Το Διοικητικό Περιφερειακό Δικαστήριο στο Τορίνο αποφάσισε σήμερα την ακύρωση του αποτελέσματος των περιφερειακών εκλογών της άνοιξης του 2010 στο Πεδεμόντιο. Στις τοπικές εκλογές είχε επικρατήσει με μικρή διαφορά ο κοινός υποψήφιος της κεντροδεξιάς και του ξενοφοβικού κόμματος Λέγκα του Βορρά Ρομπέρτο Κότα.

Η διαδικασία για ακύρωση είχε κινηθεί ύστερα από προσφυγή της υποψήφιας της κεντροαριστεράς, της Μερτσέντες Μπρέσο. Οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι μια από τις λίστες που υποστήριζε τον Κότα, είχε καταθέσει πλαστές υπογραφές για να μπορέσει να καταθέσει τα ψηφοδέλτια της.

Η περιφέρεια του Πεδεμόντιου ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας της Ιταλίας, το οποίο έχει στην διάθεσή του 45 ημέρες για να εκδώσει οριστική και αμετάκλητη απόφαση.

Ο γραμματέας της Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι -του κόμματος στο οποίο ανήκει ο Κότα- αναφέρθηκε στην απόφαση αυτή καταγγέλλοντας μια «επίθεση εναντίον της Δημοκρατίας από τους δικαστικούς και την Αριστερά, που θέλουν να κερδίζουν κι όταν χάνουν».

Η Λέγκα του Βορρά επιμένει ότι ακόμη και αν το Συμβούλιο της Επικρατείας επικυρώσει την απόφαση του Περιφερειακού Δικαστηρίου, ο Κότα θα είναι και πάλι υποψήφιος της κεντροδεξιάς στις επόμενες εκλογές.

Σχολιαστές ωστόσο επισημαίνουν πως στελέχη του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια πιέζουν προκειμένου ο νέος υποψήφιος των συντηρητικών να προέλθει από αυτό.

Η κεντροαριστερά, διά στόματος του τοπικού γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος, Τζανφράνκο Μοργκάντο, έκανε σαφές πως θεωρεί ότι «οι εκλογές πρέπει να επαναληφθούν. Μένει μόνο να αποφασιστεί αν θα διεξαχθούν μαζί με τις Ευρωεκλογές, τον Μάιο, ή αργότερα».