Η δίκη του ισλαμιστή προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι – ο οποίος καθαιρέθηκε από τον στρατό στις αρχές του περσινού Ιουλίου -, για «κατασκοπεία» με στόχο την διάπραξη «τρομοκρατικών δραστηριοτήτων» θα αρχίσει στις 16 Φεβρουαρίου, δήλωσαν σήμερα δικαστικές πηγές.
Ακόμα 35 άτομα θα παρουσιαστούν μαζί του ενώπιον του δικαστηρίου, μεταξύ των οποίων ηγετικά στελέχη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και πολιτικοί αξιωματούχοι της περιόδου της προεδρίας του.
Κατηγορούνται για τη διενέργεια «κατασκοπείας προς όφελος της διεθνούς οργάνωσης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, της στρατιωτικής της πτέρυγας και της Χαμάς», του παλαιστινιακού κινήματος που βρίσκεται στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας.
Θα κληθούν επίσης να απολογηθούν «για τρομοκρατικές ενέργειες στη χώρα με στόχο τα αγαθά και τους θεσμούς της» και για την κατηγορία ότι επιζητούσαν «να προκαλέσουν χάος (…) συμμαχώντας με τζιχαντιστικές οργανώσεις», διευκρίνισαν οι πηγές αυτές.
Μετά την καθαίρεση του Μόρσι πολλαπλασιάστηκαν οι επιθέσεις κατά των δυνάμεων της τάξης στη χώρα. Οι σχεδόν καθημερινές επιθέσεις στο βόρειο Σινά, στη μεθόριο με τη Γάζα, οι οποίες επεκτάθηκαν και σε άλλες πόλεις, έχουν προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από εκατό ανθρώπων στις τάξεις της αστυνομίας και του στρατού.
Ο Μόρσι ανατράπηκε στις 3 Ιουλίου από τον στρατό μερικές ημέρες μετά τις τεράστιες διαδηλώσεις που έγιναν με αίτημα την αποχώρησή του από την εξουσία. Έκτοτε οι υποστηρικτές του αποτελούν στόχο μιας σκληρής εκστρατείας καταστολής, η οποία έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από χιλίων ανθρώπων και έχει οδηγήσει σε χιλιάδες συλλήψεις.
Ο Μόρσι, ο οποίος κρατείται, δικάζεται ήδη στο πλαίσιο τριών άλλων υποθέσεων.
Η δίκη του για «υποκίνηση στον φόνο» διαδηλωτών κατά την προεδρία του θα ξαναρχίσει την 1η Φεβρουαρίου. Επίσης θα παρουσιαστεί ενώπιον δικαστηρίου από τις 28 Ιανουαρίου κατηγορούμενος ότι δραπέτευσε από τη φυλακή κατά την εξέγερση, η οποία ξέσπασε στις αρχές του 2011 και οδήγησε στην πτώση του προκατόχου του Χόσνι Μουμπάρακ. Στην υπόθεση αυτή κατηγορείται επίσης ότι επωφελήθηκε της συνέργειας της παλαιστινιακής Χαμάς και της σιιτικής λιβανέζικης οργάνωσης Χεζμπολάχ.
Ο Μόρσι διώκεται εξάλλου και σε μια τέταρτη υπόθεση για «περιφρόνηση του δικαστηρίου», για την οποία ωστόσο δεν έχει οριστεί προς το παρόν μια ημερομηνία δίκης.