Υπουργοί της κυβέρνησης Κάμερον ανακοίνωσαν ότι η Βρετανία θα σταματήσει να παρέχει επίδομα στέγασης σε άνεργους μετανάστες που προέρχονται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τον ερχόμενο Απρίλιο, καθώς, πρόθεση του Λονδίνου είναι να επανορθώσει την «αισχρή προδοσία», όπως σημείωσαν, των Βρετανών.
Σε μια δήλωση που αναμένεται να επιτείνει ακόμη περισσότερο την ένταση στις σχέσεις της Βρετανίας με αξιωματούχους της ΕΕ, οι οποίοι κατηγορούν την κυβέρνηση Κάμερον ότι δημιουργεί κλίμα φόβου για την εσωτερική μετανάστευση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι δύο υπουργοί ανέφεραν ότι αναλαμβάνουν δράση διότι τα στοιχεία δείχνουν ότι οι Βρετανοί εργαζόμενοι εκτοπίζονται από μετανάστες.
Η κυβέρνηση του Συντηρητικού Κόμματος του Κάμερον αποπειράται να αντιπαρέλθει την υψηλή δημοφιλία του Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP), που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις αναδεικνύεται έως και σε πρώτο κόμμα, υιοθετώντας πιο σκληρούς κανόνες όσον αφορά την μετανάστευση και την επιδοματική πολιτική.
Οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι οι Βρετανοί κατατάσσουν την μετανάστευση ως μια από τις πιο σημαντικές ανησυχίες τους, αν και εκπρόσωποι των επιχειρήσεων προειδοποιούν ότι αν αυτό συνεχιστεί θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες στο να βρουν ανειδίκευτους εργάτες για να εκτελούν χαμηλά αμειβόμενες εργασίες, κάτι που συχνά κάνουν μετανάστες.
Από τον Απρίλιο οι νέοι μετανάστες από κράτη μέλη της ΕΕ δεν θα δικαιούνται να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας και στέγασης, όπως ανακοίνωσαν οι υπουργοί Εργασίας και Συντάξεων Ίαν Ντάνκαν Σμιθ και η υπουργός Εσωτερικών Τερίσα Μέι.
«Αρχής γενομένης από τον Απρίλιο θα καταργήσουμε πλήρως το δικαίωμα στο επίδομα στέγασης για αυτή την ομάδα (των μεταναστών από κράτη μέλη της ΕΕ που αναζητούν εργασία)», έγραψαν ο Ντάνκαν Σμιθ και η Μέι σε ένα άρθρο το οποίο συνυπογράφουν και δημοσιεύει στο σημερινό της φύλλο η βρετανική εφημερίδα Daily Mail.
Το άρθρο, υπό τον τίτλο «Αυτή η Αισχρή Προδοσία», υποστηρίζει ότι οι Βρετανοί εργαζόμενοι προδίδονται από ένα σύστημα το οποίο τους περιθωριοποιεί την ώρα που δίνει σε ξένους θέσεις εργασίας. «Αυτοί οι νέοι έλεγχοι σε ό,τι αφορά την μετανάστευση και τα επιδόματα θα πατάξει εκείνους οι οποίοι προσπαθούν να εκμεταλλευθούν το σύστημα» πρόνοιας της Βρετανίας, πρόσθεσαν οι δύο υπουργοί.
Αντιδρώντας στις ανησυχίες που δημιούργησε η άρση των περιορισμών όσον αφορά την μετακίνηση και την αναζήτηση εργασίας για τους Ρουμάνους και τους Βούλγαρους υπηκόους, ο Κάμερον είχε ανακοινώσει εσπευσμένα τον Δεκέμβριο νέα μέτρα που προβλέπουν ότι οι μετανάστες από την ΕΕ δεν θα δικαιούνται επιδόματα της πρόνοιας αμέσως μόλις φθάσουν στη χώρα. Βάσει των νέων αυτών κανόνων, θα πρέπει να περιμένουν για τουλάχιστον τρεις μήνες πριν να δικαιούνται να ζητούν τέτοια επιδόματα.
Αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν επικρίνει επανειλημμένα την Βρετανία για την υιοθέτηση μιας όλο και πιο σκληρής στάσης σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, κάτι που κλιμακώνει την ένταση που ήδη βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο ανάμεσα στις Βρυξέλλες και στο Λονδίνο, εξαιτίας της διακηρυγμένης πρόθεσης της Βρετανίας να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους της ένταξής της —προ 40ετίας— στην Ευρωπαϊκή Ένωση.