Χρώματα, πάθος, δάκρυα, προσπάθεια, επιβίωση, χαρά, πόνος.
Αν μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις τότε σίγουρα δεν χρειάζονται πολλά λόγια για τις παρακάτω φωτογραφίες.
Στις παρακάτω εικόνες συμπυκνώνονται όσα έγιναν στον κόσμο την εβδομάδα που πέρασε.
Δείτε πως κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός του Associated Press τα γεγονότα που συνέβησαν στον κόσμο τις τελευταίες επτά ημέρες.
Αττική, Ελλάδα: «Ανάσες» αισιοδοξίας, ελπίδας και ελευθερίας
Το άνοιγμα των παραλιών αποτέλεσε μια πρώτης τάξης ευκαιρία για τους κατοίκους της Ελλάδας να χαρούν τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, έπειτα από τα μέτρα περιορισμού που είχαν επιβληθεί το προηγούμενο διάστημα, λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού. Οι υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν, έκαναν ακόμη πιο μεγάλη την… εφόρμηση στις πλαζ.
Το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων έστρεψε στην Ελλάδα την προσοχή των διεθνών ΜΜΕ, με την Ακρόπολη -αλλά όχι μόνο- να γίνεται αντικείμενο προβολής, αλλά και μήνυμα ελπίδας ότι η ανθρωπότητα θα επιστρέψει στους ρυθμούς που είχε συνηθίσει πριν την πανδημία. Ένα από τα πιο όμορφα «κλικ» ήρθε από τον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο.
Ρώμη, Ιταλία: Ξανά επίσκεψη στον… Ρώμο και τον Ρωμύλο
Τα μουσεία στην Ιταλία άνοιξαν ξανά για το κοινό, μετά από πολλές εβδομάδες που παρέμεναν κλειστά λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Ωστόσο, για να τα επισκεφθεί κανείς τα μέτρα είναι αυστηρά, με υποχρεωτική τη χρήση μάσκας. Ο Ρώμος και ο Ρωμύλος είδαν ξανά κόσμο, μετά από αρκετό καιρό «απομόνωσης».
Βαρκελώνη, Ισπανία: Αυστηροί κανόνες και μέσα στις παραλίες
Μπορεί η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων λόγω κορονοϊού σε πολλές χώρες να έχει δώσει στους πολίτες περισσότερη ελευθερία κινήσεων, ωστόσο με τον κίνδυνο να μην έχει εξαφανιστεί, οι Αρχές έχουν συνεχώς το… μάτι τους ανοικτό ώστε να μην ξεφύγει η κατάσταση. Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες από τη Βαρκελώνη, όπου οι αστυνομικοί κάνουν συστάσεις στο κοινό να μην κάθεται στην άμμο.
Βρέμη, Γερμανία: Επιτέλους, ξανά ποδόσφαιρο -έστω και με ασυνήθιστο τρόπο
Το γερμανικό πρωτάθλημα ήταν το πρώτο από τα αποκαλούμενα «μεγάλα» της Ευρώπης που επέστρεψε ξανά στην αγωνιστική δράση, έπειτα από το αναγκαστικό διάλειμμα λόγω κορονοϊού. Η 26η αγωνιστική της Bundesliga, που πήρε ιστορικό χαρακτήρα, ολοκληρώθηκε με την αναμέτρηση μεταξύ Βέρντερ Βρέμης και Μπάγερ Λεβερκούζεν. Και μπορεί το σκηνικό που παρακολούθησαν όλοι οι φίλαθλοι να ήταν το λιγότερο ασυνήθιστες, ωστόσο όλοι χάρηκαν που η μπάλα κυλάει ξανά.
