Η Δανία κινείται σήμερα στον ρυθμό των δημοτικών εκλογών που προσελκύουν περισσότερο από ποτέ άλλοτε τα βλέμματα της Ευρώπης. Η παρουσία του ακροδεξιού Κόμματος των Δανών (DF) στις εκλογές αλλά και η άνοδος των ποσοστών του, όπως προκύπτει από πρόσφατες δημοσκοπήσεις, προκαλεί ανησυχία σε ευρωπαϊκούς κύκλους ενόψει των ευρωεκλογών.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, η πραγματική σημασία αυτής της ανόδου δεν θα πρέπει να υπερεκτιμάται, όπως καθησυχάζει ο Γκουίν Νίσεν, αρχισυντάκτης της γερμανόφωνης δανικής εφημερίδας Nordschleswiger. «Σε σύγκριση με άλλα ακροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη το DF είναι, θα λέγαμε, μία λάιτ εκδοχή», αναφέρει ο ίδιος, προσθέτοντας ότι πρόκειται για ένα σχετικά πιο μετριοπαθές κόμμα σε σχέση με αντίστοιχες πολιτικές συσσωματώσεις ανά την Ευρώπη.


Στροφή προς τα δεξιά

Έξι μήνες πριν από τις ευρωεκλογές του ερχόμενου Μαΐου οι ευρωφοβικές, ακροδεξιές δυνάμεις δείχνουν να συσπειρώνονται. Στην πρόσφατη συνάντηση των ακροδεξιών ηγετών Γκερτ Βίλντερς από την Ολλανδία και της Μαρίν Λεπέν από τη Γαλλία στη Χάγη συζητήθηκε η δημιουργία ακροδεξιάς πτέρυγας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, λαμβάνοντας υπόψη τα υψηλά ποσοστά που τους δίνουν δημοσκοπήσεις στις χώρες τους. Για να δημιουργηθεί όμως μια τέτοια ευρωφοβική πτέρυγα κατά την επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο της Ευρωβουλής θα πρέπει να συγκεντρώνει τουλάχιστον 25 βουλευτές από 7 χώρες. Σε μια τέτοια περίπτωση ένας ενδεχόμενος συνασπισμός ακροδεξιών δυνάμεων θα μπορούσε να θέσει εμπόδια στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.