Οι σαλάτες είναι η πρώτη επιλογή για πολλούς που θέλουν να ακολουθήσουν μια υγιεινή διατροφή. Γεμάτες λαχανικά, πλούσιες σε φυτικές ίνες και απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, αποτελούν ένα ιδανικό πιάτο.
Ωστόσο, το dressing που θα επιλέξετε μπορεί να μετατρέψει την υγιεινή σαλάτα σας σε μια διατροφική βόμβα.
Ακολουθούν πέντε συστατικά που σύμφωνα με ειδικούς στη Huffington Post θα πρέπει να αποφεύγονται στο dressing σαλάτας για να τη διατηρήσετε υγιεινή και θρεπτική. Σε περίπτωση που δεν το έχετε φτιάξει μόνοι σας, είναι σημαντικό να διαβάσετε τα συστατικά του dressing που αγοράζετε ώστε να μην τα περιέχει.
1. Φοινικέλαιο
Το φοινικέλαιο είναι κοινό τόσο στα κρεμώδη όσο και στα λαδερά dressing, αλλά είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά, τα οποία αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων. Προτιμήστε dressing που περιέχουν ελαιόλαδο ή λάδι αβοκάντο, τα οποία είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά και ευεργετικά για την καρδιά.
2. Ζάχαρη (με διαφορετικές ονομασίες)
Η ζάχαρη εμφανίζεται συχνά σε dressing όπως το ράσμπερι βινεγκρέτ, το μέλι – μουστάρδα και το italian dressing. Συχνά κρύβεται πίσω από διάφορες ονομασίες: σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης, σακχαρόζη, μαλτόζη κ.α.. Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης συνδέεται με παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακές παθήσεις. Ελέγξτε την ετικέτα και χρησιμοποιήστε μικρή ποσότητα dressing για να αποφύγετε την υπερβολική πρόσληψη.
3. Αλάτι
Το αλάτι, αν και απαραίτητο στη γεύση, μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Dressing όπως το Caesar, το blue cheese και το Thousand Island είναι συνήθως υψηλά σε νάτριο. Προσέξτε την ποσότητα και δοκιμάστε να φτιάξετε dressing στο σπίτι, προσθέτοντας αντί αλατιού φυσικά μυρωδικά για γεύση.
4. Μονογλουταμινικό νάτριο (MSG)
Το MSG χρησιμοποιείται ως ενισχυτικό γεύσης, αλλά η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει φλεγμονές, παχυσαρκία και άλλα προβλήματα υγείας. Προτιμήστε φυσικά συστατικά, όπως το σκόρδο ή ο βασιλικός, για να ενισχύσετε τη γεύση χωρίς κινδύνους.
5. Λάδι καρύδας
Παρότι ακούγεται υγιεινό, το λάδι καρύδας είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά, καθιστώντας το ακατάλληλο για τα dressing σαλάτας. Όπως και με το φοινικέλαιο, επιλέξτε ελαιόλαδο ή λάδι αβοκάντο για υγιεινή επιλογή.
Εναλλακτικές για γεύση και υγεία
Αν θέλετε να δώσετε γεύση χωρίς να θυσιάσετε τη θρεπτική αξία, δοκιμάστε φρέσκα μυρωδικά όπως σκόρδο, βασιλικό ή θυμάρι. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και χαρίζουν πλούσια γεύση χωρίς επιπλέον θερμίδες ή ανθυγιεινά λιπαρά.
Μέτρο και ισορροπία
Η απόλαυση του φαγητού είναι εξίσου σημαντική με τη διατροφική του αξία. Αν αγαπάτε ένα dressing με κάποια από τα παραπάνω συστατικά, απολαύστε το με μέτρο. Μην ξεχνάτε ότι το κλειδί σε μια υγιεινή διατροφή είναι η ισορροπία και η ποικιλία. Η σωστή επιλογή dressing κάνει τη σαλάτα σας υγιεινή, απολαυστική και πραγματικά ωφέλιμη για την υγεία σας.