Φόβους για περαιτέρω σκλήρυνση του βορειοκορεατικού καθεστώτος μετά την αιφνίδια απομάκρυνση του Γιανγκ Σονγκ Θαέκ, θείου και μέντορα του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ-ουν, από τη θέση υψηλής ευθύνης που κατείχε, εξέφρασε σήμερα ο Ιάπωνας υπουργός Άμυνας.
«Βλέποντας τις εικόνες στις οποίες εμφανίζονται δυο ένστολοι αστυνομικοί να σηκώνουν τον Γιανγκ Σονγκ-Θαέκ από τη θέση του στη διάρκεια της συνεδρίασης της κεντρικής επιτροπής του κόμματος, θυμήθηκα σκηνές της πολιτιστικής επανάστασης στην Κίνα», δήλωσε ο Ιτσουνόρι Ονοντέρα στο Τόκιο.
«Το βορειοκορεατικό καθεστώς μπορεί να σκληρύνει περαιτέρω στο μέλλον και αυτό με ανησυχεί», τόνισε ο υπουργός, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.
Η Βόρεια Κορέα επιβεβαίωσε τη Δευτέρα την αποπομπή του Γιανγκ Σονγκ-Θαέκ, δίνοντας στη δημοσιότητα, πράγμα σπάνιο, φωτογραφίες από την ταπεινωτική σύλληψη του ανθρώπου που κάποτε θεωρείτο ως ο υπ’ αριθμόν δυο του καθεστώτος.
Οι σχέσεις ανάμεσα στην Ιαπωνία και τη Βόρεια Κορέα είναι τεταμένες εν μέρει γιατί το Τόκιο κατηγορεί την Πιονγκγιάνγκ ότι δεν έχει ρίξει φως στην υπόθεση των Ιαπώνων που απήχθησαν στις δεκαετίες 1970 και 1980.
Η Βόρεια Κορέα υτποστηρίζει ότι το ζήτημα αυτή επιλύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2.000 με την επιστροφή ορισμένων κρατουμένων και με την ανακοίνωση ότι άλλοι είναι νεκροί.
Το Τόκιο ζητεί επίσης από τη Βόρεια Κορέα να εγκαταλείψει το πυρηνικό και το βαλλιστικό πρόγραμμά της.
Τον Απρίλιο, η Βόρεια Κορέα απείλησε την Ιαπωνία με πυρηνικά αντίποινα εάν αναμιγνυόταν καθ’ οιονδήποτε τρόπο σε μια σύγκρουση στην κορεατική χερσόνησο.
Η απειλή διατυπώθηκε μετά τις δηλώσεις του Ιτσουνόρι Ονοντέρα ότι έδωσε διαταγή στις ιαπωνικές δυνάμεις αυτοάμυνας (επίσημη ονομασία του ιαπωνικού στρατού) να καταστρέψει κάθε πύραυλο που θα απειλούσε το ιαπωνικό έδαφος.
Ωστόσο, ένα μήνα αργότερα, ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο ‘Αμπε έκανε την έκπληξη δηλώνοντας έτοιμος για μια συνάντηση με τον βορειοκορεάτη ηγέτη, η οποία ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε.
Οι δυο χώρες δε διατηρούν διπλωματικές σχέσεις.