Η Γαλλία είχε θεωρήσει τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ ύποπτες για την ηλεκτρονική επίθεση που είχε δεχθεί το 2012 η γαλλική προεδρία, αποκαλύπτει με σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα Λε Μοντ, την ώρα που πληθαίνουν οι πληροφορίες οι οποίες διαρρέουν για την δράση των αμερικανικών υπηρεσιών κατασκοπείας.
Ένα τετρασέλιδο εσωτερικό σημείωμα της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) με τον χαρακτηρισμό «άκρως απόρρητο», που έχει αποκαλυφθεί από τον πρώην σύμβουλό της Έντουαρντ Σνόουντεν, «πιστοποιεί τις εντάσεις και τη δυσπιστία που υπάρχουν μεταξύ Παρισίων και Ουάσιγκτον», μολονότι επισήμως οι δύο χώρες θεωρούνται στενοί σύμμαχοι, επισημαίνει η Μοντ.
Την 12η Απριλίου 2013 δύο ανώτεροι αξιωματούχοι των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών και μια δημόσια υπηρεσία ασφάλειας των συστημάτων πληροφορικής είχαν ζητήσει εξηγήσεις από την NSA. Υποψιάζονταν ότι η υπηρεσία ενεχόταν σε εισβολές στους υπολογιστές στενών συνεργατών του τότε προέδρου της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, τον Μάιο του 2012, την περίοδο ανάμεσα στους δύο γύρους των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία.
Το Νοέμβριο του 2012 το εβδομαδιαίο περιοδικό L’Express είχε δημοσιεύσει ένα άρθρο που φωτογράφιζε τους Αμερικανούς για την επίθεση αυτή. Τον Ιανουάριο του 2013 ο επικεφαλής της NSA Κιθ Αλεξάντερ, στην διάρκεια μιας επίσκεψής του στη Γαλλία, είχε κληθεί να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα σχετικά με εάν η υπηρεσία του ευθυνόταν για αυτή την υπόθεση, σύμφωνα με τη Le Monde.
Στο σημείωμα, του οποίου αποσπάσματα δημοσιεύει η εφημερίδα, η ΝSA διαβεβαιώνει πως έπειτα από έρευνα η οποία διεξήχθη, εξακριβώθηκε καμία μεταξύ των 16 υπηρεσιών από εκείνες που διεξήγαγαν παρακολουθήσεις, ή από τις υπηρεσίες στενών συμμάχων των ΗΠΑ (βρετανικές, καναδικές και αυστραλιανές υπηρεσίες) δεν ευθυνόταν για την επίθεση.
Όμως στο ίδιο σημείωμα αναφέρεται επίσης πως οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες θα μπορούσαν κάλλιστα να πραγματοποιήσουν τέτοιου είδους ηλεκτρονική επίθεση, δεν ερωτήθηκαν σχετικά, «κατά τρόπον ηθελημένο».
«Η NSA δεν λέει πως η Μοσάντ πραγματοποίησε αυτές τις επιθέσεις, όμως θεωρεί πάντως απαραίτητη την ανάγκη να αναφέρει την ύπαρξη μίας εύλογης αμφιβολίας απέναντι στο εβραϊκό κράτος», σχολίασε η Λε Μοντ.
«Η επίθεση δεν ήταν μία ενέργεια σαμποτάζ που έμελλε να γίνει γνωστή στο ευρύ κοινό, αλλά υπαγορευόταν από την βούληση να εγκατασταθεί στην καρδιά της γαλλικής προεδρίας χωρίς να γίνει αντιληπτή», εκτίμησε σε δηλώσεις του στην εφημερίδα ένας ειδικός σε τέτοιου είδους δραστηριότητες.