Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στο Σίδνεϊ για τον θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ κατά τη βίαιη προσαγωγή του από τέσσερις λευκούς αστυνομικούς, την ώρα που εγείρονται ερωτήματα για τη χρήση υπερβολικής βίας από την αυστραλιανή αστυνομία κατά τη σύλληψη ενός εφήβου Αβορίγινα.
Οι διαδηλωτές –κάποιοι από τους οποίους φορούσαν μάσκες– αψήφησαν τους περιορισμούς για τις δημόσιες συγκεντρώσεις που εξακολουθούν να ισχύουν στην Αυστραλία λόγω της επιδημίας του κορονοϊού και συγκεντρώθηκαν στο Χάιντ Παρκ στο Σίδνεϊ.
Η πορεία ήταν ειρηνική με το συγκεντρωμένο πλήθος να κρατά πανό που έγραφαν Δεν μπορώ να αναπνεύσω και να φωνάζει Οι ζωές των μαύρων μετρούν, αλλά και Γονατίστε, την ώρα που η αστυνομία παρακολουθούσε χωρίς να παρεμβαίνει.
«Είναι πρόβλημα όλων μας», δήλωσε η Κίρα Ντάργκιν, μια Αβορίγινας. «Ως μαύρη γυναίκα έχω κουραστεί να βλέπω τους αδελφούς μου να σκοτώνονται. Ως μαύρη μητέρα φοβάμαι για το παιδί μου. Πρέπει να σταματήσει», τόνισε.
Στο μεταξύ στο Σίδνεϊ έχει ξεκινήσει έρευνα για τη σύλληψη ενός 17χρονου Αβορίγινα, μετά τη δημοσιοποίηση ενός βίντεο στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης στο οποίο εμφανίζονται αστυνομικοί να του βάζουν χειροπέδες και να τον κλωτσούν στο έδαφος έπειτα από διαπληκτισμό.
Οι αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνα για το περιστατικό και στο μεταξύ έχουν περιοριστεί οι αρμοδιότητες του αστυνομικού που εμπλέκεται στο περιστατικό.
«Εδώ δεν είναι ΗΠΑ», τόνισε ο αναπληρωτής επιθεωρητής Μάικλ Γουίλινγκ. “Έχουμε πάρα πολύ καλές σχέσεις με την τοπική κοινωνία. Ανησυχώ ότι οι πολίτες θα προκαταβάλουν το αποτέλεσμα της έρευνας και θα εξάγουν πρόωρα συμπεράσματα”, πρόσθεσε.
Επίθεση κατά δημοσιογράφων
Η κυβέρνηση της Καμπέρας ερευνά το περιστατικό της επίθεσης που δέχθηκαν από αμερικανούς αστυνομικούς δύο αυστραλοί δημοσιογράφοι, οι οποίοι κάλυπταν τις διαδηλώσεις κοντά στον Λευκό Οίκο και μελετά με προσοχή εάν θα πρέπει να εκδώσει επίσημη διαμαρτυρία, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση της χώρας.
«Ζητήσαμε από την πρεσβεία της Αυστραλίας στην Ουάσιγκτον να ερευνήσει το συμβάν αυτό», δήλωσε η επικεφαλής της αυστραλιανής διπλωματίας Μαρίζ Πέιν.
«Αναμένω περαιτέρω συμβουλές ως προς τον τρόπο που θα μπορούσαμε να διαβιβάσουμε τη βαθιά ανησυχία της Αυστραλίας προς τις αρμόδιες αρχές της Ουάσιγκτον», πρόσθεσε η ίδια.
Η επίθεση κατά των δημοσιογράφων από αστυνομικούς που προσπαθούσαν να διαλύσουν το πλήθος των διαδηλωτών στην Πλατεία Λαφαγιέτ έχει καταγραφεί σε εικόνα.
Σε αυτές τις τηλεοπτικές εικόνες εμφανίζεται η δημοσιογράφος του αυστραλιανού δικτύου 7News Αμίλια Μπρέις να δέχεται ένα κτύπημα με γκλομπ από αστυνομικό και κατόπιν ένας άλλος αστυνομικός, με αντικατασταλτική εξάρτυση κτυπά πρώτα με την ασπίδα του και στη συνέχεια με γροθιά και τον εικονολήπτη της, τον Τιμ Μάιερς.
Οι εικόνες της επίθεσης αυτής αναμεταδόθηκαν κατά κόρον στα τηλεοπτικά μέσα της Αυστραλίας, μίας χώρας που είναι στενότατη στρατηγική σύμμαχος των ΗΠΑ.
