Εκατομμύρια ανθρώπων για πάνω από 45 μέρες ζουν σε κατάσταση καραντίνας, αυτοαπομόνωσης και παίρνουν μέτρα κοινωνικής απόστασης (social distancing). Οι ζωές όλων μας άλλαξαν άρδην και πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι επιστροφή στην κανονικότητα δεν υπάρχει. Το πλήγμα που δέχτηκαν οι οικονομίες των κρατών είναι πάρα πολύ ισχυρό, με το ΔΝΤ να κάνει λόγω για «ύφεση που θα προσομοιάζει με εκείνη του 1930».
Στην Ελλάδα για παράδειγμα είμαστε ήδη κοντά στον ένα μήνα που δεν λειτουργούν πλήθος επιχειρήσεων με εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους και επιχειρηματίες να βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση.
Σε αυτή την κατάσταση έχουν βρεθεί ήδη χώρες που η πανδημία του κορονοϊού χτύπησε σφοδρά πριν την Ελλάδα, όπως για παράδειγμα την Ιταλία, μετά η Ισπανία, η Γαλλία και αργότερα η Μεγάλη Βρετανία.
Σύμφωνα με διεθνείς αναφορές σε μελέτες αλλά και ρεπορτάζ του διεθνούς Τύπου μετά το ισχυρό πλήγμα στην καθημερινότητα, την ψυχολογία και φυσικά την υγεία των πολιτών, η παρατεταμένη κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα ενδεχομένως να οδηγήσει σε ένα σπάσιμο της καραντίνας από ανθρώπους οι οποίοι δεν θα έχουν τα βασικά. Το πλήγμα στα εισοδήματα φέρνει αλυσιδωτές αντιδράσεις καθώς όπως είναι λογικό ένας άνθρωπος πουν δεν μπορεί να καλύψει την τροφή και τη στέγη του, για εκείνον και την οικογένειά του, είναι ικανός για όλα.
Τον κίνδυνο τα έκτακτα μέτρα που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού να προκαλέσουν ελλείψεις στα τρόφιμα σε όλο τον κόσμο επισημαίνει στην εφημερίδα Guardian η Διεθνής Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ.
Οι σοδειές ήταν καλές και οι προοπτικές για βασικές καλλιέργειες είναι υποσχόμενες, αλλά η έλλειψη εργατών, λόγω της κρίσης με τον κορονοϊό, και μέτρα, όπως δασμοί και απαγόρευση εξαγωγών, είναι πιθανό να οδηγήσουν σε προβλήματα τις ερχόμενες εβδομάδες, όπως προειδοποιεί ο Maximo Torero, επικεφαλής οικονομολόγος της Food and Agriculture Organisation – FAO.
«Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι οι κυβερνήσεις να περιορίσουν τη ροή τροφίμων» τόνισε στη βρετανική εφημερίδα. «Όλα τα μέτρα κατά του ελεύθερου εμπορίου είναι αντιπαραγωγικά. Δεν είναι τώρα η ώρα για περιορισμούς ή για φραγμούς στο εμπόριο. Τώρα είναι η ώρα να προστατευτεί η ροή τροφίμων σε όλο τον κόσμο».
Φόβοι για εξεγέρσεις στην Ιταλία – Η Μαφία παραμονεύει
Η γειτονική Ιταλία μέχρι πριν λίγες ημέρες ήταν το παγκόσμιο επίκεντρο παγκοσμίως, με τα θύματα να αγγίζουν τα 1.000 κάθε μέρα. Οι κάτοικοι στη Βόρεια Ιταλία βρίσκονται στα όρια των αντοχών τους, ψυχικών και σωματικών, ενώ πλέον οι φόβοι για μεταφορά του τεράστιου προβλήματος στο νότο της χώρας, εκφράζονται και από επίσημα χείλη.
Ο φτωχός νότος υποφέρει από τη στιγμή που έχει αποφασιστεί η καραντίνα και με τα έσοδα να λιγοστεύουν συνεχώς, οι αρμόδιοι φοβούνται ότι οι αντιδράσεις θα είναι τέτοιες που θα προκαλέσουν πανικό. Μιλάμε, άλλωστε, για μια περιοχή που έχει ποσοστό ανεργίας σχεδόν 20%, ενώ η «μαύρη οικονομία» σαρώνει. «Πρέπει να κάνουν γρήγορα, πιο γρήγορα κι από γρήγορα. Αν η βοήθεια της κυβέρνησης και των της τοπικής αυτοδιοίκησης έρθουν σε 15 μέρες και χρειαστούν άλλες 15 για να τις μοιράσουμε, θα ρισκάρουμε πολύ. Η ανακοίνωση μπορεί να είναι μπούμερανγκ, η δυσαρέσκεια μπορεί να μετατραπεί σε βία», δήλωσε χαρακτηριστικά στη La Stampa ο Λεολούκα Ορλάντο, δήμαρχος του Παλέρμο, εκφράζοντας την αγωνία του.
