Επεκτείνεται σήμερα το κίνημα των διαδηλωτών σε πολλές πόλεις της Ταϊλάνδης, που ζητούν κατά χιλιάδες την πτώση της κυβέρνησης και έφθασαν μέχρι να καταλάβουν υπουργεία, συμμετέχοντας σε μια αμφισβήτηση της κυβέρνησης χωρίς προηγούμενο μετά την αιματηρή πολιτική κρίση του 2010.

Χιλιάδες άνθρωποι με επικεφαλής τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Σουτέπ Τογκσουμπάν έκαναν σήμερα πορεία χιλιομέτρων προς την περιφέρεια της πρωτεύουσας και μπήκαν στον περίβολο ενός κυβερνητικού συγκροτήματος που στεγάζει παραρτήματα υπουργείων και το Συνταγματικό Δικαστήριο.

«Είμαστε πολύ αισιόδοξοι και πιστεύω πως η νίκη θα έρθει σε λίγες ημέρες», διαβεβαίωσε ο Σουτέπ αναχωρώντας από το υπουργείο Οικονομικών που οι αντίπαλοι της κυβέρνησης έχουν καταλάβει από τη Δευτέρα.

Το κίνημα που άρχισε πριν από μερικές εβδομάδες, πήρε αυτή την εβδομάδα έκταση, καθώς οι αντιπολιτευόμενοι πολιόρκησαν πολλά υπουργεία και η κατάσταση προκαλεί φόβους για επεισόδια σε μια πρωτεύουσα συνηθισμένη στην πολιτική βία.

Οι διαδηλωτές απαιτούν την αποχώρηση της πρωθυπουργού Γινγκλούκ Σιναουάτρα, αλλά διαδηλώνουν επίσης το μίσος τους για τον αδελφό της, τον Τακσίν, πρωθυπουργό που ανατράπηκε το 2006 με πραξικόπημα και παραμένει, παρόλο που είναι εξόριστος, η πιο αγαπητή και ταυτόχρονα η πιο απεχθής προσωπικότητα στην Ταϊλάνδη.

Η κινητοποίηση επεκτάθηκε σήμερα πέρα από τους δρόμους της πρωτεύουσας, κυρίως στις νότιες επαρχίες, που αποτελούν προπύργιο του Δημοκρατικού Κόμματος, του μεγαλύτερου της αντιπολίτευσης.

Διαδηλωτές που σε μερικές περιπτώσεις ήταν πολλές χιλιάδες, συγκεντρώθηκαν γύρω από δώδεκα έδρες επαρχιακών διοικήσεων, διευκρίνισε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών.

Στην Μπανγκόκ, η αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα πως ζήτησε από τη δικαιοσύνη να εκδώσει εντάλματα σύλληψης εναντίον έξι ακτιβιστών, δύο από τους οποίους διώκονται ήδη επειδή είχαν συμμετάσχει, το 2008, στην κατάληψη αεροδρομίων της Μπανγκόκ επί εννέα ημέρες από το φιλομοναρχικό κίνημα των «κίτρινων πουκάμισων».

Χθες η αστυνομία είχε πετύχει την έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος του Σουτέπ για την κατάληψη του υπουργείου Οικονομικών. Όμως οι αρχές περιμένουν να παραδοθεί, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Πράσα Προμνόγκ.

«Η αστυνομία δεν θα τον συλλάβει ανάμεσα στους διαδηλωτές», πρόσθεσε διαβεβαιώνοντας πως οι αρχές δεν θα επιτρέψουν την κατάληψη της έδρας της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου. «Η κατάσταση είναι σοβαρή, αλλά βρίσκεται υπό έλεγχο», τόνισε.

Στο μεταξύ, η συζήτηση συνεχίζεται στο κοινοβούλιο γύρω από την πρόταση μομφής που έχει καταθέσει σε βάρος της κυβέρνησης το Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο εδώ και σχεδόν 20 χρόνια δεν έχει κερδίσει καμιά εκλογική αναμέτρηση.

Ο Αμπισίτ Βετζατζίβα, αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος, υποστήριξε στη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συζήτησης πως η διαφθορά έχει διπλασιαστεί στα δύο χρόνια της κυβέρνησης της Γινγκλούκ.

Η πρωθυπουργός, η οποία αναμένεται ότι θα ξεπεράσει την πρόταση μομφής χάρη στην άνετη πλειοψηφία που διαθέτει στο κοινοβούλιο, δήλωσε έτοιμη να συζητήσει με τον Σουτέπ και επανέλαβε ότι το κράτος «δεν θα καταφύγει στη βία».

«Δεν υπάρχει παρά μια δημοκρατία και μια εκλεγμένη κυβέρνηση, όχι καθεστώς Τακσίν», δήλωσε απορρίπτοντας τις κατηγορίες των αντιπάλων της ότι είναι η μαριονέτα του αδελφού της.

Ο Σουτέπ από την πλευρά του ζήτησε να δημιουργηθεί μια μη αιρετή διοίκηση για να κυβερνήσει τη χώρα, δηλώνοντας έτσι για πρώτη φορά με σχετικά σαφή τρόπο πως η βούληση των διαδηλωτών είναι να απαλλαγούν από το δημοκρατικό σύστημα, σε μια χώρα που έχει γνωρίσει 18 πραξικοπήματα ή απόπειρες πραξικοπήματος μετά την εγκαθίδρυση της συνταγματικής μοναρχίας, το 1932.

«Αν καταστρέψουμε το σύστημα Τακσίν, θα το αντικαταστήσουμε με ένα συμβούλιο του λαού», το οποίο «θα επιλέγει τα σωστά πρόσωπα για τις θέσεις του πρωθυπουργού και των υπουργών», δήλωσε χθες, Τρίτη, το βράδυ απευθυνόμενος σ’ ένα ενθουσιώδες πλήθος.