17.580 νεκρούς επί συνόλου 150.264 επιβεβαιωμένων περιπτώσεων μόλυνσης, καθώς η κυβέρνηση επιμένει να τονίζει πως ο πραγματικός αριθμός όσων μολύνθηκαν είναι πιθανόν πολύ υψηλότερος από αυτόν που ανακοινώνει επίσημα, δεδομένου ότι οι αρχές αδυνατούν να κάνουν αρκετά τεστ.

Χιλή: Παρατάθηκε για 3 μήνες η «κατάσταση καταστροφής»

Η κυβέρνηση της Χιλής ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι παρέτεινε για τρεις μήνες την «κατάσταση συνταγματικής εξαίρεσης λόγω καταστροφής» στο πλαίσιο των μέτρων που έχει λάβει για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, τη νομική βάση που επιτρέπει ιδίως στον πρόεδρο Σεμπαστιάν Πινιέρα να αναπτύσσει τον στρατό στο εσωτερικό για να εγγυάται τη δημόσια τάξη.

«Πρόκειται για την προστασία της ζωής των Χιλιανών», δικαιολόγησε ο υπουργός Άμυνας, ο Αλμπέρτο Εσπίνα.

Το μέτρο, που ανακοινώθηκε αρχικά τη 18η Μαρτίου, επιτρέπει ακόμη την επιβολή νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας, που εφαρμόζεται εδώ και τρεις μήνες, καθώς και την επιβολή περιορισμού.

Η Χιλή δέχεται βαρύ πλήγμα από την πανδημία του κορονοϊού. Η λατινοαμερικάνικη χώρα των 18 εκατομμυρίων κατοίκων κατέγραφε ως χθες Δευτέρα 3.362 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 179.436 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Ο τρόπος που διαχειρίζεται την πανδημία η κυβέρνηση και μια πολεμική για τη μεθοδολογία καταμέτρησης των θανάτων στοίχισαν τη θέση του στον πρώην υπουργό Υγείας Χάιμε Μάνιαλιτς, ο οποίος ανακοίνωσε την παραίτησή του το Σάββατο. Αντικαταστάθηκε από τον Ενρίκε Πάρις, παιδίατρο και άλλοτε πρόεδρο του ιατρικού συλλόγου της Χιλής.

Η Χιλή ήταν ένα από τα πρώτα κράτη της Λατινικής Αμερικής που κήρυξαν κατάσταση εκτάκτου ανάγκης προληπτικά, από την 7η Φεβρουαρίου. Μερικές εβδομάδες αργότερα, έκλεισε τα σύνορά της, ανέστειλε τη λειτουργία σχολείων και πανεπιστημίων, επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας και έθεσε σε εφαρμογή μια πολιτική μαζικών διαγνωστικών τεστ.

Όμως, αντίθετα με ό,τι συνέβη σε άλλες χώρες της περιφέρειας, η κυβέρνηση του Πινιέρα επέλεξε μόνο τοπικούς περιορισμούς, στις εστίες μόλυνσης, και όχι γενικό περιορισμό του πληθυσμού.

Αν και οι τοπικές καραντίνες είχαν καλά αποτελέσματα στις πιο πλούσιες συνοικίες, αποκαλύφθηκε πως ήταν πολύ λιγότερο αποτελεσματικές στις φτωχές συνοικίες.

Ο ρυθμός των νέων μολύνσεων αυξήθηκε δραματικά τον Μάιο και τον Ιούνιο, με τον μέσο όρο τους να φθάνει τα 5.000 κρούσματα καθημερινά τις τελευταίες εβδομάδες. Η εξάπλωση γέμισε ασφυκτικά τις μονάδες εντατικές θεραπείας (ΜΕΘ) και ανάγκασε την κυβέρνηση να επιβάλει lockdown στο Σαντιάγο, την μητροπολιτική περιοχή της πρωτεύουσας όπου ζουν πάνω από 6 εκατομμύρια πολίτες.

Ο υπουργός Εσωτερικών Γκονσάλο Μπλούμελ επισήμανε πως οι περισσότεροι τηρούν τα ολοένα πιο δρακόντεια μέτρα περιορισμού αλλά υπάρχει «μια ομάδα ανθρώπων που συμπεριφέρεται ανεύθυνα και δεν συμμορφώνεται» προς αυτά. Ο Μπλούμελ πρόσθεσε ότι στο εξής η κυβέρνηση θα προσάγει τις πιο κατάφωρες περιπτώσεις παραβιάσεων των μέτρων στη δικαιοσύνη και θα ζητεί να επιβάλλονται ποινές φυλάκισης.