Θα ξεκινήσουμε με μια μικρή αναδρομή, προκειμένου να θυμηθούμε όσα βιώσαμε στην κεντρική πολιτική σκηνή πριν από ακριβώς μία δεκαετία. Ο Ιανουάριος του 2015 έβρισκε την Ελλάδα σε μια ιστορική καμπή της πολιτικής ιστορίας της. Τέλη του προηγούμενου μήνα, η Βουλή δεν είχε καταφέρει να εκλέξει τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς ο Σταύρος Δήμας που είχε προταθεί από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα δεν εξασφάλισε τις απαιτούμενες 180 ψήφους, με αποτέλεσμα η χώρα να οδηγηθεί πρόωρα σε εκλογές, όπως προέβλεπε το Σύνταγμα σε τέτοιες περιπτώσεις.
Οι κάλπες στήθηκαν στις 25 Ιανουαρίου και ανέδειξαν νικητή τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα με ποσοστό 36,94% και 149 έδρες. Οριακά δεν μπορούσε να ανέλθει στην εξουσία. Θα το επιτύγχανε το ίδιο κιόλας βράδυ των εκλογών, καθώς συμφώνησε να συγκυβερνήσει με τους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμμένου, που είχαν λάβει 4,75% εξασφαλίζοντας 13 έδρες.
Κύριος σκοπός της κυβέρνησης, όπως διατυπώθηκε από τον ίδιο τον κ. Τσίπρα, ήταν η συνολική διαπραγμάτευση των όρων των μνημονίων με τους δανειστές της χώρας, προς όφελος των οικονομικά πιο αδύνατων τάξεων. «Η τρόικα τελείωσε, τα μνημόνια της καταστροφής τελείωσαν. Η ετυμηγορία του ελληνικού λαού ακυρώνει τη λιτότητα και την υποτέλεια», δήλωσε μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων ο νέος πρωθυπουργός.
Μεσημέρι της 25ης Ιανουαρίου 2015 ο στενός συνεργάτης του, Νίκος Παππάς, ανακοίνωνε μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Απαρτιζόταν από 13 υπουργούς, 17 αναπληρωτές υπουργούς και 6 υφυπουργούς, ενώ υπήρχε και ένας αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Το σχήμα ήταν από τα πιο ολιγομελή της Μεταπολίτευσης, καθώς αποφασίστηκε μια σειρά συγχωνεύσεων χαρτοφυλακίων. Για παράδειγμα, δημιουργήθηκε το «Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης» από τη συγχώνευση του υπουργείου Εσωτερικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, του υπουργείου Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, και του υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης. Ή το «Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας», που προήλθε από τη συγχώνευση του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.
Η πρώτη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα απαρτιζόταν από μια ποικιλόμορφη ομάδα ατόμων, οι οποίοι προέρχονταν από διαφορετικά υπόβαθρα. Κάποιοι δεν ήταν καν γνωστοί στο ευρύ κοινό, όταν ορκίστηκαν υπουργοί. Ωστόσο τους επόμενους μήνες και χρόνια βρέθηκαν στο επίκεντρο σημαντικών εξελίξεων.
Δέκα χρόνια μετά, πολλά από αυτά τα πρόσωπα έχουν αλλάξει διαδρομή. Κάποιοι παραμένουν ενεργοί στην πολιτική σκηνή μετέχοντας όμως σε διαφορετικά κόμματα, άλλοι στράφηκαν σε ακαδημαϊκές ή επαγγελματικές δραστηριότητες, ενώ ορισμένοι αποσύρθηκαν από τη δημόσια ζωή. Ας δούμε λοιπόν τι κάνουν δέκα χρόνια μετά, τα 38 στελέχη της πρώτης κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου.
Αλέξης Τσίπρας (πρωθυπουργός)
Μετά την εκλογική ήττα του Ιουλίου 2019 ο Αλέξης Τσίπρας επέστρεψε στη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης χωρίς να καταφέρει να δώσει στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία την απαιτούμενη ώθηση, προκειμένου να ανέλθει εκ νέου στην εξουσία. Θα χάσει σε δύο βουλευτικές εκλογικές αναμετρήσεις το 2023 (Μαΐου και Ιουνίου) με δεινά ποσοστά (20,7% και 17,83%), με αποτέλεσμα να ανακοινώσει την παραίτησή του από την προεδρία το κόμματος και την εκκίνηση των διαδικασιών ανάδειξης νέας ηγεσίας.
