Ιδιαίτερα ικανοποιημένη επέστρεψε στην Αθήνα η ελληνική αποστολή, που υπό τον πρωθυπουργό βρέθηκε στο Κάιρο για την τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου.
Οι επαφές που έγιναν τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο πήγαν πολλά βήματα παρακάτω τη συνεργασία Ελλάδας – Αιγύπτου, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, τόσο στα περιφερειακά ζητήματα όσο και στα ενεργειακά με τις συμφωνίες και τα μεγάλα έργα να προχωρούν.
Στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, επετεύχθη ο βασικός στόχος της αναβάθμισης και εμβάθυνσης της στρατηγικής σχέσης των δύο χωρών.
Μάλιστα, αποφασίστηκε να επισπευσθεί η σύγκληση κατά το επόμενο διάστημα του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου. Άλλωστε η Αίγυπτος είναι μια χώρα-κλειδί στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η χθεσινή παρουσία του πρωθυπουργού στο Κάιρο ανέδειξε επίσης, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, τον ηγετικό ρόλο που αναδεικνύεται ότι έχει η Ελλάδα. Και μέσα από την τριμερή αναδείχθηκε το βάθος της συμμαχίας που έχουν Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος απέναντι στην Τουρκία, με τις τρεις χώρες να συμφωνούν για την άσκηση κυριαρχίας στη θάλασσα. «Η διαδρομή της Συρίας προς το αύριο περνά μέσα από τους κανόνες του διεθνούς δικαίου», διαμήνυσε στην Άγκυρα ο πρωθυπουργός.
Παράλληλα έγινε με μεγάλη επιτυχία κατά τους συμμετέχοντες το business forum, με επιχειρηματίες και από τα τρία κράτη, µε στόχο τη διερεύνηση του πεδίου για επενδύσεις και συνέργειες, µε την ενέργεια να ξεχωρίζει.
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε ειδική αναφορά στην ενεργειακή συνεργασία Αθήνας – Καΐρου, λέγοντας ότι «ενισχύουμε την ενεργειακή συμπόρευση», και κυρίως στη σημασία του GREGY. Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου, με μεταφορά 100% καθαρής ενέργειας προχωρά και σύμφωνα με πληροφορίες η διαδικασία βρίσκεται κοντά στην κατάρτιση των οριστικών μελετών εφαρμογής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής υπογράφηκαν οι παρακάτω συμφωνίες:
- Μνημόνιο Συνεργασίας Διοικήσεων Λιμένων Πειραιά / Θεσσαλονίκης – Πορτ Σαΐντ / Αλεξάνδρειας,
- Μνημόνιο Κατανόησης για Συνεργασία στον τομέα της Υγείας,
- Μνημόνιο Συνεργασίας Ελλάδος – Κύπρου – Αιγύπτου μεταξύ φορέων αρμόδιων για την προώθηση επενδύσεων,
- Μνημόνιο Συνεργασίας στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών.
Το Κάιρο επίσης έδωσε δείγματα ότι θα συνεχίσει να παίζει κομβικό ρόλο στο Μεταναστευτικό, ώστε να περιοριστούν οι παράνομες οδοί διακίνησης και να συγκρατηθούν οι ροές που φθάνουν στην Κρήτη μέσω της Λιβύης.
Συζητήθηκαν ακόμα η συνεργασία για τη διασφάλιση νόμιμων οδών μετανάστευσης και οι δυνατότητες διεύρυνσης της διμερούς συμφωνίας για εποχικούς εργάτες.