Υλικά

  • 450 γρ. πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κομμάτια 1 εκ.
  • 1 μικρό κρεμμύδι, κομμένο στο ίδιο μέγεθος με τις πατάτες
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 450 γρ. λευκά μέρη πράσου, κομμένα σε φέτες (κρατήστε τις πράσινες κορυφές για άλλη σούπα ή ζωμό)
  • 850 ml ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών
  • 140 ml κρέμα γάλακτος
  • 125 ml γάλα με πλήρη λιπαρά
  • 125 ml γάλα με πλήρη λιπαρά
  • Το λευκό μέρος 1 πράσου
  • Ένα μικρό κομμάτι βούτυρο
  • Ψιλοκομμένο σχοινόπρασο

Εκτέλεση

  1. Λιώστε 50 γρ. βούτυρο σε μια κατσαρόλα. Προσθέστε τις πατάτες, το κρεμμύδι και τα λευκά μέρη πράσου, και ανακατέψτε τα στο βούτυρο μέχρι να καλυφθούν καλά.
  2. Αλατοπιπερώστε καλά ανακατέψτε ξανά. Βάλτε ένα κομμάτι λαδόκολλα πάνω από τα λαχανικά για να κρατήσει τον ατμό και στη συνέχεια σκεπάστε το τηγάνι με το καπάκι του.
  3. Μαγειρέψτε σε ήπια φωτιά για 10 λεπτά ή μέχρι τα λαχανικά να μαλακώσουν αλλά να μην έχουν πάρει χρώμα.
  4. Ξεσκεπάστε το τηγάνι και πετάξτε το χαρτί. Ρίξτε 850 ml από τον ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών, αφήστε να πάρει βράση και σιγοβράστε μέχρι τα λαχανικά να μαγειρευτούν -περίπου 5 λεπτά. Μην τα παραψήσετε γιατί η σούπα θα χάσει τη φρέσκια γεύση της.
  5. Πολτοποιήστε τη σούπα στο μπλέντερ μέχρι να γίνει μεταξένια και λεία, σε δόσεις αν χρειαστεί, δοκιμάστε και προσαρμόστε τα καρυκεύματα.
  6. Επιστρέψτε τη σούπα σε μια καθαρή κατσαρόλα και ανακατέψτε τα τρία τέταρτα ενός κουτιού κρέμας γάλακτος 140 ml και 125 ml γάλα με πλήρη λιπαρά.
  7. Για να ολοκληρώσετε τη σούπα, ψιλοκόψτε το λευκό μέρος 1 πράσου και μαγειρέψτε το απαλά σε ένα μικρό κομμάτι καυτό βούτυρο για λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσει αλλά να μην πάρει χρώμα.
  8. Ξαναζεστάνετε τη σούπα σε ήπια βράση (προσθέστε λίγο επιπλέον ζωμό σε αυτό το σημείο αν η σούπα είναι πολύ πηχτή για τις προτιμήσεις σας), και στη συνέχεια αδειάστε τη σε ζεστά μπολ.
  9. Περιχύστε κάθε μερίδα με την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος, προσθέστε από πάνω ένα μικρό σωρό βουτυρωμένα πράσα και λίγο σχοινόπρασο και μαύρο πιπέρι και σερβίρετε αμέσως.