Βρετανοί στρατιώτες με πολιτικά πυροβολούσαν και σκότωναν άοπλους πολίτες στις αρχές της δεκαετίας του 1970 στη Βόρεια Ιρλανδία, μετέδωσε σήμερα το BBC.
Τρία πρώην μέλη της Στρατιωτικής Δύναμης Αντίδρασης (MRF), η οποία είχε δράσει επί 18 μήνες ως το 1973, δήλωσαν ότι είχαν λάβει διαταγές να «καταδιώξουν ανελέητα» μέλη του τρομοκρατικού Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA).
Οι συνεντεύξεις τους πρόκειται να μεταδοθούν αργότερα σήμερα από την ερευνητική εκπομπή του BBC Panorama. Σύμφωνα με το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο, είναι η πρώτη φορά που οι πρώην στρατιώτες, οι ταυτότητες των οποίων δεν αποκαλύπτονται, μιλούν δημοσίως.
Τα πρώην μέλη της MRF δήλωσαν πως η αποστολή τους ήταν να «καταδιώξουν τον IRA … και να ελαχιστοποιήσουν τη δράση του … αν έπρεπε να τους πυροβολήσουμε, θα τους πυροβολούσαμε».
Ωστόσο η εκπομπή Panorama εντόπισε 10 αμάχους που πιστεύεται ότι πυροβολήθηκαν επίσης από μέλη του MRF. Ένας από τους πρώην στρατιώτες απάντησε ότι «περιστασιακά» πυροβολούσαν κάποιον αν πίστευαν ότι είχε όπλο, ακόμη κι αν δεν μπορούσαν να το δουν.
Η πληροφορία αυτή έρχεται μια ημέρα αφού ο γενικός εισαγγελέας Τζον Λάρκιν ζήτησε να τερματισθούν οι διώξεις για φόνους οι οποίοι διαπράχθηκαν πριν από την υπογραφή της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής, το 1998, με την οποία τερματίσθηκε επισήμως η σύγκρουση, που έχει μείνει στην Ιστορία ως «the Troubles», οι Ταραχές.
Περισσότεροι από 3.600 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες χιλιάδες τραυματίσθηκαν στη διάρκεια των Ταραχών, κατά τις οποίες βίαιες ενέργειες πραγματοποιούνταν από ενωτικούς παραστρατιωτικούς που μάχονταν για να κρατήσουν βρετανική τη Βόρεια Ιρλανδία, από δημοκρατικούς παραστρατιωτικούς που μάχονταν για μια ενωμένη Ιρλανδία και από τις βρετανικές δυνάμεις.
Ένταση εξακολουθεί να επικρατεί ανάμεσα στις δημοκρατικές, συνήθως καθολικές κοινότητες της Βόρειας Ιρλανδίας, και τους φιλοβρετανούς ενωτικούς, που είναι κυρίως προτεστάντες, αν και η βία έχει τώρα ως επί το πλείστον σταματήσει.
Ένας από τους πρώην στρατιώτες δήλωσε: «Καταδιώκαμε σκληροπυρηνικούς φονιάδες μωρών, τρομοκράτες, ανθρώπους που θα σε σκότωναν χωρίς καν να το σκεφτουν».
«Αν είχες κάποιον που ήταν γνωστός σκοπευτής ο οποίος είχε πραγματοποιήσει πολλές δολοφονίες … τότε έπρεπε να εξοντωθεί», πρόσθεσε ένας άλλος.
Οι στρατιώτες μεταμφιέζονταν σε οδοκαθαριστές, εργάτες της αποκομιδής απορριμμάτων, ακόμη και σε αλκοολικούς, όταν επρόκειτο να κάνουν παρακολουθήσεις, είπαν οι ίδιοι, προσθέτοντας πως η μονάδα τους βοήθησε ώστε να λάβει ο IRA την απόφαση να καταθέσει τα όπλα.
Στις συνεντεύξεις τους δεν υπάρχουν συγκεκριμένες αποδείξεις που θα μπορούσαν να τους ενοχοποιήσουν και, σύμφωνα με το BBC, τα αρχεία για τις επιχειρήσεις τους έχουν καταστραφεί.