Εξηγήσεις από την Ουάσινγκτον ζήτησε χθες η κυβέρνηση του Μεξικού, μετά τις αποκαλύψεις πως οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών κατασκόπευαν την ηλεκτρονική αλληλογραφία του πρώην προέδρου Φελίπε Καλντερόν.
Το περιοδικό «Der Spiegel», επικαλούμενο ντοκουμέντα που παρασχέθηκαν από τον πρώην αναλυτή της CIA Έντουαρντ Σνόουντεν, αναφέρει πως η NSA, η αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας, παρακολουθούσε επί χρόνια τις επικοινωνίες της μεξικανικής κυβέρνησης.
«Η μεξικανική κυβέρνηση επαναλαμβάνει πως καταδικάζει κατηγορηματικά τις παραβιάσεις του εμπιστευτικού χαρακτήρα των επικοινωνιών των θεσμών και των πολιτών του Μεξικού», αναφέρει σε χθεσινή ανακοίνωσή του το μεξικανικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Η πρακτική αυτή είναι απαράδεκτη, αθέμιτη και αντίθετη προς το μεξικανικό δίκαιο και το διεθνές δίκαιο», προσθέτει το υπουργείο, ζητώντας να διενεργηθεί έρευνα «το συντομότερο δυνατόν».
Το Μάιο του 2010, η NSA είχε καταφέρει να λάβει γνώση των ηλεκτρονικών μηνυμάτων του πρώην προέδρου Καλντερόν και άλλων μεξικανών αξιωματούχων, σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιοποίησε χθες στον ιστότοπό του το «Ντερ Σπίγκελ».
«Σε μια σχέση μεταξύ γειτόνων και εταίρων, δεν υπάρχει θέση για τις καταγγελλόμενες πρακτικές», τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών.
Σύμφωνα με το «Σπίγκελ», η επιχείρηση κατασκοπείας του μεξικανού προέδρου «μπορεί να προκαλέσει εντάσεις ανάμεσα στο Μεξικό και τις ΗΠΑ», κυρίως εξαιτίας του γεγονότος ότι ο πρώην πρόεδρος Καλντερόν «ήταν, από τους μεξικανούς ηγέτες, αυτός που είχε την πιο στενή σχέση εργασίας με τις ΗΠΑ».
Το γερμανικό περιοδικό ανέφερε επίσης πως τον Αύγουστο του 2009 η NSA είχε υποκλέψει την ηλεκτρονική αλληλογραφία πολλών υψηλόβαθμων αξιωματούχων του υπουργείου Ασφαλείας που συμμετέχει στον αγώνα κατά του λαθρεμπορίου ναρκωτικών και της λαθραίας διακίνησης ανθρώπων.