Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον σκοπεύει να γνωστοποιήσει στους Ευρωπαίους την πρόθεσή του να αποκλίνει από τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το Brexit, αφήνοντας να διαφανεί ένα επικείμενο μπρα-ντε-φερ στις διαπραγματεύσεις της μεταβατικής περιόδου για την διαμόρφωση της μελλοντικής εμπορικής σχέσης Βρυξελλών-Λονδίνου.
Εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης πλέον, το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει πλέον να επανακαθορίσει το πλαίσιο της σχέσης του με το ευρωπαϊκό μπλοκ των 27 στον εμπορικό τομέα, αλλά επίσης στους τομείς της ασφάλειας, της αλιείας και της εκπαίδευσης. Και για να γίνουν όλα αυτά δεν διαθέτει παρά διάστημα 11 μηνών, μεταβατική περίοδο την οποία το Λονδίνο έχει δηλώσει εκ προοιμίου ότι δεν προτίθεται να παρατείνει.
Ο Μπόρις Τζόνσον, μέγας κήρυκας του Brexit, θα παρουσιάσει σήμερα κατά την διάρκεια ομιλίας του το «όραμά» του για την θέση του Ηνωμένου Βασιλείου στον κόσμο. Ταυτόχρονα, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μισέλ Μπαρνιέ θα παρουσιάσει τις προτεραιότητες τον Βρυξελλών στην επικείμενη διαπραγμάτευση.
«Δεν υπάρχει ανάγκη για μία συμφωνία ελευθέρου εμπορίου που θα προϋποθέτει την υιοθέτηση των κανόνων της ΕΕ σε ό,τι αφορά τον ανταγωνισμό, τις επιδοτήσεις, την κοινωνική προστασία, το περιβάλλον ή κάτι άλλο», θα δηλώσει ο Βρετανός πρωθυπουργός, σύμφωνα με τα αποσπάσματα της ομιλίας του που έχουν δοθεί στην δημοσιότητα από τις υπηρεσίες του.
Ο Τζόνσον θα δώσει την «διαβεβαίωση» ότι το Λονδίνο θα διατηρήσει υψηλά στάνταρντς στους τομείς αυτούς, χωρίς όμως αυτά «να επιβάλλονται από μία συνθήκη».
Σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, η πρόθεση της Ντάουνινγκ Στριτ είναι να σκληρύνει τον τόνο απέναντι στους Ευρωπαίους που επιμένουν να επαναλαμβάνουν το ίδιο μήνυμα: εάν οι Βρετανοί θέλουν προνομιακή τελωνειακή συμφωνία που θα ανοίγει τις πόρτες της ενιαίας αγοράς στα βρετανικά προϊόντα, δεν μπορούν να αφίστανται των κοινοτικών κανόνων, εγκαθιστώντας έτσι έναν ανεξέλεγκτο και αθέμιτο ανταγωνιστή στις πόρτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Ανακτούμε τον έλεγχο των νόμων μας και αυτό δεν γίνεται για να ευθυγραμμισθούμε με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», προειδοποίησε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ χθες το πρωί στο Sky News.
«Είναι βέβαιος ότι η ΕΕ θα θελήσει να τηρήσει στην δέσμευσή της υπέρ μίας συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου κατά το πρότυπο αυτής που έχει επιτευχθεί με τον Καναδά», πρόσθεσε θεωρώντας ότι θα είναι η «καλύτερη» της κατηγορίας της και «ευκαιρία για την επίτευξη συμφωνίας προς το συμφέρον όλων των πλευρών».
Μία τέτοια συμφωνία θα επέτρεπε την ροή των συναλλαγών, χωρίς την επιβολή των ευρωπαϊκών κανόνων που τόσο επέκρινε κατά το πέρασμά του από τις Βρυξέλλες ως «δημοσιογράφος» ο Μπόρις Τζόνσον.
Ο Τζόνσον έχει επίσης την πρόθεση να προειδοποιήσει τους Ευρωπαίους ότι, απουσία συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου, η άλλη λύση θα είναι μία συμφωνία σαν εκείνη που συνδέει την Ευρωπαϊκή Ένωση με την Αυστραλία, η οποία είναι περιορισμένη σε ορισμένους τομείς, με τον υπολοίπους να τελούν υπό τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Αυτό θα σήμαινε την επιβολή υψηλών δασμών επί πολλών προϊόντων.