Οστάνδη, Βέγιο: Έφτασε η ώρα και για παιχνίδια στη θάλασσα
Στη σταδιακή άρση και των δικών του περιοριστικών μέτρων προχώρησε το Βέλγιο, με τους πολίτες της χώρας να έχουν πλέον τη δυνατότητα για επιστροφή σε δραστηριότητες που είχαν συνηθίσει προ κορονοϊού. Μια από αυτές είναι και το σερφ, με δύο νεαρούς στην Οστάνδη να παίρνουν τις σανίδες τους και να εφορμούν στην παραλία.
Σαν Φρανσίσκο, ΗΠΑ: Social distancing για το κοινό και για τους… άστεγους
Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής συνεχίζουν να πλήττονται σοβαρά από την πανδημία του κορονοϊού, καθώς τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει το 1,5 εκατομμύριο, ενώ οι νεκροί πλησιάζουν τους 95.000, όντας με μεγάλη διαφορά από τη δεύτερη χώρα στις «μαύρες» αυτές πρωτιές.
Στο Σαν Φρανσίσκο έχουν υιοθετήσει το μέτρο του social distancing τόσο για τους ανθρώπους που πηγαίνουν στα πάρκα για λίγες «ανάσες» από το lockdown όσο και για τους άστεγους. Φυσικά, το ερώτημα που γεννάται, είναι γιατί δεν λαμβάνονται μέτρα για να μην υπάρχουν άστεγοι, όμως σε αυτήν τη φάση για την αμερικανική κυβέρνηση προέχει η καταπολέμηση των συνεπειών του ιού.
Σαν Χουάν, Πουέρτο Ρίκο: Σε αναμονή για την επιστροφή του κόσμου
Και το Πουέρτο Ρίκο προχώρησε σε άρση των περιοριστικών μέτρων λόγω κορονοϊού, έστω και… μαγκωμένα, με παραλίες, εστιατόρια, ναούς, εμπορικά κέντρα και κομμωτήρια να ανοίγουν και να περιμένουν το κοινό. Ωστόσο, ο κόσμος ακόμη μοιάζει διστακτικός.
Ρίο ντε Τζανέιρο, Βραζιλία: Η «μαύρη» λίστα συνεχίζει να γράφει αριθμούς
Η Βραζιλία ξεπέρασε για πρώτη φορά την εβδομάδα που διανύουμε το όριο των 1.000 θανάτων εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού σε μία ημέρα. Η κατάσταση με την πανδημία στη χώρα του καφέ παίρνει δραματικές διαστάσεις, με τα κοιμητήρια να ετοιμάζονται για ακόμη μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων από τα περισσότερα των 20.000.
Πεκίνο, Κίνα: Μια… θάλασσα από μασκοφόρους μπροστά από τον πρόεδρο
Ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, παίρνει τη θέση του στην εναρκτήρια συνεδρίαση του Εθνικού Λαϊκού Συνεδρίου, έχοντας ως φόντο τους περίπου 5.000 μασκοφορεμένους αντιπροσώπους του Κοινοβουλίου.
Όσοι λαμβάνουν μέρος και έχουν μεταβεί στο Πεκίνο από όλη τη χώρα, υποβλήθηκαν σε πολλαπλά τεστ κορονοϊού και έμειναν κλεισμένοι σε ξενοδοχεία, ενώ οι συναντήσεις με τα ΜΜΕ και οι ομιλίες έγιναν μόνο online.
Μανίλα, Φιλιππίνες: Φοιτήτρια… ρομπότ παίρνει το πτυχίο της
Την εποχή του κορονϊού στις Φιλιππίνες, τα ρομπότ επιστρατεύτηκαν για να πάρουν τον ρόλο των ανθρώπων, ακόμη και για πολύ σημαντικές τους στιγμές, όπως η αποφοίτηση από το πανεπιστήμιο. Στο πλαίσιο αυτό, «αντικατέστησαν» φοιτητές, ώστε να μην υπάρξει συγχρωτισμός, με τα πρόσωπά τους να εμφανίζονται σε tablets που τοποθετήθηκαν αντί κεφαλιού.