Πάνω από το 70% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη Μεγάλη Βρετανία έχουν θέσει σημαντικό ποσοστό των εργαζομένων τους σε διαθεσιμότητα, εξαιτίας των επιπτώσεων που έχει προκαλέσει ο κορονοϊός, ενώ περιμένουν τις κυβερνητικές επιχορηγήσεις από ένα πρόγραμμα υποστήριξης των επιχειρήσεων, όπως ανακοίνωσαν σήμερα τα εμπορικά επιμελητήρια της χώρας.
Στο 71% των επιχειρήσεων, το ποσοστό των εργαζομένων που έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα είναι μεγαλύτερο του 66%, σύμφωνα με την έρευνα της προηγούμενης εβδομάδας, ενώ ποσοστό 30% των επιχειρηματιών δήλωσαν ότι έχουν θέσει σε διαθεσιμότητα περισσότερους από τα τρία τέταρτα των εργαζομένων τους μέχρι την άρση των περιοριστικών μέτρων κατά της εξάπλωσης του ιού.
Προειδοποίηση από τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας
Την ίδια ώρα, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Άντριου Μπέιλι, δήλωσε ότι η Μεγάλη Βρετανία θα πρέπει να είναι προσεχτική σχετικά με την πρόωρη άρση των μέτρων κοινωνικού περιορισμού.
Η άρση των περιορισμών και το ενδεχόμενο της επιστροφής στην εφαρμογή τους, θα προκαλούσε μεγαλύτερη καταστροφή στην οικονομία, σύμφωνα με συνέντευξη του Μπέιλι στην εφημερίδα Daily Mail και όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Στριμώχνεται» ο Τζόνσον από τους πολιτικούς του αντιπάλους
Επίσης, το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να διεξαγάγει ανεξάρτητη έρευνα για τον χειρισμό από τον πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, της κρίσης με τον νέο κορονοϊό, όπως ανακοίνωσαν οι αντιπολιτευόμενοι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες.
«Μόλις ξεπεράσουμε αυτήν την κρίση, θα χρειαστεί βεβαίως να διεξαχθεί μια ανεξάρτητη έρευνα για να εξεταστεί επισήμως η ανταπόκριση της κυβέρνησης στην πανδημία, ώστε να μπορούμε να αντλήσουμε τα διδάγματα», δήλωσε ο Εντ Ντέιβι, ο ένας από τους δύο επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου κόμματος.
Αυτοί που θα διεξαγάγουν την έρευνα θα πρέπει να έχουν «τη μεγαλύτερη δυνατή εξουσιοδότηση δεδομένων των σοκαριστικών ελλείψεων σε προστατευτικό εξοπλισμό για το προσωπικό και της βραδείας ανταπόκρισης της κυβέρνησης -ώστε αυτή να φτάσει στην αλήθεια και να δώσει στον Μπόρις Τζόνσον την ευκαιρία να απαντήσει στα όλο και πιο σοβαρά ερωτήματα» που εγείρονται, σημείωσε ο ίδιος.
Η κυβέρνηση άργησε να ανταποκριθεί στην κρίση, έχει δηλώσει επίσης ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος, Κιρ Στάρμερ, σημειώνοντας και αυτός ότι κάποια στιγμή η Μεγάλη Βρετανία θα πρέπει να επανέλθει στο θέμα αυτό.