Ο ίδιος δεν θα μετέχει ενεργά στις εσωκομματικές εξελίξεις, επιλέγοντας να ασχοληθεί κυρίως με το Ινστιτούτο που φέρει το ονοματεπώνυμό του. Αναφέρεται συχνά στην ανάγκη για τη δημιουργία ενός μεγάλου προοδευτικού πόλου στον χώρο της Κεντροαριστεράς και όλα δείχνουν ότι αναμένει την κατάλληλη στιγμή και τον δέοντα ρόλο προκειμένου να μπορέσει να ξαναμπεί στο παιχνίδι της εξουσίας.
Γιάννης Δραγασάκης (αντιπρόεδρος της κυβέρνησης)
Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, ο Γιάννης Δραγασάκης ήταν ένα από τα ελάχιστα μέλη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που είχε διατελέσει κατά το παρελθόν μέλος σε Υπουργικό Συμβούλιο, αφού είχε συμμετάσχει και στην Οικουμενική κυβέρνηση του Ξενοφώντα Ζολώτα το 1989-1990 ως αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας. Τον Ιανουάριο του 2015 ωστόσο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να του δώσει τον τιμητικό τίτλο του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, θέση στην οποία παρέμεινε έως τον Ιούλιο του 2019 που το κόμμα της Αριστεράς ηττήθηκε στις εκλογές. Παράλληλα όμως διετέλεσε και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης από τον Φεβρουάριο του 2018 έως την ολοκλήρωση της κυβερνητικής θητείας.
Συνέχισε ωστόσο να εκλέγεται βουλευτής, αφού τον τίμησε ο λαός της Β2 Περιφέρειας του Δυτικού Τομέα Αθηνών στις κάλπες του 2019, καθώς και σε αυτές του Μαΐου 2023. Δεν κατάφερε να επανεκλεγεί όμως τον Ιούνιο του ίδιου έτους. Παρέμεινε ως μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023, οπότε και υπέβαλε την παραίτησή του από το εν λόγω όργανο, αντιδρώντας στον τρόπο με τον οποίο ασκούσε την προεδρία ο Στέφανος Κασσελάκης. Θα αποχωρήσει ακόμα και από απλό μέλος τον Ιούλιο του 2024. Σήμερα διατηρεί επικοινωνία με αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ωστόσο δεν ασχολείται ενεργά με τα τεκταινόμενα. Επιλέγει ενίοτε να δημοσιοποιεί τις απόψεις του μέσα από άρθρα στον Τύπο και ομιλίες.
Νίκος Βούτσης (υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης)
Ο Νίκος Βούτσης ανέλαβε το νεοσύστατο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης στο οποίο παρέμεινε από τον Ιανουάριο έως και τον Αύγουστο του 2015 που προκηρύχθηκαν οι δεύτερες εκλογές της χρονιάς που ξανακέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Τη «δεύτερη φορά Αριστερά» όμως θα αναβαθμιζόταν σε Πρόεδρο της Βουλής. Παρέμεινε στον θώκο έως τον Ιούλιο του 2019, που το κόμμα ηττήθηκε στις εθνικές κάλπες. Παρ’ όλα αυτά ο ίδιος συνέχισε να εκλέγεται βουλευτής.
Ο λαός της Α’ Αθήνας τον εξέλεγε βουλευτή αδιαλείπτως από το 2012 έως το 2023. Συνέχισε να είναι δραστήριο μέλος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και να μετέχει στις διεργασίες. Όταν όμως ανήλθε στην προεδρία ο Στέφανος Κασσελάκης άρχισε να αντιλαμβάνεται πως το κόμμα «αντί της αναγκαίας ανασύνταξης με πανστρατιά όλων των δυνάμεων του, υφίσταται πλέον δυστυχώς μια κατάσταση που προσομοιάζει σε πολιτική ανήκεστο βλάβη». Οπότε επέλεξε να στείλει επιστολή παραίτησης προς τους γραμματείς του ΣΥΡΙΖΑ τον Νοέμβριο του 2023 και να μεταπηδήσει στην νεοπαγή Νέα Αριστερά, όπου βρίσκεται έως και σήμερα.
