Οκτώ από τις 14 αμερικανικές πολιτείες που ψήφισαν στη χθεσινή «Σούπερ Τρίτη» για τον υποψήφιο των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ φαίνεται να κερδίζει ο Τζο Μπάιντεν, σε μία ρελάνς που πολλοί χαρακτήρισαν αναπάντεχη μετά τις ήττες σε επιμέρους ψηφοφορίες.

Ο πρώην αντιπρόεδρος, επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα, «σάρωσε» στη Μασαχουσέτη, τη Μινεσότα, την Οκλαχόμα, το Αρκάνσας, την Αλαμπάμα, το Τενεσί, τη Βόρεια Καρολίνα και τη Βιρτζίνια.

Ωστόσο ο Μπέρνι Σάντερς είναι εκείνος που δείχνει να κερδίζει το μεγαλύτερο «τρόπαιο» της ημέρας, την Καλιφόρνια, και ακόμα τρεις πολιτείες.

Γιατί είναι σημαντική η επίδοση του Μπάιντεν

Όπως εξηγεί το BBC, η Βιρτζίνια και η Βόρεια Καρολίνα είναι κρίσιμες επειδή θεωρούνται πολιτείες-κλειδιά στις εκλογές του 2020.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ο Μπάινεν απέσπασε 53% στη Βιρτζίνια, αφήνοντας τον Σάντερς δεύτερο μακράν με 23%.

Τα δεδομένα από τα exit poll δείχνουν πως ο Μπάιντεν κέρδισε την υποστήριξη σημαντικής πλειοψηφίας αφροαμερικανών ψηφοφόρων, κρίσιμη δεξαμενή ψήφων για τους Δημοκρατικούς.

Ο Μπάιντεν φαίνεται να κερδίζει επίσης τη στήριξη των ψηφοφόρων που οι δημοσκόποι θεωρούν πως απομακρύνονται από τον νυν Αμερικανό πρόεδρο.

«Είμαστε ολοζώντανοι» είπε ο Μπάιντεν απευθυνόμενος στους ψηφοφόρους του στο Λος Άντζελες. «Μην πλανάστε, αυτή η προεκλογική εκστρατεία θα στείλει τον Ντόναλντ Τραμπ να μαζεύει τα πράγματά του».

Με περιορισμένο προσωπικό και υποχρηματοδότηση, η προεκλογική εκστρατεία του Τζο Μπάιντεν φάνηκε να ανακάμπτει μετά τη νίκη του στη Νότια Καρολίνα το Σαββατοκύριακο. Ενισχύθηκε και από τρεις αποχωρήσεις πρώην αντιπάλων του εσωκομματικών, που αποχώρησαν: της Έιμι Κλομπούτσαρ, του Πιτ Μπουτιτζετζ και του Μπέτο Ο’ Ρουρκ.

Η επίδοση Σάντερς

Εάν ο Μπέρνι Σάντερς κερδίσει το ορόσημο της Καλιφόρνια, όπως δείχνουν προβολές δεδομένων από το Associated Press, θα πάρει τη μερίδα του λέοντος από τους 415 αντιπροσώπους που στέλνει η πολιτεία στο συνέδριο των Δημοκρατικών.

Τη Σούπερ Τρίτη αναδεικνύονται πάνω από 1.300 από τους 1991 αντιπροσώπους που απαιτούνται για να λάβει κάποιος το χρίσμα των Δημοκρατικών.

Ο Σάντερς αναδείχθηκε νικητής και στη γενέτειρά του, το Βερμόντ, όπως και στο Κολοράντο και στη Γιούτα.

Όλα τα βλέμματα στρέφονται τώρα στη δεύτερη μεγαλύτερη πολιτεία στην ψηφοφορία, το Τέξας, όπου το αποτέλεσμα έδειχνε αμφίρροπο ανάμεσα στους δύο, Σάντερς και Μπάιντεν.

Σύμφωνα με τα exit poll, 0 Σάντερς κερδίζει το 45% των ψήφων των ισπανόφωνων, έναντι 24% του Μπάιντεν. Μερικά αποτελέσματα και από το Μέιν δείχνουν οριακή διαφορά ανάμεσά τους.

Μιλώντας στους ψηφοφόρους του, ο Σάντερς τα έβαλε με τον Τραμπ αλλά έριξε μια «πλάγια βολή» και στον Μπάιντεν.

«Μιλάμε για το πολιτικό σύστημα. Δεν μπορείς να νικήσεις τον Τραμπ με το ίδιο παλιό είδος πολιτικής» είπε μεταξύ άλλων.

Οι χαμένοι

Η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν, που ήταν κάποτε μπροστά, υπέστη ταπεινωτική ήττα από τον Τζο Μπάιντεν στην πατρίδα της τη Μασαχουσέτη.

Αναμφίβολα όμως ο μεγάλος ηττημένος της βραδιάς ήταν ο Μάικλ Μπλούμπεργκ, που ξόδεψε πάνω από μισό δισεκατομμύριο δολάρια από την προσωπική του περιουσία για να προωθήσει την υποψηφιότητά του αλλά πέτυχε μόνο μία νίκη παρηγοριάς στην αμερικανική Σαμόα.