Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι αλ Μάλικι κάλεσε σήμερα τους κατοίκους της επαρχίας αλ Άνμπαρ «να πάρουν θέση» κατά των ανταρτών που έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους από τις αρχές του μήνα κάποιες αστικές περιοχές της επαρχίας.
«Ζητώ από τον πληθυσμό της επαρχίας —τις φυλές, τους αξιωματούχους, όσους ζουν εκεί— να είναι έτοιμοι να πάρουν θέση, να δράσουν σοβαρά εναντίον αυτών των γκάνγκστερ», δήλωσε ο Μάλικι στη διάρκεια του εβδομαδιαίου τηλεοπτικού του διαγγέλματος.
Αναφερόμενος στην κατάσταση στη Φαλούτζα, 60 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης, που βρίσκεται εξ ολοκλήρου υπό τον έλεγχο των ανταρτών, μεταξύ των οποίων είναι και μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ, που συνδέεται με την αλ Κάιντα) τόνισε: «Έχει έρθει η ώρα να τελειώσει το θέμα αυτό, να δοθεί τέλος στην παρουσία συμμοριών στην πόλη αυτή και να σωθούν οι κάτοικοι από τον διάβολο».
Σήμερα οι ιρακινές δυνάμεις, στρατιώτες, αστυνομικοί, ειδικές δυνάμεις, με την υποστήριξη μελών των φυλών που υποστηρίζουν την κυβέρνηση συνέχισαν την επίθεση που ξεκίνησε την Κυριακή εναντίον της Ραμάντι, κάποιους τομείς της οποίας έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους οι αντάρτες.
Σύμφωνα με τον ιρακινό στρατό, 13 αντάρτες έχουν σκοτωθεί στην πόλη αυτή από χθες Τρίτη σε ανταλλαγές πυρών.
Στη Φαλούτζα, βομβαρδισμοί σημειώθηκαν σήμερα στο νότιο και το κεντρικό τμήμα της πόλης, προκαλώντας τον τραυματισμό πέντε ανθρώπων. Οι κάτοικοι κατηγορούν τον στρατό για τον βομβαρδισμό αυτό, όμως αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας το διέψευσαν.
Οι μαχητές του ΙΚΙΛ, που είναι πολύ πιο ολιγάριθμοι από τα ένοπλα μέλη των φυλών, έχουν διατηρήσει χαμηλό προφίλ στη Φαλούτζα, λέγοντας σε όσους πηγαίνουν στα τεμένη ότι αποστολή τους είναι να προστατεύσουν τους κατοίκους, αλλά όχι να επιβάλλουν τον ισλαμικό νόμο (σαρία).
Παρόλα αυτά το ΙΚΙΛ μοίρασε την προηγούμενη εβδομάδα φυλλάδια στα οποία ανακοίνωνε τη δημιουργία μιας «Επιτροπής για την προώθηση της αρετής και την προφύλαξη από την έκλυση των ηθών», γεγονός που έφερε μνήμες τον ισλαμικών δικαστηρίων που υπήρχαν στη Φαλούτζα όταν η πόλη ελεγχόταν από ένα σκληροπυρηνικό ισλαμιστικό συμβούλιο, το 2005 και 2006.
Οι προσπάθειες να βρεθεί μια λύση στην κρίση δεν έχουν αποδώσει μέχρι στιγμής. Οι φύλαρχοι και οι κληρικοί συναντήθηκαν την Κυριακή για να εκλέξουν νέο δήμαρχο και διοικητή αστυνομίας, όμως το ΙΚΙΛ απέρριψε το αποτέλεσμα της εκλογής γιατί δεν είχε εκπροσωπηθεί στις συζητήσεις.
Οι μαχητές του ΙΚΙΛ έχουν φέρει ενισχύσεις και όπλα στη Φαλούτζα τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, ενώ και άλλες ένοπλες ομάδες, που είναι αντίθετες στην κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ, έχουν ενισχύσει την παρουσία τους στην περιοχή εξαιτίας του κενού ασφαλείας.
Οι κάτοικοι λένε ότι δεν μπορούν να ξεχωρίσουν σε ποια ομάδα πρόσκεινται οι διάφοροι ένοπλοι που δρουν στην περιοχή.
Ξένοι διπλωμάτες, μεταξύ αυτών και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, έχουν ζητήσει από τις ιρακινές αρχές να εργαστούν προς την εθνική συμφιλίωση, καθώς οι αντάρτες ενισχύονται από την δυσαρέσκεια της σουνιτικής μειονότητες, η οποία καταγγέλλει ότι αποτελεί θύμα διακρίσεων από την κυβέρνηση στην οποία υπερισχύουν οι σιίτες.