Οι φοιτητές στη Φλόριντα των ΗΠΑ συνεχίζουν τα πάρτι στις παραλίες, παρά τις απαγορεύσεις για την πανδημία του κορονοϊού.
Κάθε χρόνο οι διακοπές του εξαμήνου αξιοποιούνται κυρίως από τους νεαρούς φοιτητές των ΗΠΑ για να συμμετάσχουν στα πάρτι του ζεστού νότου.
Δεκάδες χιλιάδες διασκεδάζουν επί μέρες και νύχτες, ιδίως στη Φλόριντα, από το Miami Beach μέχρι τo Daytona beach στις παραλίες και στα μπαρ.
Τώρα όμως ο κορονοϊός αναστατώνει στο πέρασμά του τα mega-πάρτι και ακυρώνει μερικώς το φοιτητικό «Ανοιξιάτικο Διάλειμμα» (Spring Break). Εν τούτοις, πολλοί θέλουν να συνεχίσουν να γιορτάζουν. Η κατάσταση στις Ηνωμένες Πολιτείες γίνεται όμως καθημερινά όλο και πιο σοβαρή.
Δεκάδες χιλιάδες νέων ταξιδεύουν κάθε χρόνο προς τον νότο, ιδιαίτερα στη Φλόριντα. Αυτό δεν άλλαξε φέτος, παρά τον κορονοϊό.
Το γεγονός ότι οι νέοι απλώς αγνόησαν επιδεικτικά τις προειδοποιήσεις προκάλεσε το απαξιωτικό κούνημα του κεφαλιού πολλών και την κατακραυγή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όχι μόνο στην Κίνα, όπου μετά από βδομάδες περιορισμών φαίνεται να αποκλιμακώνεται η κρίση του κορονοϊού, αλλά κυρίως στις χώρες οι οποίες βιώνουν την κορύφωσή της.
Ούτε ο κυβερνήτης ήθελε να ακούσει για την ακύρωση των πάρτι
Ακόμα και ο κυβερνήτης της Φλόριντα, ο Ρικ Ντε Σάντις, δεν ήθελε ούτε να ακούσει για την ακύρωση των πάρτι στην παραλία, τα οποία αποτελούν σημαντική πηγή τουριστικού εισοδήματος. Ως εκ τούτου, οι τοπικές Αρχές άρχισαν να κλείνουν παραλίες.
Στο Miami Beach και το Fort Lauderdale, δύο από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς, οι παραλίες χαρακτηρίστηκαν την Κυριακή απαγορευμένες ζώνες, το ίδιο ισχύει για τον κόλπο της Tampa. Ακολούθησε την Τετάρτη η Naples.
Τώρα όμως o Ντε Σάντις έχει αρχίσει να αναγνωρίζει τη σοβαρότητα της κατάστασης, τουλάχιστον εν μέρει. Ωστόσο, με τη φράση «το πάρτι τελείωσε», ο κυβερνήτης δεν ανακοίνωσε την πλήρη απαγόρευση των πάρτι. Αντίθετα, περιορίζονται απλώς σε δέκα άτομα κατ’ ανώτατο όριο. Αυτό επιτρέπει στους φοιτητές, οι οποίοι συχνά ταξιδεύουν μόνοι ή σε μικρές ομάδες, να παραμείνουν και να διασκεδάσουν στη Φλόριντα, έστω και με περιορισμούς. Πάντως, ο πρώην κυβερνήτης της Καλιφόρνια Άρνολντ Σβάρτσενεγκερ έχει ήδη καλέσει τους φοιτητές να παραιτηθούν φέτος από τη διασκέδαση κατά τη διάρκεια των διακοπών του εξαμήνου.
Ακόμα και ο πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ, ο οποίος είχε υποβαθμίσει για πολύ καιρό τον κίνδυνο της πανδημίας, προειδοποίησε για τις συνέπειες αυτών των πάρτι, ειδικά για τους γονείς και τους παππούδες των φοιτητών.
Το 55% των Αμερικανών εγκρίνει τη δράση του προέδρου Τραμπ
Το 55% των Αμερικανών εγκρίνει τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται την κρίση που έχει προκληθεί από τον νέο κορονοϊό ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ABC News/Ipsos, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, το 43% των Αμερικανών αποδοκιμάζει τις ενέργειες του Τραμπ για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Σε διάστημα μιας εβδομάδας είναι εμφανής η αντιστροφή του κλίματος όσον αφορά τη διαχείριση της κρίσης από τον Αμερικανό πρόεδρο. Σε δημοσκόπηση του ιδίου ινστιτούτου, τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν στη δημοσιότητα στις 13 Μαρτίου, μόνο το 43% των Αμερικανών ενέκρινε τη δράση του Τραμπ για την αντιμετώπιση της πανδημίας της Covid-19, έναντι ποσοστού 54% που την αποδοκίμαζε.
