Χιλιάδες αφρικανοί αιτούντες άσυλο που έχουν εισέλθει παρανόμως στο Ισραήλ συγκεντρώθηκαν σήμερα στο κέντρο του Τελ Αβίβ συνεχίζοντας για τρίτη ημέρα τις κινητοποιήσεις τους διαμαρτυρόμενοι για την ισραηλινή πολιτική μετανάστευσης.

Οι διαδηλωτές, οι οποίοι στην πλειονότητά τους είναι υπήκοοι του Σουδάν και της Ερυθραίας, διαδήλωσαν ειρηνικά κρατώντας πανό με τα συνθήματα: «Είμαστε πρόσφυγες» και «Αρκετά με τη φυλακή».

Στις 10 Δεκεμβρίου το ισραηλινό κοινοβούλιο ψήφισε ένα νόμο, ο οποίος επιτρέπει στις αρχές να κρατούν στη φυλακή χωρίς δίκη για διάστημα έως και ένα χρόνο τους μετανάστες που δεν έχουν έγκυρη βίζα.

Την Κυριακή, περισσότεροι από 30.000 Αφρικανοί διαδήλωσαν έξω από το δημαρχείο του Τελ Αβίβ σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους περισσότερους από 300 μετανάστες, σύμφωνα με τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που έχουν συλληφθεί από τότε που τέθηκε ο νόμος σε ισχύ. Και εχθές διαδήλωσαν στο Τελ Αβίβ, μπροστά σε δυτικές πρεσβείες.

Όμως ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου τους προειδοποίησε ότι οι κινητοποιήσεις τους «δεν θα βοηθήσουν σε τίποτα».

«Με τον ίδιο τρόπο που καταφέραμε να εμποδίσουμε εντελώς τη διείσδυση παρανόμων χάρη στον φράχτη ασφαλείας, είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε αυτούς που κατάφεραν να περάσουν πριν από το κλείσιμο των συνόρων», υπογράμμισε ο Νετανιάχου.

Ένας φράκτης μήκους 230 χιλιομέτρων που κατασκευάστηκε το 2012 από τις ισραηλινές αρχές στα σύνορα με την Αίγυπτο ουσιαστικά εκμηδένισε τον αριθμό των μεταναστών που εισέρχονται στο Ισραήλ από το Σινά. Όσοι είχαν προλάβει να εισέλθουν στη χώρα και θεωρούνται παράνομοι θα στέλνονται σε μία ανοιχτή φυλακή, όπως περιγράφεται από τις ισραηλινές αρχές, στην έρημο στα νότια της χώρας.

Το κέντρο Holot, που ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Δεκέμβριο, είναι ανοικτό στη διάρκεια της ημέρας, όμως οι μετανάστες που μεταφέρονται σε αυτό πρέπει να περνούν εκεί τη νύχτα, ενώ καταμετρώνται τρεις φορές ημερησίως.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) επέκρινε την Κυριακή το Ισραήλ διότι αρνείται «την παροχή του καθεστώτος του πρόσφυγα» στους παράνομους μετανάστες «χωρίς απαραίτητα να λαμβάνει υπόψη του τους λόγους για τους οποίους έφυγαν από τη χώρα τους», ενώ στην Ευρώπη λαμβάνει άσυλο το 70% των προσφύγων από το Σουδάν και την Ερυθραία που το ζητούν.

Περίπου 60.000 μετανάστες, κυρίως από την Ερυθραία και το Σουδάν, έχουν εισέλθει στο Ισραήλ από την Αίγυπτο από το 2006, υποστηρίζουν οι ισραηλινές αρχές, οι οποίες ξεκίνησαν το 2012 μια εκστρατεία που οδήγησε στην απέλαση ή την αναχώρηση 3.920 εξ αυτών.