Η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Τζεν Πσάκι δήλωσε ότι οι αποκαλύψεις σε σχέση με το πρόγραμμα παρακολούθησης της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των ΗΠΑ «έχουν προκαλέσει στιγμές έντασης με ορισμένους από τους συμμάχους μας», ενώ στην Γερμανία ανακοινώθηκε ότι οι επικεφαλής των γερμανικών υπηρεσιών πληροφοριών θα μεταβούν στην Ουάσινγκτον για συνομιλίες, προκειμένου να προχωρήσει η έρευνα σε σχέση με τους ισχυρισμούς για την παρακολούθηση της Άνγκελα Μέρκελ.
«Διεξάγουμε συνομιλίες με τους συμμάχους αυτούς, οι συνομιλίες θα συνεχιστούν, όπως άλλωστε φαίνεται και από τη γερμανική αντιπροσωπεία που αναμένεται τις προσεχείς εβδομάδες», είπε.
Η εκπρόσωπος επισήμανε ότι οι ΗΠΑ θέλουν να διαβεβαιώσουν ότι συλλέγουν πληροφορίες γιατί τις χρειάζονται και όχι γιατί απλώς μπορούν να το κάνουν.
Πρόσθεσε επίσης ότι ο πρόεδρος Ομπάμα ζήτησε από τις υπηρεσίες πληροφοριών να εξετάσουν την κατάσταση όπως αυτή έχει εξελιχθεί καθώς και τις συνέπειές της στην εξωτερική πολιτική. «Υψηλόβαθμη ομάδα εμπειρογνωμόνων θα εξετάσει πώς μπορούμε να διατηρήσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου, πώς η παρακολούθηση επηρεάζει την εξωτερική μας πολιτική, σε μια περίοδο που όλο και περισσότερες πληροφορίες δημοσιοποιούνται».
Οι επικεφαλής των γερμανικών υπηρεσιών πληροφοριών για το εξωτερικό και το εσωτερικό θα έχουν συνομιλίες με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας. Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Γκέοργκ Στράιτερ δεν έδωσε την ακριβή ημερομηνία του ταξιδιού στην Ουάσινγκτον αλλά είπε ότι θα γίνει σε «σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα».
«Αυτό ακριβώς που θα ρυθμιστεί, πώς και με ποια μορφή θα γίνουν οι διαπραγματεύσεις και από ποιόν, δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να το πω, αλλά θα το μάθετε εντός των προσεχών ημερών, καθώς ασκούμε πιέσεις οι συνομιλίες να διεξαχθούν σύντομα», πρόσθεσε.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες στις Βρυξέλλες προειδοποίησαν ότι η έλλειψη εμπιστοσύνης μπορεί να βλάψει τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, θυμίζει το ΑΜΠΕ.
Νωρίτερα η Γερμανία και η Γαλλία ανακοίνωσαν ότι θέλουν οι ΗΠΑ να υπογράψουν μια συμφωνία κατά της κατασκοπείας έως τα τέλη του έτους.
Η Ισπανία ακολούθησε χθες το παράδειγμα της Γερμανίας και της Γαλλίας καλώντας τον Αμερικανό πρεσβευτή να δώσει εξηγήσεις για τις αναφορές σε σχέση με τις αμερικανικές παρακολουθήσεις στη χώρα. Η Ιταλία επίσης εξέφρασε έντονη δυσαρέσκεια για τις υποκλοπές στο έδαφός της.
Οι ισχυρισμοί για υποκλοπές μπορεί να επικεντρώνονται στα τηλεφωνήματα της καγκελαρίου Μέρκελ, αλλά η NSA παρακολουθούσε και τις συνδιαλέξεις εκατομμυρίων πολιτών της Γαλλίας και της Γερμανίας.
Την Παρασκευή, η ιστοσελίδα της NSA δεν ήταν προσβάσιμη για αρκετές ώρες, με πολλές ομάδες χάκερς να δηλώνουν ότι πέτυχαν τη διακοπή της λειτουργίας της. Αργότερα η εκπρόσωπος της NSA έκανε λόγο για ένα «εσωτερικό σφάλμα που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης αναβάθμισης του δικτύου. Οι ισχυρισμοί ότι η διακοπή προκλήθηκε από κατανεμημένη επίθεση άρνησης λειτουργίας δεν είναι αληθείς», τόνισε.