Τα τέσσερα οδοφράγματα κατά μήκος της γραμμής αντιπαράθεσης στην Κύπρο, η λειτουργία των οποίων έχει ανασταλεί για σκοπούς αποτελεσματικότερων ελέγχων κατά του κορονοϊού, θα παραμείνουν κλειστά μέχρι και την επόμενη Δευτέρα 9 Μαρτίου, σύμφωνα με τις δηλώσεις που πραγματοποίησε ο Κύπριος υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου.
Σε δηλώσεις στο περιθώριο του Εθνικού Συμβουλίου, ανέφερε πως τα δεδομένα θα επαναξιολογηθούν σε νέα συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής που έχει συσταθεί για το θέμα.
«Η διυπουργική επιτροπή αξιολόγησης στα θέματα του κορονοϊού αποφάσισε χθες (04/03) όπως το μέτρο προσωρινής ανατολής της λειτουργίας συνεχιστεί μέχρι και την επόμενη Δευτέρα, οπότε και θα επαναξιολογηθεί» αναλόγως των δεδομένων, ανέφερε ο κ. Ιωάννου.
«Κάθε μέρα αξιολογείται η κατάσταση και αναλόγως των δεδομένων που έχουμε μπροστά μας παίρνουμε τις συγκεκριμένες αποφάσεις», πρόσθεσε, σύμφωνα με την ανταπόκριση του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο Κύπριος υπουργός Υγείας είπε ότι ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τις κυπριακές αρχές κατά του κορονοϊού και συμπλήρωσε πως «η εντύπωση που έχω αποκομίσει είναι ότι έχουν εκφράσει την ικανοποίησή τους για τα μέτρα που λαμβάνονται».
Τόνισε εκ νέου πως δεν υπάρχει οποιαδήποτε πολιτική σκοπιμότητα για την προσωρινή λειτουργία των τεσσάρων οδοφραγμάτων, εξηγώντας ότι πρόκειται για έκτακτα μέτρα κατά του ιού. «Τον ίδιο έλεγχο που γίνεται στα αεροδρόμια οφείλουμε να τον κάνουμε στα οδοφράγματα», πρόσθεσε.
«Είναι μία περίοδος κρίσης και παίρνονται έκτακτα μέτρα»
Ερωτηθείς για το θέμα της αναστολής της λειτουργίας των οδοφραγμάτων, ο κ. Ιωάννου εξήγησε ότι η απόφαση συνδεόταν με τον αριθμό των μελών του νοσηλευτικού προσωπικού που μπορούσαν να εργαστούν στους εκεί ελέγχους.
Όπως είπε, το υπουργείο ζήτησε την προηγούμενη εβδομάδα την εκδήλωση ενδιαφέροντος από νοσηλευτές από τον ιδιωτικό τομέα για τη στελέχωση των οδοφραγμάτων και έλαβε εκδήλωση από μόνον ένα άτομο και στη συνέχεια αποτάθηκε στο προσωπικό των δημοσίων νοσηλευτηρίων για υπερωριακή απασχόληση.
«Με το ενδιαφέρον που λήφθηκε, ο αριθμός θα μπορούσε να ανταποκριθεί για τα συγκεκριμένα τρία οδοφράγματα γι’ αυτό πήραμε την συγκεκριμένη απόφαση», σημείωσε, για να συμπληρώσει: «Είναι μία περίοδος κρίσης και παίρνονται έκτακτα μέτρα».
Στο μεταξύ, ανησυχία εκφράζει η ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο ΟΥΝΦΙΚΥΠ «για τη συνεχιζόμενη αναταραχή που προκλήθηκε στους ανθρώπους και στις δύο πλευρές, μετά την απόφαση για το προσωρινό κλείσιμο τεσσάρων οδοφραγμάτων κατά μήκος της νεκρής ζώνης».
Όπως αναφέρεται σε δήλωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, αν και ο ΟΗΕ στηρίζει όλα τα αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση κάθε δυνητικής έκτακτης κατάστασης που αφορά τη Δημόσια Υγεία, είναι απαραίτητο οι δύο πλευρές να συντονίζουν στενά τη δράση τους για να δώσουν μια ολοκληρωμένη απάντηση.
Από αυτή την άποψη, προστίθεται, ο ρόλος της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Υγεία είναι καθοριστικής σημασίας και πρέπει να αξιοποιηθεί στο έπακρο.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ειρηνευτικής δύναμης, το άνοιγμα των οδοφραγμάτων το 2003 επέτρεψε στους Κύπριους την ελεύθερη διακίνηση σε όλο το νησί, συμβάλλοντας έτσι στην επιστροφή σε φυσιολογικές συνθήκες και διευκολύνοντας την επαφή και την αλληλεπίδραση για όσους επιθυμούν να επωφεληθούν αυτής της ευκαιρίας.
Παραμένει σημαντικό, οι πλευρές να διατηρήσουν τον διάλογο και τον συντονισμό που επέδειξαν, συμφωνώντας αμοιβαία με το άνοιγμα των σημείων διέλευσης, τα οποία αποτέλεσαν ένα σημαντικό Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων κατά τα τελευταία 17 χρόνια, καταλήγει η ανακοίνωση.
Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 13.30 η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, το οποίο συνήλθε στο προεδρικό μέγαρο, υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.
Κατά τη συνεδρίαση, η οποία ξεκίνησε λίγο μετά τις 10 το πρωί, συζητήθηκαν τα μέτρα που λαμβάνει η Κυπριακή Δημοκρατία για τον κορονοϊό, το μεταναστευτικό και το θέμα της Αμμοχώστου.