Η ζάχαρη έχει εδώ και χρόνια τη φήμη ενός από τους πιο ανθυγιεινούς παράγοντες στη διατροφή μας, συνδεόμενη με προβλήματα όπως η παχυσαρκία, η φλεγμονή και οι χρόνιες παθήσεις.
Ωστόσο, υπάρχουν τροφές που μπορεί να είναι ακόμη πιο επικίνδυνες από τη ζάχαρη, σύμφωνα με τον Dr. Eric Berg, διατροφολόγο, εκπαιδευτικό – σύμβουλο υγείας και συγγραφέα μπεστ σέλερ για τη διατροφή.
Πρόκειται για τροφές με επιβλαβή πρόσθετα, επεξεργασμένα συστατικά και κρυμμένες τοξίνες, που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στην υγεία μας με την πάροδο του χρόνου. Ακολουθούν τα τέσσερα στοιχεία που πρέπει να αποφεύγουμε, όπως επισημαίνονται από τον Dr. Eric Berg στο Instagram:
1. Τρανς Λιπαρά
Τα τρανς λιπαρά βρίσκονται σε πολλά επεξεργασμένα και τηγανητά τρόφιμα. Αυτά τα λιπαρά μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα της «κακής» LDL χοληστερόλης, να μειώσουν τη «καλή» HDL χοληστερόλη και να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, εγκεφαλικών και φλεγμονών. «Τα τρανς λιπαρά υπάρχουν εδώ και πάνω από 100 χρόνια, και μόλις το 2018 απαγορεύτηκαν στις ΗΠΑ», σημειώνει ο Dr. Berg.
2. Σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη (HFCS)
Το σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη (HFCS) είναι ένα ιδιαίτερα επεξεργασμένο γλυκαντικό, πολύ πιο επικίνδυνο από τη φυσική ζάχαρη.
«Είναι χειρότερο γιατί μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη αύξηση βάρους. Επιπλέον, καταστρέφει το ήπαρ καθώς ο οργανισμός το επεξεργάζεται με τρόπο παρόμοιο με το αλκοόλ», εξηγεί ο Dr. Berg.
3. Τεχνητά Γλυκαντικά
Παρά το γεγονός ότι είναι χωρίς θερμίδες, τα τεχνητά γλυκαντικά συνδέονται με αυξημένη όρεξη, διαταραχές στη μικροχλωρίδα του εντέρου ακόμη και αυξημένο κίνδυνο μεταβολικών διαταραχών. «Αυτά τα γλυκαντικά μπορούν να επηρεάσουν το μικροβίωμα [του εντέρου] και να προκαλέσουν αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία οδηγεί σε αύξηση βάρους», υποστηρίζει ο Dr. Berg.
4. Μαλτοδεξτρίνη
Παρόλο που η μαλτοδεξτρίνη προωθείται συχνά ως υγιεινή εναλλακτική στη ζάχαρη και περιέχεται σε πάρα πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα είτε ως πληρωτικό είτε ως γλυκαντικό, μπορεί να έχει ακόμη πιο αρνητικές επιπτώσεις. Προκαλεί απότομες αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα, οδηγώντας σε ενεργειακές καταρρεύσεις και αύξηση βάρους.
Επιπλέον, η παρουσία της σε πολλά «χαμηλών θερμίδων» ή «διαίτης» προϊόντα είναι παραπλανητική, καθώς μπορεί να συμβάλλει σε φλεγμονές, προβλήματα του εντέρου και αυξημένο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών. «Δεν είναι καν ζάχαρη· Είναι άμυλο! Μάλιστα, λειτουργεί χειρότερα από τη ζάχαρη στον γλυκαιμικό δείκτη, φτάνοντας μέχρι και το 185, ενώ η γλυκόζη φτάνει μόνο το 100», διευκρινίζει ο Dr. Berg.
Τέσσερις μεγάλες απειλές για την υγεία
Παρόλο που η ζάχαρη είναι γνωστή για τις αρνητικές επιπτώσεις της στην υγεία μας, αυτά τα τέσσερα τρόφιμα – συστατικά αποδεικνύουν ότι υπάρχουν ακόμη πιο επικίνδυνα στοιχεία στη διατροφή μας. Η συνειδητή αποφυγή τους μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα προς τη βελτίωση της υγείας μας. Επιλέγοντας φυσικές και λιγότερο επεξεργασμένες εναλλακτικές, μπορούμε να προστατεύσουμε τον οργανισμό μας από σοβαρά προβλήματα υγείας στο μέλλον.