Σε 3.300 ως 11.000 υπολογίζονται οι ξένοι από περισσότερες από 70 χώρες, συμπεριλαμβανομένου ενός αυξανόμενου αριθμού από την δυτική Ευρώπη, που πολεμούν στην Συρία εναντίον των δυνάμεων του προέδρου της χώρας Μπασάρ αλ Άσαντ, ανακοίνωσε ένα ερευνητικό κέντρο.
«Υπολογίζουμε ότι –από τα τέλη του 2011 ως τις 10 Δεκεμβρίου του 2013– από 3.300 ως 11.000 άνθρωποι έχουν μεταβεί στην Συρία για να πολεμήσουν εναντίον της κυβέρνησης του Άσαντ», επισήμανε το Διεθνές Κέντρο για την Μελέτη της Ριζοσπαστικοποίησης (ICSR), μια σύμπραξη πέντε πανεπιστημίων με έδρα το Κινγκς Κόλετζ του Λονδίνου.
«Στους αριθμούς αυτούς περιλαμβάνονται αυτοί που βρίσκονται σήμερα (στην Συρία) καθώς και αυτοί που έχουν έκτοτε επιστρέψει στα σπίτια τους, έχουν συλληφθεί ή σκοτωθεί», πρόσθεσε το ICSR.
Το κέντρο αυτό χρησιμοποίησε 1.500 πηγές, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών των μέσων ενημέρωσης, κυβερνητικών υπολογισμών, ανακοινώσεων των τζιχαντιστών και ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης για τη συγκέντρωση των στοιχείων αυτών.
Η έκθεση του κέντρου δείχνει ότι το μεγαλύτερο μέρος των ξένων που πολεμούν στην Συρία είναι Άραβες και Ευρωπαίοι, σε ποσοστό έως και 80%, αλλά υπάρχουν επίσης και ξένοι που πολεμούν στην χώρα από την νοτιοανατολική Ασία, την βόρεια Αμερική, την Αφρική, τα Βαλκάνια και χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.
Μόνον περίπου το 20% των πηγών αυτών αναφέρει τις οργανώσεις των ανταρτών στις τάξεις των οποίων έχουν ενταχθεί οι ξένοι αυτοί και, σύμφωνα με το ICSR, οι πηγές αυτές αναφέρουν ότι οι περισσότεροι ξένοι πολεμούν με το Μέτωπο αλ Νόσρα και το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε, δύο οργανώσεις που συνδέονται με την Αλ Κάιντα.
Οι δυτικοευρωπαίοι υπήκοοι, με τα μεγαλύτερα αντιπροσωπευτικά δείγματα να προέρχονται από την Γαλλία και την Βρετανία, αποτελούν έως και το 18% των ξένων μαχητών στην Συρία, προσθέτει το κέντρο, ενώ σε ποσοστό έως και το 70% ανέρχονται οι ξένοι που πολεμούν στην χώρα και είναι υπήκοοι κρατών της Μέσης Ανατολής.
Το ICSR επικαλείται εξάλλου υπολογισμούς που δείχνουν μια τριπλάσια αύξηση των δυτικοευρωπαίων που πολεμούν στην χώρα από τον φετινό Απρίλιο, η οποία μπορεί να συνδέεται με την βαθύτερη ανάμειξη στον πόλεμο σιιτών του Λιβάνου και Ιρακινών μαχητών, όπως και σιιτών του Ιράν, στο πλευρό του Άσαντ, ο οποίος προέρχεται από τους Αλαουίτες, ένα παρακλάδι του σιιτικού Ισλάμ.
«Αυτό μπορεί να ενίσχυσε την αντίληψη μεταξύ ορισμένων Σουνιτών ότι η σύγκρουση είναι θεμελιωδώς σεκταριστική και ότι οι Σουνίτες χρειάζεται να ενώσουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να σταματήσει η προέλαση του (σιίτη) εχθρού», επισημαίνουν οι επιστήμονες του ICSR.
Η έκθεση αυτή δεν αναφέρεται στους χιλιάδες, όπως πιστεύεται, ξένους που πολεμούν στο πλευρό του Άσαντ.