Ο Ιταλός υπουργός για τις Νότιες Περιφέρειες Giuseppe Provenzano, σημείωσε επίσης την αύξηση των κοινωνικών εντάσεων και το ενδεχόμενο εμφύλιας αναταραχής στις φτωχές περιοχές της χώρας. «Φοβάμαι ότι η ανησυχία μεγάλου μέρους του πληθυσμού για την υγεία, το εισόδημα και το μέλλον σύντομα θα μετατραπεί σε θυμό και μίσος», δήλωσε στην εφημερίδα La Repubblica.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, στο Παλέρμο και τη Νάπολη, η αστυνομία έπρεπε να αναλάβει την επιμέλεια των σούπερ μάρκετ – μετά από αρκετά περιστατικά λεηλασιών. Στα κοινωνικά δίκτυα υπάρχουν ακόμη και προτάσεις για να λάβουν μέρος σε μια επιδρομή σε ένα συγκεκριμένο κατάστημα.
Ήδη από το τέλος Μαρτίου ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ανακοίνωσε έκτακτη οικονομική βοήθεια για τους πολίτες που δεν έχουν, στην φάση αυτή, αρκετά χρήματα για να αγοράσουν τα αναγκαία τρόφιμα και φάρμακα, φοβούμενος και για επερχόμενες αναταραχές. Ειδικά στο Νότο της χώρας.
Συνολικά, με την ταχύτερη χορήγηση ποσών που είχαν ήδη εγκριθεί και με νέα, έκτακτα κονδύλια, η κυβέρνηση θα καταβάλλει στους 8.000 δήμους της χώρας τέσσερα δισεκατομμύρια επτακόσια εκατομμύρια ευρώ, για να μπορέσουν να εντοπίσουν και να στηρίξουν τις οικογένειες που βρίσκονται σε μεγαλύτερη δυσκολία.
Προβλέπεται η χορήγηση, από την τοπική αυτοδιοίκηση, κουπονιών για αγορές σε σούπερ μάρκετ, αλλά και απευθείας παράδοση τροφίμων στο σπίτι, με την συνεργασία εθελοντικών οργανώσεων.
Το Politico σε άρθρο του ανέφερε ότι η Μαφία παραμονεύει για να εκμεταλλευτεί την εν λόγω δύσκολη κατάσταση.
Όπως αναφέρεται σχετικά, η Μαφία παραδοσιακά, καθ’όλη τη διάρκεια της ιστορίας της, εκμεταλλευόταν καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, όπως σεισμοί, επιδημίας χολέρας κ.α. ως ευκαιρίες για να παρέχει εργάτες γης, να «στήνει» οικοδομικά συμβόλαια ή να καταχράται χρήματα που προορίζονται για την υγιεινή της πόλης.
Η επιδημία του κορονοϊού που σαρώνει την Ευρώπη παρέχει στη Μαφία άλλη μια ευκαιρία, και όχι μόνο στην Ιταλία, καθώς τα lockdowns, οι αστυνομικοί έλεγχοι, οι παύσεις πτήσεων κ.α. μπορεί να έχουν «παγώσει» τις κλασικές πηγές εσόδων (μεταξύ των οποίων η πορνεία, το εμπόριο ναρκωτικών, οι εκβιασμοί κ.α.- αλλά οι εγκληματικές οργανώσεις ετοιμάζονται να αξιοποιήσουν το «μετά».
Όπως αναφέρει το Politico, καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να βρει τρόπους ανοικοδόμησης της οικονομίας, η παλιά και δοκιμασμένη μέθοδος της διείσδυσης σε κατά τα άλλα νόμιμες επιχειρήσεις μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα κερδοφόρα.
Σοκάρουν οι αυξητικές τάσεις στις πωλήσεις όπλων στις ΗΠΑ – Η Ουγγαρία ακολουθεί κατά πόδας
Η Αμερική έχει τραβήξει πλέον τα φώτα της παγκόσμιας κοινότητας πάνω της καθώς είναι η χώρα με τα περισσότερα κρούσματα αλλά και νεκρούς. Οι ΗΠΑ δέχονται τεράστιο πλήγμα, με μία οικονομία που κλυδωνίζεται εδώ και καιρό. Το μεγαλύτερο πλήγμα ωστόσο το δέχονται τα φτωχά στρώματα της εργατικής τάξης που αποτελεί και την πλειοψηφία του πληθυσμού στις ΗΠΑ. Άνθρωποι που ζουν με τα απολύτως βασικά έχουν χάσει κάθε πηγή εισοδήματός τους.
Σε άρθρο του ο Guardian επεσήμανε ότι πάρα πολλοί πολίτες στις ΗΠΑ καταφεύγουν σε τράπεζες τροφίμων για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες. Όταν δεν θα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους θα καταφύγουν σε άλλους τρόπους, εκτός του πλαισίου του νόμου.