«Οργίλος Τζόνσον»
Σύμφωνα με την Sunday Telegraph, η σκλήρυνση της στάσης οφείλεται «στις απόπειρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την μεταβολή των όρων» της συμφωνίας που διαπραγματεύθηκε στο τέλος του Οκτωβρίου η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον, πράγμα που «εξόργισε» τον Βρετανό πρωθυπουργό.
«Οι Βρυξέλλες ζήτησαν από το Ηνωμένο Βασίλειο να παραχωρήσει πρόσβαση στις βρετανικές ζώνες αλιείας, να ευθυγραμμισθεί με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και να αφήσει τα σύνορα ανοικτά στην ελεύθερη κυκλοφορία », αναφέρεται σε δημοσίευμα της Sunday Express.
Ο Μισέλ Μπαρνιέ προειδοποίησε χθες από το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο LCI ότι μία συμφωνία για την αλιεία δεν θα είναι διαχωρισμένη από την προς διαπραγμάτευσιν εμπορική συμφωνία. «Δεν υπάρχει αιφνιδιασμός, οι Βρετανοί δεν πρέπει να προσποιούνται ότι αυτό το ανακαλύπτουν τώρα».
Γενικότερα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε το Σάββατο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα επιτρέψει να διαμορφωθεί ένας επιβλαβής ανταγωνισμός με ένα πρώην κράτος μέλος.
Αναζητώντας εταίρους
Την ώρα που προετοιμάζεται για ένα μπρα-ντε-φερ με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται σε αναζήτηση νέων εταίρων, τόσο βάσει τους ιστορικής «ειδικής σχέσης» με τις ΗΠΑ, αλλά στρεφόμενο και προς την περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού.
Ο Ντόμινικ Ράαμπ θα επισκεφθεί την ερχόμενη εβδομάδα την Ιαπωνία και την Αυστραλία για να διαπραγματευθεί εμπορικές συμφωνίες και να διερευνήσει το διεθνές περιβάλλον.
Από την άλλη πλευρά της υδρογείου, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διαφημίζει εδώ και μήνες μία «καταπληκτική» συμφωνία με τον ιστορικό σύμμαχο της Ουάσινγκτον. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, που επισκέφθηκε το Λονδίνο την περασμένη Πέμπτη, επέμεινε στα «τεράστια οφέλη» της αμερικανοβρετανικής προσέγγισης μετά το Brexit.
Η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε σήμερα το Ηνωμένο Βασίλειο κατά οποιασδήποτε απόπειρας αθέμιτου ανταγωνισμού, αλλά δήλωσε έτοιμη να διαπραγματευθεί με το Λονδίνο μία «πολύ φιλόδοξη εμπορική συμφωνία».
«Είμαστε έτοιμοι να προτείνουμε μία πολύ φιλόδοξη εμπορική συμφωνία ως κεντρικό άξονα της σύμπραξής μας», δήλωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μισέλ Μπαρνιέ, που παρουσιάζει σήμερα στις Βρυξέλλες τις διαπραγματευτικές θέσεις της ΕΕ για την μελλοντική σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η συμφωνία αυτή θα έχει ως στόχο την εξάλειψη δασμών και ποσοστώσεων επί των ανταλλασσόμενων προϊόντων, μία πρόταση που δεν έχει γίνει ποτέ από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς εταίρους της, είπε ο Μισέλ Μπαρνιέ.
Ως προς το επίμαχο θέμα της αλιείας, ο Μισέλ Μπαρνιέ υπενθύμισε ότι είναι ένα ζήτημα ως προς το οποίο υπάρχει ο κίνδυνος της σοβαρότερης ρήξης. Η μελλοντική συμφωνία ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να εγγυάται «αμοιβαία διαρκή πρόσβαση στις αγορές και τα ύδατα με σταθερές ποσοστώσεις».
Η διευθέτηση του φακέλου της αλιείας είναι «αδιαχώριστη» από την επίτευξη της εμπορικής συμφωνίας, επανέλαβε ο Μισέλ Μπαρνιέ.
Οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει να καταλήξουν σε συμφωνία για την αλιεία πριν από την 1η Ιουλίου.