Μετά το σάλο που έχει ξεσπάσει παγκοσμίως, αλλά και ειδικά στη Γερμανία, για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων ξένων ηγετών και ειδικά της Άγκελα Μέρκελ από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, μία νέα κρίση φαίνεται να ξεσπάει στις σχέσεις Βερολίνου-Ουάσιγκτον με αφορμή τη γερμανική οικονομική πολιτική.

Στις εξαμηνιαίες εκθέσεις των ΗΠΑ για τη διεθνή οικονομική και νομισματική πολιτική, τα πυρά των αμερικανών δέχεται συνήθως η Κίνα για την πολιτική που ακολουθεί σχετικά με την ισοτιμία του γουάν έναντι του δολαρίου.

Αυτή τη φορά όμως στο στόχαστρο βρέθηκε η Γερμανία, καθώς οι αμερικανοί επικρίνουν την οικονομική πολιτική της γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ αναφορικά με την εξαγωγική πολιτική που ακολουθεί. Στην έκθεση των αμερικανών σημειώνεται ότι με το εμπορικό πλεόνασμα-ρεκόρ η Γερμανία επιβαρύνει το σύνολο της ΕΕ.

Η δημόσια αυτή κριτική στη Γερμανία, τη δεδομένη μάλιστα χρονική στιγμή, φτάνει τα όρια της προσβολής, σχολιάζει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδει το Reuters, οι Σοσιαλδημοκρτάτες της Άγκελα Μέρκελ, αλλά και οι Σοσιαλδημοκράτες, με τους οποίους η Καγκελάριος ετοιμάζεται να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού απαντούν ότι η Γερμανία ήταν ανέκαθεν μία εξαγωγική χώρα και είμαστε περήφανοι γι’αυτό.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών αντέκρουσε τις αιτιάσεις και σε δηλώσεις του στην Wall Street Journal υπογράμμισε ότι η γερμανική ανάπτυξη στηρίζεται από την ισχυρή εσωτερική ζήτηση.