Αφού για καιρό υποβάθμιζε το εύρος της επιδημίας και τον πιθανό αντίκτυπό της στις ΗΠΑ, ο ρεπουμπλικάνος δισεκατομμυριούχος άλλαξε τόνο από τις αρχές της εβδομάδας.
Απευθύνοντας έκκληση για εθνική ενότητα απέναντι σε αυτόν τον αόρατο εχθρό, ο πρόεδρος Τραμπ υιοθέτησε μια περισσότερο συλλογική στάση, μολονότι συνεχίζει κατά διαστήματα τις επιθέσεις του κατά ορισμένων εκλεγμένων Δημοκρατικών ή μέσων ενημέρωσης που κατηγορεί για fake news.
Η δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα διενεργήθηκε από τις 18 έως τις 19 Μαρτίου σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 512 ενηλίκων.
Οι Θρησκευτικοί ηγέτες της Κύπρου ενώνουν τις προσευχές τους
Οι θρησκευτικοί ηγέτες της Κύπρου ενώνουν τις φωνές και τις προσευχές τους προς τον Ύψιστο για να ξεπεραστεί η παγκόσμια κρίση από την πανδημία του κορονοϊού, για την προστασία όλου του κόσμου και για την ανάρρωση όλων όσοι έχουν νοσήσει.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Διαλόγου ανάμεσα στους Θρησκευτικούς Ηγέτες της Κύπρου (RTCYPP) «σε αυτή την άνευ προηγουμένου περίοδο, οι Θρησκευτικοί Ηγέτες της Κύπρου καλούν όλους να προσεύχονται θερμά, να δρουν να συμπόνοια και να παραμένουν αλληλέγγυοι με όλους και ιδιαίτερα με τους ευάλωτους μεταξύ μας».
Οι θρησκευτικοί ηγέτες προσθέτουν ότι ζητούνται ιδιαίτερες προσευχές, ιδιαίτερα για όσους έχουν προσβληθεί από τον ιό και για όλους όσοι φροντίζουν τους ασθενείς, έτσι ώστε ο Θεός να τους δωρίσει τη χάρη της θεραπείας Του».
Ειδικότερα, καλούν για προσευχές για τους ασθενείς, τα θύματα που έχουν χάσει τη ζωή τους από τον ιό και την τόνωση όλων των γιατρών, των νοσοκόμων, του ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού και τους φροντιστές, οι οποίοι αγωνίζονται καθημερινά για να αντιμετώπιση τις συνέπειες του ιού.
«Καλούν όλους υπόλοιπους ηγέτες θρησκειών στην Κύπρο και όλους τους πιστούς να ενώσουν τις δυνάμεις τους εν προσευχή και δράση για κοινή αντιμετώπιση αυτής της πανδημίας», αναφέρουν και ζητούν από όλες τις θρησκευτικές κοινότητες να τηρούν τις συμβουλές και οδηγίες που εκδίδουν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και οι κρατικές αρχές υγείας, να συμπεριφέρονται υπεύθυνα και να παραμένουν αισιόδοξοι χωρίς να υποκύπτουν στο φόβο και στον πανικό.
Οι ίδιοι καλούν όλους να ενημερώνονται ορθά και να αντιμετωπίσουν την κρίση με πίστη, επιφυλακή, σοφία και συλλογική ευθύνη και καταλήγουν: «Οι Θρησκευτικοί Ηγέτες της Κύπρου διαβεβαιώνουν όλους ότι θα συνεχίσουν να προσεύχονται για ενίσχυση της πίστης στον Θεό σε αυτές τις δύσκολες στιγμές».
Αυστρία: Παρατείνονται τα μέτρα για τον κορονοϊό έως τις 13 Απριλίου
Την παράταση των μέτρων αντιμετώπισης της εξάπλωσης του κορονοϊού για ακόμη σχεδόν τέσσερις εβδομάδες, μέχρι τις 13 Απριλίου, τη Δευτέρα του Πάσχα των Καθολικών, ανακοίνωσε σήμερα το μεσημέρι η αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος και των Πράσινων, επιμένοντας εκ νέου στην τήρησή τους και επισημαίνοντας ταυτόχρονα τα έως τώρα αποτελέσματά τους.
