Πέθανε πρόσφατα ο πρώτος Έλληνας δικηγόρος του Κουϊνσλαντ ο οποίος έκανε πραγματική επανάσταση στην πολιτεία υπερασπιζόμενος τους αυτόχθονες και τους αδύναμους, αλλά και το περιβάλλον. Πρόκειται για τον Σταύρο Κομηνό, με καταγωγή από τα Κύθηρα που, όπως γράφει ο «Νέος Κόσμος» αφιέρωσε όλη του τη ζωή βοηθώντας τους αδύναμους και υπερασπιζόμενος τα δικαιώματά τους συχνά αφιλοκερδώς.
«Οι ιδέες του, οι συμβουλές του, η ευθυκρισία του, είχαν ως στόχο πάντα την καλύτερη δυνατή λύση για τον άνθρωπο. Ήταν μια αγάπη γνήσια, που εκδηλωνόταν με πράξεις. Εκείνο που επιζητούσε πάντα, σε κάθε περίπτωση, ήταν να γνωρίσει τον άνθρωπο. Συνήθιζε να λέει ‘μόνο όταν γνωρίσεις το χαρακτήρα του άλλου μπορείς να τον βοηθήσεις πραγματικά. Τότε μόνο μπορείς να ξέρεις τι είναι το καλύτερο για κείνον’. Είναι φοβερά διδάγματα αυτά για τα οποία του χρωστώ ανείπωτη ευγνωμοσύνη. Είχα δε την υπέρτατη τύχη να τα ζήσω στην πράξη, αφού εργαζόμουν στον ίδιο χώρο για χρόνια δίπλα του» λέει ο γιος του Θανάσης.
Λάτρης της φύσης και φλογερός προστάτης του περιβάλλοντος, χαρακτηρίζεται από τον οργανισμό Προστασίας της Άγριας Φύσης Κουίνσλαντ (Wildlife Protection Society of Queensland), ως «ο νομικός ο οποίος χρησιμοποίησε το νομικό σύστημα για να προστατεύσει την άγρια φύση». Σε εκείνον ανήκουν αποκλειστικά όλες οι μεγάλες μάχες που κέρδισε στο Fraser Island, (έγινε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς) Cooloola, Moreton Island και Mt. Εtna.
O Σταύρος Κομηνός ήταν ο πρώτος δικηγόρος στο Κουίνσλαντ που μιλούσε ελληνικά και ήταν σε θέση να υπερασπιστεί άτομα που η μητρική τους γλώσσα ήταν η ελληνική, σημειώνει το ΑΜΠΕ.
Υπηρέτησε τον νομικό κλάδο επί 60 ολόκληρα χρόνια, πρώτα μόνος του και από το 2005 με τον μεγάλο γιο του Θανάση. Οι υπηρεσίες όμως που πρόσφερε αφιλοκερδώς, σε δύσκολες πρωτότυπες υποθέσεις, είναι εκείνες που τον έκαναν να διακριθεί.
Το 1969, για παράδειγμα, ανέλαβε την υπεράσπιση του ηθοποιού Norm Stainer, από το Twelfth Night Theatre, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι «επί σκηνής χρησιμοποίησε φράσεις που προσέβαλαν τη δημοσία αιδώ». Η υπόθεση έφθασε στο Ανώτατο Δικαστήριο και στη συνέχεια στο Εφετείο, όπου ο κατηγορούμενος αθωώθηκε.
Η υπεράσπιση του δικαιώματος της ελευθερίας του λόγου στις Τέχνες, δημιούργησε ένα προηγούμενο, ακριβώς όπως συνέβη και με όλες τις επόμενες μεγάλες υποθέσεις που ανέλαβε ο Σταύρος Κομηνός και κέρδισε για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος. Αξιοσημείωτο ότι απέκτησε τη φήμη του νομικού ο οποίος ήταν διατεθειμένος ν’ ανοίξει μέτωπο με το κατεστημένο προκειμένου να κερδίσει σημαντικές μάχες.
Το 1994 για τις υπηρεσίες του, βραβεύθηκε με το Αυστραλιανό Μετάλλιο.
«Ο πατέρας είχε πάντα την Ελλάδα στην καρδιά του» θα πει σήμερα ο γιος του Θανάσης, απόφοιτος της Φιλολογικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
«Το 1973 πήγαμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα και ζήσαμε 6 μήνες στο χωριό της καταγωγής μας, τα Περλεγκίνικα. Εκείνη την εποχή δεν υπήρχε ρεύμα, αλλά ούτε και νερό στα σπίτια. Έτσι το κουβαλούσαμε κάθε μέρα, όπως όλοι οι άλλοι, με τενεκέδες από το πηγάδι. Είδαμε πως γινόταν το αλώνισμα του σιταριού και των ρεβιθιών και πήραμε μέρος στον τρύγο και στο λιομάζωμα».
Μετά το ταξίδι στην Ελλάδα τη ζωή στην ύπαιθρο και την ερωτική σχέση με τη φύση, ο Σταύρος Κομηνός, το 1976, θα αγοράσει μια φάρμα με φρουτόδεντρα την οποία μαζί με την αγαπημένη του σύντροφο Πηνελόπη, και τα τρία παιδιά του, θα μετατρέψει σε αμπέλι, και μερικά χρόνια αργότερα θα έχει το δικό του οινοποιείο που θα βγάζει τα περίφημα κρασιά, Cominos Wines.
Πηγή φωτογραφίας: neoskosmos.com