Ο επικεφαλής της ανεξάρτητης επιτροπής που ήταν επιφορτισμένη με την αντιμετώπιση των υποθέσεων κακοποίησης ανηλίκων στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας στο Βέλγιο δήλωσε ότι παραιτείται και ότι η επιτροπή σταματά τη λειτουργία της μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η έφοδος της αστυνομίας στην αρχιεπισκοπή Μαλίν-Βρυξελλών.

Ο πρόεδρος της επιτροπής, Πέτερ Αντριένσενς, δήλωσε ότι οι Αρχές εκμεταλλεύτηκαν την εμπιστοσύνη των σχεδόν 500 θυμάτων που έχουν καταγγείλει κακοποιήσεις τους τελευταίους δύο μήνες και πρόσθεσε ότι η επιτροπή χρησιμοποιήθηκε ως «δόλωμα» από εισαγγελείς που ήθελαν να μιλήσουν σε θύματα που δεν επιθυμούσαν να απευθυνθούν στην αστυνομία.

Υπενθυμίζεται ότι στις 24 Ιουνίου η αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο στην αρχιεπισκοπή Μαλίν-Βρυξελλών και προχώρησε σε κατάσχεση υπολογιστών και εκκλησιαστικών εγγράφων, ενώ άνοιξε ακόμα και τάφο επισκόπου.

Από την πλευρά του, ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣτ’ αντέδρασε έντονα, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτο» τον τρόπο που πραγματοποιήθηκε η έφοδος.