Υλικά
- 450 γρ. πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κομμάτια 1 εκ.
- 1 μικρό κρεμμύδι, κομμένο στο ίδιο μέγεθος με τις πατάτες
- 50 γρ. βούτυρο
- 450 γρ. λευκά μέρη πράσου, κομμένα σε φέτες (κρατήστε τις πράσινες κορυφές για άλλη σούπα ή ζωμό)
- 850 ml ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών
- 140 ml κρέμα γάλακτος
- 125 ml γάλα με πλήρη λιπαρά
- 125 ml γάλα με πλήρη λιπαρά
- Το λευκό μέρος 1 πράσου
- Ένα μικρό κομμάτι βούτυρο
- Ψιλοκομμένο σχοινόπρασο
Εκτέλεση
- Λιώστε 50 γρ. βούτυρο σε μια κατσαρόλα. Προσθέστε τις πατάτες, το κρεμμύδι και τα λευκά μέρη πράσου, και ανακατέψτε τα στο βούτυρο μέχρι να καλυφθούν καλά.
- Αλατοπιπερώστε καλά ανακατέψτε ξανά. Βάλτε ένα κομμάτι λαδόκολλα πάνω από τα λαχανικά για να κρατήσει τον ατμό και στη συνέχεια σκεπάστε το τηγάνι με το καπάκι του.
- Μαγειρέψτε σε ήπια φωτιά για 10 λεπτά ή μέχρι τα λαχανικά να μαλακώσουν αλλά να μην έχουν πάρει χρώμα.
- Ξεσκεπάστε το τηγάνι και πετάξτε το χαρτί. Ρίξτε 850 ml από τον ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών, αφήστε να πάρει βράση και σιγοβράστε μέχρι τα λαχανικά να μαγειρευτούν -περίπου 5 λεπτά. Μην τα παραψήσετε γιατί η σούπα θα χάσει τη φρέσκια γεύση της.
- Πολτοποιήστε τη σούπα στο μπλέντερ μέχρι να γίνει μεταξένια και λεία, σε δόσεις αν χρειαστεί, δοκιμάστε και προσαρμόστε τα καρυκεύματα.
- Επιστρέψτε τη σούπα σε μια καθαρή κατσαρόλα και ανακατέψτε τα τρία τέταρτα ενός κουτιού κρέμας γάλακτος 140 ml και 125 ml γάλα με πλήρη λιπαρά.
- Για να ολοκληρώσετε τη σούπα, ψιλοκόψτε το λευκό μέρος 1 πράσου και μαγειρέψτε το απαλά σε ένα μικρό κομμάτι καυτό βούτυρο για λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσει αλλά να μην πάρει χρώμα.
- Ξαναζεστάνετε τη σούπα σε ήπια βράση (προσθέστε λίγο επιπλέον ζωμό σε αυτό το σημείο αν η σούπα είναι πολύ πηχτή για τις προτιμήσεις σας), και στη συνέχεια αδειάστε τη σε ζεστά μπολ.
- Περιχύστε κάθε μερίδα με την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος, προσθέστε από πάνω ένα μικρό σωρό βουτυρωμένα πράσα και λίγο σχοινόπρασο και μαύρο πιπέρι και σερβίρετε αμέσως.