Το Βούκοβαρ στην Κροατία ισοπεδώθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου που ξέσπασε μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Η πόλη χτίστηκε από την αρχή, όμως παραμένει σύμβολο του αγώνα ανεξαρτησίας της Κροατίας.
Η απογραφή του 2011 έδειξε ότι οι Σέρβοι αποτελούν πάνω από το ένα τρίτο του πληθυσμού του Βούκοβαρ. Σύμφωνα με τον Κροατικό νόμο για τα δικαιώματα των μειονοτήτων, όλες οι δημόσιες πινακίδες πρέπει να είναι γραμμένες και στα Κυριλλικά.
Σύμφωνα με το Euronews, οι πρώτες πινακίδες τοποθετήθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο, ξηλώθηκαν όμως από τους Kροάτες, βετεράνους του πολέμου. Οι διαδηλωτές υποστήριξαν πως τα Κυριλλικά προσβάλλουν την μνήμη των θυμάτων του Βούκοβαρ που πλήρωσε το τίμημα, όταν ο Γιουγκοσλαβικός στρατός θέλησε να απαντήσει στην απόφαση για ανεξαρτησία της Κροατίας.
«Είμαστε κατά της Σερβικής γλώσσας και των πινακίδων στα Κυριλλικά, διότι με αυτή τη γλώσσα επιτέθηκαν στο Βούκοβαρ το 1991. Πέντε χιλιάδες συμπολίτες μας εξαφανίστηκαν τότε. Χάθηκαν τόσοι πολίτες, παιδιά και οι ηλικιωμένοι. Ακόμη και σήμερα 401 άτομα εξακολουθούν να αγνοούνται» υποστηρίζει ο Ντανιζέλ Ρεχάκ, επικεφαλής της κροατικής ένωσης των κρατουμένων πολέμου.
Ακόμη και σήμερα που η Κροατία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπάρχουν εκείνοι που υποστηρίζουν πως το Βούκοβαρ χρησιμοποιείται για να εξυπηρετήσει πολιτικά παιχνίδια. Όμως η Κροατική κυβέρνηση υποστηρίζει πως η εφαρμογή αυτών των νόμων, ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η οργάνωση βετεράνων πολέμου «Επιτελείο για την υπεράσπιση του κροατικού Βούκοβαρ» και η οργάνωση ανάπηρων πολέμου ανήγγειλαν ότι στις 17 Νοεμβρίου θα ξεκινήσουν τη συγκέντρωση υπογραφών με στόχο την προκήρυξη δημοψηφίσματος για να ανακηρυχθεί το Βούκοβαρ τόπος ευσέβειας και για να διεξαχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές.
Ο Τόμισλαβ Γιόσιτς, πρόεδρος του «Επιτελείου για την υπεράσπιση του κροατικού Βούκοβαρ» υπογράμμισε ότι το πρόβλημα του Βούκοβαρ δεν είναι μόνον τοπικό, αλλά κροατικό, επειδή η πόλη είναι το σύμβολο του Πατριωτικού Πολέμου.
Πριν από τον πόλεμο, το Βούκοβαρ ήταν μία από τις πιο εύπορες περιοχές της Γιουγκοσλαβίας. Σήμερα είναι μία από τις φτωχότερες της Κροατίας.