Στα σόσιαλ μίντια ήδη κυκλοφορούν εικόνες από καταστήματα που έχουν ασφαλίσει τις προσόψεις τους με ξύλα ή σιδεριές, υπό τον φόβο επιδρομών.
The “Magnificent Mile” in Chicago today. It looks like Chile in November. All fancy stores boarded up. Are they afraid of #Covid19 or of something else? @DMatamala pic.twitter.com/Ag2SU2iJ2a
— Zingales (@zingales) March 29, 2020
Υπό αυτό το πρίσμα μόνο ανησυχία μπορούν να προκαλέσουν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση των ΗΠΑ, ο αριθμός των αγορών όπλων στη χώρα έχει αυξηθεί κατακόρυφα, έπειτα από ελέγχους ιστορικού που έγιναν για το μήνα Μάρτιο από τις αρχές.
https://twitter.com/ricecakeonfire/status/1244807280295645185
Συγκεκριμένα, τον τρίτο μήνα του έτους έγιναν 3,7 εκατ. έλεγχοι ιστορικού από το FBI, ο μεγαλύτερος αριθμός ελέγχων τα τελευταία 20 χρόνια.
Στην ουσία γίνεται έλεγχος ιστορικού στον αγοραστή πριν αγοράσει το όπλο. Ωστόσο, τα παρακάτω στοιχεία δεν είναι εντελώς αντιπροσωπευτικά, καθώς ο αγοραστής μπορεί με έναν έλεγχο ιστορικού να αγοράσει πολλά όπλα, άρα η αναλογία δεν είναι 1 προς 1. Οι 2,4 εκατομμύρια έλεγχοι διεξήχθησαν για πωλήσεις όπλων, σύμφωνα με τα προσαρμοσμένα στατιστικά στοιχεία από μια κορυφαία εμπορική ομάδα βιομηχανιών πυροβόλων όπλων. Αυτό είναι μια αύξηση 80% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, δήλωσε ο εμπορικός όμιλος.
San Francisco looks like a town expecting a Hurricane, with storefronts boarded up, and people lining up at stores, while others wander around without any apparent destination or plan, as if propelled by Brownian motion.
Everyone is waiting for Hurricane Covid-19 to crest. pic.twitter.com/XseFzhSuts
— 🆘 Save Our #SOMA 🆘 (@EsmeAlaki) March 30, 2020
Οι αριθμοί υπογραμμίζουν πως η πανδημία δημιούργησε αύξηση της ζήτησης για κατοχή όπλων, με ορισμένα καταστήματα πυροβόλων όπλων να πλημμυρίζουν με αγοραστές οι οποίοι βρίσκονταν σε πανικό, όπως αναφέρει ο Guardian.
H Παρασκευή 20 Μαρτίου ήταν η μέρα που έσπασε κάθε ρεκόρ ιστορικού ελέγχων για την αγορά όπλων στις ΗΠΑ καθώς σε μία μόνο ημέρα έγιναν: 210.308 έλεγχοι.
Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε το στοιχείο που έδωσε το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti για την κατάσταση στις ΗΠΑ: Οι πολίτες των χαμηλότερων στρωμάτων ετοιμάζονται για όλα. Τα πιο δημοφιλή ερωτήματα αναζήτησης στο Google τον περασμένο μήνα ήταν «πού να αγοράσετε κασέτες (σφαιρών)» και «πώς να αγοράσετε κασέτες στο διαδίκτυο».
Κατά πόδας ακολουθεί και η Ουγγαρία καθώς ολοένα και περισσότεροι έλουν να εξοπλιστούν για προστασία τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς φοβούνται ότι πιθανόν θα καταρρεύσει ο νόμος και η τάξη εάν υπάρξουν σοβαρές ελλείψεις όσο εξαπλώνεται η πανδημία του κορονοϊού.
Την ίδια ώρα, η ένωση κατασκευαστών όπλων της Τσεχίας ανακοίνωσε ότι οι ιδιοκτήτες καταστημάτων αναφέρουν αυξανόμενη ζήτηση και διψήφια αύξηση στις πωλήσεις. Περίπου 300.000 άνθρωποι έχουν άδεια οπλοκατοχής σε κάθε μία από τις δυο αυτές χώρες, τη Τσεχία και την Ουγγαρία, που έχουν περίπου 10 εκατ. κατοίκους. Για ορισμένα ελαφριά όπλα δεν είναι υποχρεωτική η άδεια.
«Πουλάμε πέντε φορές παραπάνω σε σχέση με έναν κανονικό Μάρτιο», δήλωσε ο Γκάμπορ Βας, που έχει τρία καταστήματα με όπλα στην ουγγρική πρωτεύουσα, συμπεριλαμβανομένου αυτού από όπου προμηθεύτηκε το δικό του πιστόλι ο Ρόστας.
«Θα μπορούσαμε να πουλάμε 15 φορές περισσότερο εάν είχαμε περισσότερα όπλα με σφαίρες καουτσούκ, αλλά ξεμείναμε».