Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ του Λιβάνου προειδοποίησε σήμερα το Ισραήλ ότι θα «τιμωρηθεί» για τη δολοφονία ενός εκ των ηγετικών στελεχών του σιιτικού κόμματος, στην οποία το Τελ Αβίβ αρνείται κάθε ανάμιξη.

«Η δολοφονία του Χασάν Αλ Λακίς δεν αποτελεί ένα απλό ζήτημα μεταξύ των Ισραηλινών και ημών», είπε ο Χάσαν Νασράλα σε μια ομιλία του που προβλήθηκε σε γιγαντοοθόνη κατά τη διάρκεια επιμνημόσυνης τελετής για το δολοφονηθέν στέλεχος της οργάνωσης.

«Υπάρχουν ανοικτοί λογαριασμοί τους οποίους πρέπει να κλείσουμε εμείς και οι Ισραηλινοί, υπάρχουν παλιοί λογαριασμοί και νέοι λογαριασμοί για να διευθετήσουμε», συνέχισε.

«Οι δολοφόνοι θα τιμωρηθούν, σύντομα ή αργότερα (. . .). Αυτοί που σκότωσαν τους αδελφούς μας δεν θα βρουν καταφύγιο πουθενά στον κόσμο» προσέθεσε ο Νασράλα, η ομιλία του οποίου προβλήθηκε ενώπιον χιλιάδων ανθρώπων που συμμετείχαν στην εκδήλωση.

«Το αίμα του δεν χύθηκε μάταια (. . .). Η τιμωρία θα επιβληθεί τη στιγμή που θα το αποφασίσουμε εμείς», διεμήνυσε ο γενικός γραμματέας του σιιτικού κόμματος.

«Οι Ισραηλινοί πιστεύουν ότι η Χεζμπολάχ είναι απορροφημένη (από τον πόλεμο στη Συρία), από την κατάσταση στο Λίβανο (. . .). Εγώ όμως τους λέω: “Απατάσθε”» πρόσθεσε.

Αναφερόταν στις μάχες που διεξάγουν οι άνδρες του στρατιωτικού σκέλους της Χεζμπολάχ στο πλευρό του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ εναντίον των αντικαθεστωτικών δυνάμεων στον εμφύλιο που σπαράσσει τη Συρία. Ο πόλεμος αυτός και η εμπλοκή της Χεζμπολάχ διχάζει το Λίβανο και συνέπεια του είναι πως έχουν σημειωθεί αιματηρές συγκρούσεις στη μικρή αυτή χώρα.

Ο Χασάν Αλ Λακίς δολοφονήθηκε ενώ βρισκόταν στο χώρο στάθμευσης στο σπίτι του τα ξημερώματα της 4ης Δεκεμβρίου.

Ο Χασάν Νασράλα επιβεβαίωσε ότι το στέλεχος αυτό αποτελούσε «έναν από τους εγκεφάλους της Χεζμπολάχ» αρνήθηκε ωστόσο να αποκαλύψει την ακριβή του ιδιότητα στο κόμμα, λέγοντας μόνο ότι συνδεόταν με «τη δουλειά του ιερού πολεμιστή».

«Εργαζόταν για την ανάπτυξη των ικανοτήτων» της Χεζμπολάχ, προσέθεσε, χαρακτηρίζοντας το Λακίς «φίλο και αδελφό».

Η τελευταία δολοφονία ενός ηγετικού στελέχους της Χεζμπολάχ πραγματοποιήθηκε το 2008 στη Δαμασκό, όπου ο Ίμαντ Μουγνίγια, στρατιωτικός διοικητής της Χεζμπολάχ, είχε σκοτωθεί σε επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο. Η Χεζμπολάχ είχε κατηγορήσει το Ισραήλ, ορκισμένο εχθρό της οργάνωσης, για την επίθεση εκείνη, όμως το Τελ Αβίβ είχε και τότε αρνηθεί κάθε εμπλοκή του.