Ο ομοσπονδιακός καγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς τόνισε, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον αντικαγκελάριο και αρχηγό των Πράσινων Βέρνερ Κόγκλερ και τους υπουργούς Υγείας, Εσωτερικών και Οικονομίας, πως ο ίδιος έχει επίγνωση της μεγάλης ανασφάλειας που υπάρχει αυτή την στιγμή στην Αυστρία. «Πρόκειται για έναν Μαραθώνιο», αλλά φαίνεται πως «τα μέτρα επιδρούν, κάνουμε το σωστό», τόνισε .
«Θα καταφέρουμε αυτό που έχουμε θέσει ως στόχο, λιγότερες κοινωνικές επαφές και με τον τρόπο αυτό μείωση της μετάδοσης της μόλυνσης», ανέφερε χαρακτηριστικά, καλώντας τον πληθυσμό να αντέξει και να μην χαλαρώσει, ενώ, τονίζοντας την ανάγκη συνέχισης των μέτρων, επισήμανε πως «καθένας που στηρίζει τα μέτρα, σώζει ζωές».
Από την πλευρά του, ο αντικαγκελάριος και αρχηγός των Πράσινων Βέρνερ Κόγκλερ, απευθυνόμενος στον πληθυσμό τόνισε πως «αλληλοϋποστηριζόμαστε σημαίνει τώρα αντέχουμε, αλληλοϋποστηριζόμαστε σημαίνει τώρα κρατάμε απόσταση», συμπληρώνοντας ότι στην ηλεκτρονική εποχή οι κοινωνικές επαφές μπορούν να οργανωθούν με διαφορετικό τρόπο.
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Ρούντολφ ‘Ανσομπερ, το πακέτο μέτρων που ισχύει από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας δείχνει αποτελέσματα, αλλά αυτό είναι «μόνον ένα πρώτο βήμα», στόχος ήταν και παραμένει ο δραστικός περιορισμός της τάσης αύξησης των κρουσμάτων και η αποτροπή νέων μεταδόσεων του ιού για να ελαφρυνθεί το σύστημα υγείας για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα.
Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι σήμερα ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Αυστρία ανέρχεται σε 2.203, στα περισσότερα των οποίων, όπως διευκρίνισε, η πορεία της ασθένειας είναι ήπια.
Βραζιλία: Ο Ιούνιος θα είναι ο κρίσιμος μήνας για τον κορονοϊό
Ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου δήλωσε σήμερα πως ο Ιούνιος θα είναι κατά πάσα πιθανότητα ο πιο κρίσιμος μήνας αναφορικά με την έξαρση της επιδημίας του κορονοϊού στη χώρα του, επικρίνοντας συνάμα τα αυστηρά, όπως τα χαρακτήρισε μέτρα, που λαμβάνουν εναντίον της επιδημίας οι κυβερνήτες των Πολιτειών της χώρας, τα οποία κατ’ αυτόν επιβραδύνουν την οικονομία.
Οι δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, το Σάο Πάολο και το Ρίο ντε Ζανέιρο και οι αντίστοιχες Πολιτείες τους έχουν διατάξει περιορισμούς στις κοινωνικές συναθροίσεις, προκειμένου να μειώσουν τη συρροή στα εμπορικά κέντρα, τις παραλίες και τα μέσα μεταφορές και να ελαττωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού.
Την ίδια στιγμή ο Μπολσονάρου, που προσπαθεί να ανατάξει την αναιμική ανάπτυξη της οικονομίας, κατέστησε σαφές σήμερα πως ανησυχεί για τον οικονομικό αντίκτυπο του κορονοϊού, καθώς το εθνικό νόμισμα και το Χρηματιστήριο της χώρας υπέστησαν βαριές απωλειες τις προηγούμενες δύο εβδομάδες.
Η επιδημία ανδεικνύεται σε μία Δαμόκλειο Σπάθη πάνω από τον Μπολσονάρου, που έχει επικριθεί για τον τρόπο που χειρίσθηκε την επιδημία, την οποία είχε αποκαλέσει «φαντασιοπληξία» και του έχει στοιχίσει στη δημοτικότητά του. Σημερινή έρευνα της χρηματιστηριακής εταιρείας XP Investimentos εμφανίζει τα ποσοστά του στο χαμηλότερο σημείο τους, με μόλις το 30% των ερωτηθέντων να θεωρεί «καλή» ή «άριστη» τη διακυβέρνησή του και το 36% να την κρίνει «κακή» και «απαράδεκτη».
Ο πρόεδρος πρόσθεσε επίσης πως πρόκειται να υποβληθεί και σε τρίτη διάγνωση για να διαπιστωθεί εαν έχει προσβληθεί από κορονοϊό. Ο Μπολσονάρου είχε υποβληθεί στις σχετικές διαγνώσεις μετά την καταγραφή κρουσμάτων covid-19 μεταξύ υπουργών της κυβέρνησής του.
