Ο ουρουγουανός πρόεδρος Λουίς Λακάγιε Που ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι ενισχύονται τα υγειονομικά μέτρα στην πόλη Ριβέρα, στα σύνορα με τη Βραζιλία, όπου έχει εντοπιστεί εστία μόλυνσης από τον κορονοϊό.
Ο αρχηγός του μικρού λατινοαμερικάνικου κράτους των 3,5 εκατομμυρίων κατοίκων διευκρίνισε πως συνομίλησε με τον βραζιλιάνο ομόλογό του Ζαΐχ Μπολσονάρου προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή προϋπάρχουσα διμερής συμφωνία για την αντιμετώπιση υγειονομικών κρίσεων.
«Εξασφαλίσαμε την έγκριση του βραζιλιάνου προέδρου για την εφαρμογή της συμφωνίας και τις προσεχείς ώρες θα την ενεργοποιήσουμε», εξήγησε ο Λακάγιε Που κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.
Θα ενισχυθούν τα μέτρα ελέγχου προκειμένου να μειωθεί η κυκλοφορία προς και από την παραμεθόρια πόλη Ριβέρα (βόρεια), όπου ζουν πάνω από 100.000 άνθρωποι.
Παρά το κλείσιμο των συνόρων, υπάρχουν σημεία διέλευσης που παρέμεναν εν μέρει ανοικτά στη Ριβέρα, καθώς και σε άλλες, μικρότερες πόλεις και κοινότητες, καθώς η φύση των δραστηριοτήτων στην περιοχή εμπλέκει πάγια πολίτες και των δύο χωρών.
Στη Ριβέρα, τα σχολεία, η λειτουργία των οποίων θα επαναλαμβανόταν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου όπως και στην υπόλοιπη χώρα, θα παραμείνουν κλειστά.
Τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση «έχουν σκοπό τον σεβασμό της κοινής ζωής των δύο εθνών, αλλά ταυτόχρονα να εξασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει εξάπλωση εστιών μόλυνσης από τη Ριβέρα», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος.
Περίπου χίλια τεστ θα γίνουν τις προσεχείς ημέρες στην πόλη, δειγματοληπτικά, προκειμένου να εξακριβωθεί το εύρος της διασποράς. Για την ώρα, στη Ριβέρα καταγράφονται 12 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και δύο θάνατοι εξαιτίας του SARS-CoV-2, οι οποίοι επήλθαν το Σάββατο.
Η πανδημία του κορονοϊού βρίσκεται υπό «σχετικό έλεγχο» στην Ουρουγουάη, σύμφωνα με την επιστημονική επιτροπή η οποία συμβουλεύει την κυβέρνηση. Η χώρα έχει καταγράψει συνολικά 769 κρούσματα μόλυνσης, τα 22 από τα οποία ήταν θανατηφόρα. Το τρέχον διάστημα, τα λεγόμενα ενεργά κρούσματα — οι άνθρωποι οι οποίοι ασθενούν — είναι 129.
Με 363.211 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και 22.666 θανάτους εξαιτίας της COVID-19, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα επίσημα δεδομένα, η Βραζιλία των 210 εκατομμυρίων κατοίκων είναι η χώρα που δέχεται το πιο βαρύ πλήγμα της πανδημίας του κορονοϊού στη Λατινική Αμερική και αυτή που καταγράφει τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων στον πλανήτη, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ.