Ευθύνες στους πράκτορες της CIA για την βομβιστική επίθεση σε αμερικανική βάση στο Αφγανιστάν που σημειώθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2009 και στοίχισε τη ζωή σε εννέα πράκτορες, επιρρίπτει το πόρισμα της μυστικής υπηρεσίας.

Στο πόρισμα γίνεται λόγος για «ολισθήματα» και «ανεπάρκειες» που επέτρεψαν σε έναν δυνητικό πληροφοριοδότη να διεισδύσει στη βάση των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και να πυροδοτήσει τα εκρηκτικά με τα οποία είχε ζωστεί.

Παρά τις προειδοποιήσεις από τις υπηρεσίες πληροφοριών της Ιορδανίας ότι ο δράστης ήταν διπλός πράκτορας, τα μέτρα ασφαλείας που τηρήθηκαν ήταν ελλιπέστατα. Ένα από τα «μεγαλύτερα λάθη», σύμφωνα με το πόρισμα, ήταν ότι ένα στέλεχος της CIA στην Ιορδανία δεν διαβίβασε τις ανησυχίες των υπηρεσιών πληροφοριών στο Αμάν σχετικά με τις σχέσεις του Μπαλάουι με την αλ Κάιντα.

Ο βομβιστής αυτοκτονίας Χουμάμ Χαλίλ Άμπου Μουλάλ αλ Μπαλάουι ξεγέλασε τους πράκτορες της CIA που τον θεώρησαν πολύτιμο εργαλείο στον πόλεμο εναντίον της αλ Κάιντα και προσκλήθηκε στην καλά οχυρωμένη βάση στην επαρχία Χοστ, κοντά στην μεθόριο με το Πακιστάν.

«Είχε επιβεβαιώσει ότι είχε πρόσβαση στο εσωτερικό εξτρεμιστικών κύκλων, κάτι που θα καθιστούσε μια μυστική σχέση μαζί του πολύ παραγωγική», ανέφερε σε μήνυμά του προς τα μέλη της CIA ο διευθυντής της Λίον Πανέτα. «Αλλά δεν είχε αποκοπεί από τις τρομοκρατικές του ρίζες. Ήταν, στην πραγματικότητα, ένας βάρβαρος δολοφόνος».

Τα σφάλματα, ωστόσο, ήταν πολύ γενικά ώστε να αποδοθούν σε ένα μόνο άτομο ή μια ομάδα, προστίθεται στο πόρισμα.