Έκκληση στους γερμανούς πολιτικούς να μην χρησιμοποιούν τον αθλητισμό προς το συμφέρον τους απηύθυνε ο γερμανός Ολυμπιονίκης στην Δισκοβολία Ρόμπερτ Χάρτινγκ, αναφερόμενος στην απόφαση του Ομοσπονδιακού Προέδρου της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ να μην παρακολουθήσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σότσι.
«Στους πολιτικούς συχνά αρέσει να χρησιμοποιούν το στίβο του αθλητισμού για τα δικά τους συμφέροντα. Αντιστρέφοντας αυτή την πρακτική, θα έπρεπε να κάνουν κάτι και για μας», δήλωσε ο κ. Χάρτινγκ, ο οποίος την Κυριακή αναδείχθηκε γερμανός αθλητής της χρονιάς για το 2013.
Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών ωστόσο δείχνουν ότι το γερμανικό πολιτικό προσωπικό μάλλον δεν προτίθεται να κάνει το «χατίρι» του διακεκριμένου δισκοβόλου. Ο κ. Γκάουκ μπορεί να μην αποκάλυψε τους λόγους της απόφασής του και να επικαλέστηκε το πρωτόκολλο – ως Πρόεδρος δεν έχει πραγματοποιήσει ακόμη επίσημη επίσκεψη στην Μόσχα –, ο Τύπος όμως τον θέλει να «μποϊκοτάρει» τους Αγώνες στην Ρωσία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτική του Βλαντιμίρ Πούτιν στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο γερμανός Πρόεδρος ωστόσο ενήργησε, όπως φαίνεται, χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με την Καγκελαρία, γεγονός το οποίο προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια της Άνγκελα Μέρκελ, η οποία εκτιμά ιδιαίτερα την σχέση της με την Μόσχα. Από το γραφείο της μάλιστα, σε μια σπάνια κίνηση, κυκλοφόρησε και «διαρροή», που ήθελε την καγκελάριο να έχει εκπλαγεί από την κίνηση του Προέδρου. «Αν μας είχε ενημερώσει, θα τον είχαμε συμβουλεύσει προς την αντίθετη κατεύθυνση», ανέφεραν στελέχη της Καγκελαρίας.
«Όταν η Καγκελάριος επισκέπτεται το προπονητικό κέντρο της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου, έχουμε ισχυρό συμβολισμό. Είναι ένα σημαντικό θέμα για τον κόσμο. Και όταν ο Γιοάχιμ Γκάουκ δεν έρχεται, αυτό είναι επίσης ένα μήνυμα», δήλωσε ο Ρόμπερτ Χάρτινγκ, για να ακολουθήσει ανάλογη τοποθέτηση από την ολυμπιονίκη στην ξιφασκία Μπρίτα Χάιντεμαν: «Γνωρίζουμε από την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων ότι τα μποϊκοτάζ δεν επιτυγχάνουν τίποτα σε πολιτικό επίπεδο. Η διεθνής κατανόηση μπορεί να επιτευχθεί όταν οι πολιτικοί επιδιώκουν απευθείας διαπραγματεύσεις». Ο γυμναστής Φάμπιαν Χαμπούχεν τόνισε μάλιστα ότι η παρουσία πολιτικών σαν την Άνγκελα Μέρκελ αποτελεί αναγνώριση για τα επιτεύγματα των αθλητών. «Νομίζω ότι την αξίζουμε», σημείωσε.
Η ίδια η καγκελάριος δεν έχει ακόμη ανακοινώσει αν έχει σκοπό να μεταβεί στο Σότσι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Την πρόλαβε βεβαίως ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, από την πλευρά του οποίου μάλλον δεν έμειναν πολλές απορίες σχετικά με την αιτία της απόφασής του να μην πάει στην Ρωσία τον Μάρτιο.
Την ίδια ώρα η Μόσχα επιχειρεί να βελτιώσει την εικόνα της στον τομέα διαχείρισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προετοιμάζοντας την αποφυλάκιση των μελών του συγκροτήματος Pussy Riot, ενδεχομένως και εντός της εβδομάδας, με σχετικό νόμο που εγκρίθηκε ήδη από την Άνω Βουλή και θα τεθεί αύριο στην Δούμα. Ο νόμος, αν και θα οδηγήσει στην απελευθέρωση πολλών κρατούμενων λόγω πολιτικής δράσης, επικρίθηκε από διεθνείς οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως «διακοσμητική» παρέμβαση χωρίς ουσία.
Την ίδια ώρα, το ζήτημα της Ουκρανίας έρχεται να προστεθεί στα «αγκάθια» της σχέσης της Ρωσίας με το Βερολίνο. Η παρουσία του απερχόμενου υπουργού Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε στο Κίεβο στο πλευρό του ηγέτη της αντιπολίτευσης Βιτάλι Κλίτσκο, δεν εκτιμήθηκε ιδιαίτερα από την Μόσχα, η οποία, δια στόματος του πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ κατηγόρησε το Βερολίνο για άμεση παρέμβαση στα εσωτερικά μιας χώρας, βρήκε ωστόσο εξαιρετική αποδοχή στην Γερμανία. Τα αδέλφια Κλίτσκο έχουν ζήσει πολλά χρόνια στην Γερμανία, όπου ξεκίνησαν και την επαγγελματική τους καριέρα ως πυγμάχοι. Ακόμη και σήμερα είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στη χώρα, ενώ οι αγώνες του Βλαντιμίρ Κλίτσκο καλύπτονται αποκλειστικά από το γερμανικό δίκτυο RTL και εξελίσσονται σε σημαντικά και πολυδάπανα τηλεοπτικά γεγονότα. Η πρόσβαση λοιπόν των δύο Ουκρανών στην γερμανική κοινή γνώμη είναι άμεση και ισχυρή, με αποτέλεσμα και η κυβέρνηση να υποχρεώνεται να την λάβει υπόψη της.
Σχεδόν τρεις μήνες πριν από τους Αγώνες στο Σότσι, το Βερολίνο υποχρεώνεται να αναθεωρήσει την στάση του έναντι της Μόσχας – προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Η εφημερίδα Der Tagesspiegel, σε άρθρο γνώμης, κάλεσε τον Γιοάχιμ Γκάουκ να εξηγήσει τους λόγους που δεν σκοπεύει να μεταβεί στο Σότσι και να μην επιτρέπει την κυκλοφορία φημών που βλάπτουν τις γερμανορωσικές σχέσεις. «Ως πολίτης μπορεί να αφήνει να πιστεύουμε ότι θέλει να προσβάλει τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Ως πρόεδρος όμως, όχι. Πρέπει να αναλογιστεί τα συμφέροντα της χώρας και να μιλήσει εκ μέρους της χώρας. Οι γερμανοί αθλητές θα πάνε στο Σότσι. Και εκείνος τους αφήνει να στέκονται εκεί σαν διακοσμητικά αξεσουάρ». Η νέα κυβέρνηση θα κληθεί πολύ σύντομα να δώσει απαντήσεις και να διατηρήσει ισορροπίες που αποδεικνύονται ήδη δύσκολες.