Η αιγυπτιακή αστυνομία συνέλαβε απόψε τον πρώην πρωθυπουργό στην κυβέρνηση του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, τον Χισάμ Καντίλ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, ο Καντίλ συνελήφθη στην έρημο, όχι μακριά από το Κάιρο, μαζί με «έναν λαθρέμπορο ανθρώπων», καθώς «σκόπευε να διαφύγει στο Σουδάν».
Ο Καντίλ είχε καταδικασθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου σε ένα χρόνο φυλάκιση από δικαστήριο διότι δεν προχώρησε στην εκτέλεση δικαστικής απόφασης που ακύρωνε την ιδιωτικοποίηση μιας εταιρείας του δημοσίου την δεκαετία του 1990.
Η αιγυπτιακή δικαιοσύνη είχε δώσει εντολή να δεσμευθούν τα περιουσιακά στοιχεία του Καντίλ και του είχε επιβάλει απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.
Από την ανατροπή του Μοχάμεντ Μόρσι στις 3 Ιουλίου, ο Καντίλ ήταν πολύ διακριτικός στις κινήσεις του, εν μέσω της αιματηρής καταστολής εναντίον των ισλαμιστών υποστηρικτών του ανατραπέντος προέδρου. Ο Καντίλ συμμετείχε σε μια συμμαχία ομάδας υποστηρικτών του Μόρσι η οποία είχε έρθει σε επαφές με ευρωπαίους μεσολαβητές με στόχο την άμβλυνση των εντάσεων με τις αρχές που είχε εγκαταστήσει ο στρατός.
Στο μεταξύ, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ζήτησε σήμερα την απελευθέρωση τριών ακτιβιστών που καταδικάσθηκαν την Κυριακή σε 3 χρόνια φυλάκιση επειδή οργάνωσαν μια «παράνομη διαδήλωση», ανακοίνωσε εκπρόσωπός της.
Οι καταδίκες του Άχμαντ Μάχερ, Μοχάμεντ Αντέλ και Άχμαντ Ντούμα προκαλούν «μεγάλη ανησυχία» δήλωσε η εκπρόσωπος.
Οι τρεις άνδρες είναι οι πρώτοι μη ισλαμιστές διαδηλωτές που καταδικάσθηκαν αφότου ο στρατός ανέτρεψε τον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι την 3η Ιουλίου.
Η Αρμοστεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών απηύθυνε «έκκληση για την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των κρατουμένων που φυλακίσθηκαν απλώς και μόνον επειδή συμμετείχαν σε ειρηνικές διαδηλώσεις» εκτός αν οι αρχές «διαθέτουν αδιάσειστες αποδείξεις» ότι είναι υπεύθυνοι για, ή τέλεσαν οι ίδιοι, «αξιόποινες πράξεις».
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Αρμοστείας, «η συμμετοχή σε ειρηνικές διαδηλώσεις και η άσκηση κριτικής στην κυβέρνηση δεν θα έπρεπε να οδηγούν στην κράτηση και την άσκηση διώξεων» εναντίον πολιτών της Αιγύπτου.