Η πρόληψη σώζει ζωές. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, αν και αποτελούσε παλιότερα μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου από καρκίνο, στις αναπτυγμένες χώρες είναι πλέον ένας από τους πιο προλήψιμους τύπους καρκίνου.
Οι σύγχρονες κατευθυντήριες γραμμές για τον προσυμπτωματικό έλεγχο και ο εμβολιασμός κατά του HPV έχουν αλλάξει ριζικά τα δεδομένα. Εάν είστε γυναίκα άνω των 30, είναι η στιγμή να ενσωματώσετε τον έλεγχο για HPV στη φροντίδα της υγείας σας.
Ο ιός HPV και οι κίνδυνοι που συνεπάγεται
Ο ιός HPV (ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων) αποτελείται από πάνω από 150 τύπους και συνδέεται με την ανάπτυξη περίπου 10 διαφορετικών τύπων καρκίνου, όπως του πέους, του πρωκτού, του κόλπου, του αιδοίου, του φάρυγγα, της γλώσσας και των αμυγδαλών.
Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), σχεδόν όλοι όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του HPV θα έρθουν σε επαφή με τον ιό κάποια στιγμή στη ζωή τους.
Παρότι η μετάδοση γίνεται κυρίως μέσω σεξουαλικής επαφής, είναι δυνατόν να μεταδοθεί και μέσω άλλων μορφών επαφής, όπως των γεννητικών περιοχών, τη στοματογεννητική επαφή και την επαφή χεριών με τη γεννητική περιοχή.
Νέες οδηγίες προσυμπτωματικού ελέγχου
Οι ειδικοί συνιστούν πλέον ως κύρια μέθοδο προσυμπτωματικού ελέγχου για γυναίκες ηλικίας 30-65 ετών την εξέταση για HPV. Σύμφωνα με την πρόσφατη οδηγία, ο συνδυασμός HPV testing και τεστ Παπανικολάου κάθε 5 χρόνια θεωρείται η πιο αποτελεσματική στρατηγική.
Για τις γυναίκες ηλικίας 21-29 ετών, εξακολουθεί να προτείνεται το τεστ Παπανικολάου κάθε 3 χρόνια. Η εξέταση HPV μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε από επαγγελματία υγείας μέσω λήψης κυττάρων από τον τράχηλο της μήτρας είτε, σε κάποιες περιπτώσεις, με αυτοσυλλογή δείγματος υπό τις οδηγίες του γιατρού σας.
Ο ρόλος του εμβολιασμού κατά του HPV
Η πρόληψη ξεκινά από τον εμβολιασμό κατά του HPV. Το εμβόλιο συνιστάται για αγόρια και κορίτσια ηλικίας 11-12 ετών, αλλά μπορεί να χορηγηθεί και από την ηλικία των 9 ετών. Οι εμβολιασμοί μπορούν να συνεχιστούν έως την ηλικία των 26 ετών, ενώ για άτομα ηλικίας 27-45 ετών ο εμβολιασμός γίνεται βάσει εξατομικευμένης εκτίμησης από τον γιατρό.
Γιατί είναι τόσο σημαντικός ο προσυμπτωματικός έλεγχος;
Κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται χιλιάδες περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και αποτελεί την τρίτη αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες παγκοσμίως, μετά τον καρκίνο του μαστού και του πνεύμονα. Παρ’ όλα αυτά, τα δεδομένα δείχνουν ότι πάνω από το 90% των περιπτώσεων θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί με την πρόληψη της μετάδοσης του HPV μέσω εμβολιασμού και τακτικών ελέγχων.
Είναι ενδεικτικό πως περίπου 9 στις 10 περιπτώσεις καταγράφονται σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, όπου υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις στο σύστημα πρόληψης, αλλά και αδυναμία πρόσβασης σε αυτό.
Πώς να προστατευθείτε
- Πραγματοποιήστε τακτικούς ελέγχους: Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας σχετικά με την εξέταση HPV και το τεστ Παπανικολάου.
- Εξετάστε τον εμβολιασμό: Αν δεν έχετε ήδη εμβολιαστεί, συζητήστε με τον γιατρό σας για το αν είστε κατάλληλοι για το εμβόλιο.
- Ενημερωθείτε: Η γνώση είναι δύναμη. Μάθετε για τους κινδύνους και τα προληπτικά μέτρα που μπορείτε να λάβετε.
Ο προσυμπτωματικός έλεγχος και ο εμβολιασμός είναι τα πιο ισχυρά μας όπλα για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και άλλων τύπων καρκίνου που σχετίζονται με τον HPV. Αν είστε άνω των 30, μη διστάσετε να μιλήσετε με τον γιατρό σας και να ενσωματώσετε αυτά τα βήματα στη ρουτίνα της υγείας σας.