Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι το Πακιστάν θα έπρεπε να παίξει θετικό ρόλο ως προς την υποστήριξη των συνομιλιών που διεξάγει η αφγανική κυβέρνηση για τη συμφιλίωση με τους Ταλιμπάν, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Το Πακιστάν όντως έχει δικαίως ένα ρόλο να παίξει υποστηρίζοντας αυτή τη διαδικασία. Αλλά η ευρύτερη διαδικασία για τη συμφιλίωση είναι υπό την αιγίδα των Αφγανών, όμως βλέπουμε ένα ρόλο για το Πακιστάν», δήλωσε ο Π.Τζ.Κρόουλι.

Αμερικανοί και Πακιστανοί αξιωματούχοι άρχισαν χθες συνομιλίες με στόχο τη σύσφιξη των διμερών σχέσεων και τη διερεύνηση των δυνατοτήτων που έχει η Ουάσινγκτον για να υποστηρίξει την ανάπτυξη στο Πακιστάν. Μεταξύ των θεμάτων που είναι υπό συζήτηση είναι η ανάπτυξη του Πακιστάν στους τομείς της άμυνας, της οικονομίας, της γεωργίας και των υποδομών.

«Τα θέματα που είναι υπό συζήτηση με το Πακιστάν αυτή την εβδομάδα είναι το πως θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με το Πακιστάν και να αυξήσουμε τις δυνατότητές του ώστε να μπορεί να κάνει αρκετά πράγματα συγχρόνως», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ασκούν πιέσεις στο Πακιστάν για να ελέγξει τους εξτρεμιστές που δρουν στα σύνορα της χώρας με το Αφγανιστάν, επισημαίνοντας ότι αυτό είναι καίριας σημασίας για την επιτυχία της αποστολής του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.