Επιπλέον, ο ακροδεξιός πρόεδρος επεδίωξε να κατευνάσει το διπλωματικό επεισόδιο που δημιουργήθηκε με την Κίνα, εξαιτίας των δηλώσεών του γιού του και Γερουσιαστή με το κόμμα του Εντουάρντου, ο οποίος στο Twitter έγραψε πως η επιδημία «έχει ονοματεπώνυμο: Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας» και συνεκρινε την έξαρσή της με την πυρηνική έκρηξη του Τσερνόμπιλ επί ΕΣΣΔ: «απλώς αλλάξτε τη λέξη αντιδραστήρας, με το κορονοϊός», έγραψε.
Άμεση υπήρξε η απάντηση του Κινέζου πρέσβη στη Μπραζίλια: ο Εντουάρντο «μάλλον μετά την επιστροφή του από το Μαϊάμι, δυστυχώς, κόλλησε διανοητικό ιό, που διακυβεύει τις σχέσεις των δύο χωρών μας».
Ο Μπολσονάρου σήμερα δήλωσε πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την μεγάλη ασιατική χώρα και πως θα της ζητήσει πλεονάζοντα εξοπλισμό για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. «Εαν χρειασθεί να τηλεφωνήσω στον Κινέζο πρόεδρο, θα το κάνω”, τόνισε ο Μπολσονάρου Ο υπουργός Υγείας Λουΐζ Ενρίκε Μαντέτα διαπραγματεύεται ήδη την αποστολή νοσοκομειακού υλικού, όπως προστατευτικές μάσκες και αναπνευστήρες.
Η Κίνα είναι η μόνη χώρα που έχει προσφερθεί να βοηθήσει άλλα κράτη που πλήττονται από την επιδημία. Μάλιστα, την προηγούμενη εβδομάδα απέστειλε ιατρικό υλικό και μία ομάδα ειδικών στην Ιταλία, η οποία πλέον την έχει ξεπεράσει σε αριθμό νεκρών από την covid-19.
Πλοίο του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού θα μεταφέρει ασθενείς από την Κορσική
Το ελικοπτεροφόρο αμφίβιων επιχειρήσεων Tonnerre του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού θα σταλεί το σαββατοκύριακο στο Αιάκειο της Κορσικής για «την υγειονομική απομάκρυνση ασθενών που έχουν προσβληθεί από την Covid-19» και τη μεταφορά τους στην ηπειρωτική Γαλλία, ανακοίνωσαν σήμερα οι τοπικές αρχές.
Το μέτρο αυτό, που αποφασίσθηκε από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, “έχει στόχο να ανακουφίσει τη μονάδα εντατικής νοσηλείας του νοσοκομειακού κέντρου του Αιάκειου ώστε να εξασφαλισθεί η ανταπόκριση του νοσοκομείου στις ανάγκες νοσηλείας των πιο σοβαρά ασθενών”, διευκρινίσθηκε από τη νομαρχία της Κορσικής.
«Προβλέπεται να τεθεί σε εφαρμογή την Κυριακή και θα επιτρέψει να μεταφερθούν 12 έως 14 ασθενείς που νοσηλεύονται στην εντατική», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο νομάρχης της Κορσικής Φρανκ Ρομπίν.
Οι ασθενείς θα μεταφερθούν σε νοσοκομεία της νοτιοανατολικής Γαλλίας.
«Αναμένουμε στο τέλος της εβδομάδας ή στην αρχή της επόμενης κύμα αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων του κορονοϊού», πρόσθεσε.
Πρόκειται για την τρίτη επιχείρηση των ενόπλων δυνάμεων που συνδέεται με την επιδημία στη Γαλλία, μετά την ανάπτυξη του μηχανισμού ιατρικής αεροδιακομιδής ασθενών «Μορφέας» και την προβλεπόμενη για τις επόμενες ημέρες δημιουργία ενός νοσοκομείου εκστρατείας στην ανατολική Γαλλία.
Η Κορσική, η οποία έχει 340.000 κατοίκους, από τους οποίους 90.000 είναι μεγαλύτεροι των 60 ετών, είχε καταγράψει χθες, Πέμπτη, 164 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού, σύμφωνα με τον απολογισμό των τοπικών υγεινομικών αρχών. Η επιδημία έχει κοστίσει μέχρι στιγμής εκεί τη ζωή σε επτά ανθρώπους.
Το Tonnerre, το οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην Τουλόν, διαθέτει νοσοκομείο με δύο χειρουργεία και 69 κλίνες, οι οποίες μπορούν να αυξηθούν σε περίπου 250. Το πλοίο έχει πλήρωμα περίπου 200 ανδρών και γυναικών.