Συνάντηση πραγματοποιούν στη Γενεύη οι υπουργοί Εξωτερικών έξι χωρών προκειμένου να αρθούν τα λίγα εναπομείναντα εμπόδια και να ολοκληρωθεί η προσωρινή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Με την επίτευξη της σχετικής συμφωνίας θα ανοίξει ο δρόμος για την άρση κυρώσεων σε βάρος της ιρανικής οικονομίας, κάτι που η Τεχεράνη επιθυμεί διακαώς, όπως ανέφερε σήμερα και ο πρόεδρος της χώρας, Χασάν Ροχανί.
Στη συνάντηση συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών Βρετανίας, Κίνας, Γαλλίας, Ρωσίας, ΗΠΑ, που είναι τα μόνιμα μέλη ασφαλείας στο Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ, αλλά και της Γερμανίας
Σύμφωνα με διπλωμάτες, οι έξι υπουργοί θα προσέλθουν στη διεξαγόμενη διαβούλευση με τον ιρανό ομόλογό τους, μόνο σε περίπτωση που θα διαγράφεται ξεκάθαρα η προοπτική της υπογραφής προσωρινής συμφωνίας με την ιρανική κυβέρνηση.
Κατά τη διάρκεια των μηνών που η προσωρινή συμφωνία θα είναι σε ισχύ, οι δύο πλευρές θα έχουν τη δυνατότητα να συνάψουν συμφωνία ευρύτερου φάσματος για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, χάρη στην οποία θα αρθούν οι διεθνείς κυρώσεις κατά του Ιράν, πρόσθεσαν οι ίδιοι διπλωμάτες, μιλώντας στο γερμανικό πρακτορείο.
Η Δύση, φοβάται ότι με τον εμπλουτισμό ουρανίου σε υπολογίσιμες ποσότητες, ο οποίος γίνεται ταυτοχρόνως σε διαφορετικές πυρηνικές μονάδες στο έδαφός του Ιράν θα μπορέσει η Τεχεράνη, εν καιρώ, να κατασκευάσει ατομική βόμβα.
Από την άλλη, το Ιράν επιμένει πως ο σκοπός του πυρηνικού προγράμματος είναι ειρηνικός και διακηρύσσει ότι ούτε μπορεί, ούτε επιθυμεί να απεμπολήσει κυριαρχικά δικαιώματά του κατά τις συνομιλίες με την ομάδα των έξι χωρών.
Στις δηλώσεις που έκαναν σήμερα, οι υπουργοί των έξι χωρών εστίασαν στο «χάσμα» απόψεων και στην ανάγκη αυτό να γεφυρωθεί. Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουΐλιαμ Χέιγκ, δήλωσε ότι «τίποτα δεν έχει τελειώσει» και συμπλήρωσε πως πρόκειται για δύσκολες συνομιλίες και γι αυτό άλλωστε δικαιολογείται, στο χρονικό αυτό στάδιο, η παρουσία υπουργών στη Γενεύη.
Από τη μεριά του, ο γερμανός ομόλογός του, Γκίντε Βεστερβέλε χαρακτήρισε «ρεαλιστική» την ελπίδα να αρθούν τα εμπόδια που καθυστερούν την επίτευξη κάποιας μορφής συμφωνίας, επιμένοντας όμως πως για κάτι τέτοιο «απομένει να γίνουν πολλά πράγματα».
Τέλος, ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί δήλωσε σήμερα ότι «στη βάση του διεθνούς δικαίου κινούμαστε με σκοπό να επιλύσουμε προβλήματα συναφή με τη διένεξη για το πυρηνικό μας πρόγραμμα».
«Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι δεν επιθυμούμε να παράγουμε όπλα μαζικής καταστροφής», συμπλήρωσε.