Στους 5.177 ανέρχεται ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τον κορονοϊό στο Μεξικό (132 νέοι) και σε 49.219 τα συνολικά κρούσματα (2.075 νέα).

Παρά την εικόνα αυτή οι αρχές ετοιμάζονται να επανεκκινήσουν τις οικονομικές δραστηριότητες που χαρακτηρίζει απολύτως απαραίτητες.

Την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση ανακοίνωσε το σχέδιό επανέναρξης κατά στάδια από 1η Ιουνίου. Την Παρασκευή η κυβέρνηση ανέφερε ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες ίσως εξαιρεθούν από το lockdown πριν από την 1η Ιουνίου, εάν εφαρμόζουν τα μέτρα ασφαλείας.

Ο υφυπουργός Υγείας Ούγο Λόπες-Γκατέλ σημείωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες (17.05) ότι ο αριθμός των κρουσμάτων έχει αρχίσει να σταθεροποιείται την τελευταία εβδομάδα στην πόλη του Μεξικού και τη μητροπολιτική περιοχή της, που θεωρείται εστία του κορονοϊού.

Στελέχη του μεξικανικού ομοσπονδιακού υπουργείου Υγείας έχουν επισημάνει επανειλημμένα ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων στην πραγματικότητα ενδέχεται να είναι ως και εννεαπλάσιος από αυτόν που αποτυπώνουν τα επίσημα δεδομένα, διότι πολλοί άνθρωποι που έχουν προσβληθεί δεν πάνε σε γιατρούς, δεν έχουν παρουσιάσει συμπτώματα ή δεν διαγνώστηκαν αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο το Reuters.

Στο Μεξικό καταγράφεται λίγο υψηλότερη θνητότητα της COVID-19 από τον μέσο όρο στις άλλες χώρες του κόσμου, εξαιτίας του γεγονότος ότι ασυνήθιστα μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει σοβαρές υποκείμενες παθήσεις όπως διαβήτη, αρτηριακή υπέρταση αλλά και παχυσαρκία, σύμφωνα με ειδικούς.