Η ίδια η Πέιν απέφυγε να καταφερθεί άμεσα εναντίον του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ: «είναι μία πολύ δύσκολη περίοδος για τις ΗΠΑ», αρκέσθηκε να τονίσει.
Η επίθεση κατά του αυστραλιανού συνεργείου σημειώθηκε κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης για την εκκένωση πολυάριθμων διαδηλωτών στην περιοχή αυτή, ώστε να διευκολυνθει ο πρόεδρος Τραμπ να εξέλθει από τον Λευκό Οίκο και να μεταβεί στον ναό του Αγίου Ιωάννη, ο οποίος είχε υποστεί ζημίες κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων κατά της φυλετικής βίας.
Τζασίντα Άρντερν: Μου προκάλεσε φρίκη ο θάνατος του Φλόιντ
Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Αρντέρν δήλωσε σήμερα ότι της προκάλεσε «φρίκη» ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη των ΗΠΑ και χαιρέτισε τις ειρηνικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης στη χώρα της, επισημαίνοντας πάντως ότι όσοι συμμετέχουν σε αυτές δεν θα πρέπει να παραβιάζουν τους κανόνες κοινωνικής απόστασης.
Χιλιάδες άνθρωποι πήραν μέρος σε διαδηλώσεις χθες Δευτέρα στη Νέα Ζηλανδία, όπως και σε άλλες χώρες. Οι συμμετέχοντες καταδίκασαν τον τρόπο που πέθανε ο 46χρονος Αφροαμερικανός κατά τη διάρκεια της βίαιης προσαγωγής του από λευκούς αστυνομικούς στη Μινεάπολη.
«Νομίζω πως αισθάνομαι όπως όλοι οι άλλοι, μου προκάλεσε φρίκη αυτό που είδα», τόνισε η Αρντέρν κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο TVNZ.
«Δεν θέλω να σταματήσω τις ειρηνικές διαδηλώσεις (…) αλλά οι κανόνες επιβάλλονται για την προστασία των ανθρώπων», πρόσθεσε η πρωθυπουργός και ηγέτιδα των Εργατικών, αναφερόμενη στην παραβίαση των κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης στις ογκώδεις συγκεντρώσεις.
Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας περιγράφεται από ορισμένους, ιδίως υποστηρικτές της, ως μια πολιτικός «αντι-Τραμπ», καθώς προβάλλει θέσεις υπέρ της κοινωνικής δικαιοσύνης, της πολυμερούς συνεργασίας και της ισότητας.
Η Αρντέρν δέχθηκε επαίνους σε διεθνές επίπεδο για τον τρόπο που χειρίστηκε την επίθεση σε δύο τεμένη στην Κράιστσερτς τη 15η Μαρτίου 2019, όταν ένας αυστραλός ακροδεξιός σκότωσε 51 μουσουλμάνους πιστούς, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, ανοίγοντας πυρ αδιακρίτως.
Είπε ότι η αντίδραση της χώρας της έδειξε πως οι Νεοζηλανδοί καταδικάζουν τον ρατσισμό και το μίσος. «Αυτό σημαίνει επίσης ότι ως έθνος καταγγέλλουμε τέτοια φαινόμενα όταν τα βλέπουμε σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο», πρόσθεσε, λέγοντας πως καταλαβαίνει πώς αισθάνονται οι διαδηλωτές.
Η Νέα Ζηλανδία δεν έχει καταγράψει κανένα νέο κρούσμα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 τις τελευταίες δέκα ημέρες και οδεύει να τερματίσει την πανδημία, καθώς έχει μόλις ένα ενεργό κρούσμα. Στη χώρα επιβλήθηκαν μέτρα περιορισμού πριν από σχεδόν επτά εβδομάδες.
Η Αρντέρν εκτίμησε ότι το lockdown ενδέχεται να αρθεί την επόμενη εβδομάδα, καθώς θα επανεξεταστεί την 8η Ιουνίου, νωρίτερα από την ημερομηνία που προβλεπόταν (22η Ιουνίου). Η κυβέρνησή της δέχεται πίεση από τα άλλα κόμματα και την κοινή γνώμη να άρει τους περιορισμούς.
«Ξεπεράσαμε τις προσδοκίες που είχαμε για την πρόοδό μας», είπε η πρωθυπουργός, εκτιμώντας πως η χώρα της βρίσκεται σε «φανταστική θέση».