Τις πρώτες αποφάσεις για μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική αναμένεται να πάρει σήμερα το μεσημέρι η ευρεία σύσκεψη Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών που λαμβάνει χώρα στο στρατηγείο των Σοσιαλδημοκρατών στο Βερολίνο.
Τα 75 μέλη των διαπραγματευτικών ομάδων θα συνεδριάσουν περίπου για δύο ώρες έχοντας μια πολύ δύσκολη αποστολή, να γεφυρώσουν τις διαφορές που σημειώθηκαν στη συνεδρίαση της «υποομάδας Ευρώπη» την περασμένη Δευτέρα. Και οι διαφορές εστιάζονται στην αντιμετώπιση της «ευρωκρίσης» αλλά και στην τραπεζική ενοποίηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Deutsche Welle, τα κυριότερα σημεία των διαφωνιών μεταξύ των δύο πλευρών εντοπίστηκαν στο Ταμείο Απόσβεσης Χρέους, για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, το οποίο απορρίπτουν οι Χριστιανοδημοκράτες, αλλά και στη ρύθμιση των χρηματοοικονομικών αγορών.
Ενδιαφέρον έχει πάντως το γεγονός ότι και τα δύο κόμματα απορρίπτουν την «λύση των ευρωομολόγων» για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους των χωρών της νότιας Ευρώπης. Όπως ανέφερε μετά τη συνεδρίαση της «υποομάδας Ευρώπη» ο σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής δεν συζητήθηκε η πρόταση για την έκδοση ευρωομολόγων, καθώς αυτή δεν είναι συμβατή με το γερμανικό σύνταγμα.
Οι δυο πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη καθιέρωσης στην Ευρώπη του φόρου χρηματοοικονομικών συναλλαγών. Στο πλαίσιο αυτό, CDU/CSU και SPD επιδιώκουν να αποτρέψουν ενδεχόμενες αρνητικές συνέπειες του εν λόγω φόρου για μικροεπενδυτές, επιχειρήσεις και συντάξεις.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης ότι στο μέλλον θα πρέπει τα δημοσιονομικά της ΕΕ να επικεντρωθούν περισσότερο στην ανάπτυξη, την απασχόληση και στις καινοτομίες.
«Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα παραμένει η σημαντικότερη αποστολή της Γερμανίας» διαμηνύουν Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες σε κοινό κείμενο των θέσεών τους. Στόχος τους είναι ο συνδυασμός της δημοσιονομικής εξυγίανσης με την ανάπτυξη και την απασχόληση, καθώς και ο συνδυασμός της «ίδιας ευθύνης των κρατών με την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και τη δημοκρατία».
Είναι, άλλωστε, γνωστό ότι η καγκελάριος Μέρκελ θέλει να αξιοποιήσει την συγκυβέρνηση με τους Σοσιαλδημοκράτες προκειμένου να «περάσει» με τη μέγιστη συναίνεση μεταρρυθμίσεις στο πεδίο της Ευρώπης.
Οι αποφάσεις για τη θεματική ενότητα «Ευρώπη» αφορούν ιδιαίτερα την Ελλάδα, σε μια κρίσιμη φάση, κατά την οποία εντείνεται ο προβληματισμός για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ενώ είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα.