Αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που ενισχύει σημαντικά τις εξουσίες «των περιπόλων των συνοικιών» υιοθέτησε σήμερα το κοινοβούλιο της Τουρκίας, με τους επικριτές του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να τον κατηγορούν ότι θέλει να δημιουργήσει «πολιτοφυλακή».
«Το νομοσχέδιο για τις περιπόλους συνοικιών υιοθετήθηκε» ανέφερε το κοινοβούλιο της Τουρκίας στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter, ενώ η αντιπολίτευση προειδοποιεί για πιθανές παραβιάσεις δικαιωμάτων, καθώς προσωπικό με περιορισμένη εκπαίδευση συμμετέχει στο έργο των δυνάμεων ασφαλείας.
Βάσει του νομοσχεδίου, οι περίπολοι των συνοικιών, που περιπολούν στη διάρκεια της νύκτας για να εντοπίζουν τυχόν διαρρήκτες ή όσους διαταράσσουν τη δημόσια τάξη, θα διαθέτουν σχεδόν τις ίδιες εξουσίες με τους αστυνομικούς, όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ.
Ο θεσμός αυτός που χρονολογείται εδώ και περισσότερα από 100 χρόνια εξαρτάται από το υπουργείο Εσωτερικών και αυτή τη στιγμή στην Τουρκία τα μέλη των περιπόλων συνοικιών ξεπερνούν τις 28.000.
Οι εν λόγω φρουροί, που φέρουν την ονομασία «αετοί της νύχτας», ανασυστάθηκαν από τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και άρχισαν να περιπολούν στους δρόμους των τουρκικών πόλεων το 2017, έναν χρόνο μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.
Βάσει του νόμου, τον οποίο το κόμμα του Ερντογάν, το AKP, πέρασε νύχτα από το κοινοβούλιο, θα έχουν την εξουσία να ζητούν ταυτότητα από τους πολίτες, να χρησιμοποιούν βία και να φέρουν όπλα για να συλλαμβάνουν υπόπτους.
Αντιδρά η αντιπολίτευση
«Δεν μπορείς να δίνεις σε κάποιον όπλο και να τον στέλνεις στον δρόμο με ευρείες εξουσίες έπειτα από 40 ημέρες εκπαίδευση», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο Ενγκίν Αλτάι, βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), του μεγαλύτερου της αντιπολίτευσης.
Ο Ομέρ Φαρούκ Γκεργκερλίογλου, βουλευτής του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), επέκρινε επίσης το επίπεδο της εκπαίδευσης των φρουρών, λέγοντας ότι θα εκπαιδευθούν μόνο λίγες ώρες σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα.
«Αυτός ο νόμος δεν αφορά την προστασία του λαού ούτε της συνοικίας. Είναι ένας νόμος για να προστατευθεί το κράτος από τον λαό», δήλωσε σε ομιλία του στο κοινοβούλιο στη διάρκεια της συζήτησης του νόμου και προειδοποίησε για αύξηση των βίαιων επεισοδίων με εμπλοκή δυνάμεων ασφαλείας.
«Χρησιμοποιούν τον θεσμό των περιπόλων για να δημιουργήσουν μια πολιτοφυλακή» κατήγγειλε την Τρίτη ο Μαχίρ Πολάτ βουλευτής του αντιπολιτευόμενου κόμματος CHP. «Αν υπάρχει ένα πρόβλημα ασφάλειας σε αυτή τη χώρα, τότε πρέπει να ενισχυθεί η αστυνομία και η χωροφυλακή», πρόσθεσε.
«Ενισχύοντας τις περιπόλους των συνοικιών δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες για να αυξήσουν την πίεση στην κοινωνία, να διασφαλίσουν τη διατήρηση της εξουσίας και να αποδυναμώσουν το κράτος δικαίου» εκτίμησε από την πλευρά του ο Χακί Σαρουχάν Ολούτς, του φιλοκουρδικού κόμματος HDP.
Τα στοιχεία για την αστυνομία
Η ανασύσταση των φρουρών της γειτονιάς συνέπεσε με την αναταραχή που ακολούθησε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016. Η Τουρκία φυλάκισε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και έθεσε σε διαθεσιμότητα ή απέλυσε 150.000 δημόσιους λειτουργούς και προσωπικό των δυνάμεων ασφαλείας.
Τα δεδομένα της αστυνομίας δείχνουν πως πέρυσι ο αριθμός των αστυνομικών στην Τουρκία αυξήθηκε κατά 7,9% υπερβαίνοντας τις 260.000, ενώ ο αριθμός των φρουρών της γειτονιάς σχεδόν διπλασιάσθηκε σε πάνω από 21.000. Φέτος ο αριθμός των φρουρών πρόκειται να αυξηθεί στις 30.000, σύμφωνα με βουλευτή του AKP.
Το υπουργείο Εσωτερικών υπεραμύνθηκε του αυξημένου ρόλου που ανατέθηκε στους φρουρούς της γειτονιάς λέγοντας πως ο ημερήσιος μέσος όρος των διαρρήξεων κατοικιών μειώθηκε κατά 47% στις 151 από τότε που ανασυστάθηκε η εν λόγω δύναμη.
Σύμφωνα με το υπουργείο, οι φρουροί εκπαιδεύονται για τρεις μήνες και μετά έχουν δύο μήνες πρακτικής εκπαίδευσης, ενώ το 20% αυτών είναι πτυχιούχοι πανεπιστημίου.
Βουλευτές πιάστηκαν στα χέρια
Η συζήτηση στο κοινοβούλιο για το νομοσχέδιο ήταν έντονη, με κάποιους βουλευτές να έρχονται ακόμη και στα χέρια την Τρίτη.
Το ισλαμοσυντηρητικό κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν, που υπέβαλε το νομοσχέδιο, ισχυρίζεται ότι με τον τρόπο αυτό οι περίπολοι θα μπορούν να βοηθούν πιο αποτελεσματικά τις δυνάμεις επιβολής της τάξης αποτρέποντας διαρρήξεις και εμποδίζοντας επιθέσεις στον δρόμο.