Γιώργος Σταθάκης (υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού)
Ο Γιώργος Σταθάκης υπήρξε ένα από τα πρόσωπα-«κλειδιά» της κυβέρνησης Τσίπρα. Ξεκίνησε ως υπερυπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, ακολούθως ορίστηκε Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού (Σεπτέμβριο του 2015) και έπειτα Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Νοέμβριο του 2016), αξίωμα που διατήρησε μέχρι τον Ιούλιο του 2019. Παρέμεινε στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έως τα τέλη του 2023.
Κατόπιν διαφωνίας του με τον τρόπο που ασκούσε την προεδρία του κόμματος ο Στέφανος Κασσελάκης αποχώρησε, για να ενταχθεί στη Νέα Αριστερά του Αλέξη Χαρίτση. Μάλιστα ήταν και υποψήφιος βουλευτής του κόμματος τον Ιούνιο του 2024, ωστόσο δεν κατάφερε να εκλεγεί. Σήμερα, εκτός από την πολιτική του ενασχόληση, ασκεί ακαδημαϊκά καθήκοντα ως καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Κρήτης.
Πάνος Καμμένος (υπουργός Εθνικής Άμυνας)
Μεταξύ των όρων που συζητήθηκαν τη βραδιά των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου μεταξύ Πάνου Καμμένου και Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να επέλθει η τελική συμφωνία συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητων Ελλήνων, ήταν να αναλάβει ο πρώτος το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Στον θώκο παρέμεινε και μετά τις δεύτερες εκλογές τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους για να αποχωρήσει μόλις τον Ιανουάριο του 2019 με αφορμή την ονοματοδοσία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.
Μετά την αποχώρηση των ΑΝ.ΕΛ. από την κυβέρνηση συνασπισμού ο κ. Καμμένος έκανε μια προσπάθεια να συσπειρώσει φορείς και στελέχη από τον χώρο της Δεξιάς, με σκοπό να κατέλθουν από κοινού στις ευρωεκλογές του Μαΐου 2019. Πρόσωπα όπως ο Τάκης Μπαλτάκος συνεργάστηκαν μαζί του, αλλά το κόμμα έλαβε μόλις 0,8%. Το Εθνικό Συμβούλιο των Ανεξάρτητων Ελλήνων αποφάσισε να μην κατέλθει στις εθνικές κάλπες του ίδιου έτους και επί της ουσίας οδηγήθηκε σε αδρανοποίηση. Έκτοτε ο πρώην υπουργός στράφηκε προς την αυτοβελτίωση χάνοντας δεκάδες κιλά και ασχολήθηκε με τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες. Παρακολουθεί μεν τις εξελίξεις, αλλά δεν συμμετέχει ενεργά σε αυτές.
Αριστείδης Μπαλτάς (υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων)
Ο πάλαι ποτέ πρόεδρος του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς, Αριστείδης Μπαλτάς, ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων τον Ιανουάριο του 2015 στο νέο υπερυπουργείο που δημιούργησε ο Αλέξης Τσίπρας και τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους θα χριστεί υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού. Στον συγκεκριμένο θώκο παρέμεινε έως τον Νοέμβριο του 2016.
Στις εθνικές εκλογές του 2019 ήταν υποψήφιος βουλευτής στον Β’ Τομέα Δυτικής Αττικής, ωστόσο δεν κατάφερε να εκλεγεί. Ανήκει σε αυτούς που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ τον Νοέμβριο του 2023, διαφωνώντας με τον τρόπο που διοικούσε το κόμμα ο Στέφανος Κασσελάκης. Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως τον είχε χαρακτηρίσει «πολιτικό μηδέν» που πάσχει από «ακραία εγωλατρία».
Μεταπήδησε στη Νέα Αριστερά συμμετέχοντας μάλιστα και στο Μεταβατικό Πανελλαδικό Συντονιστικό του συγκεκριμένου φορέα. Παραμένει στο συγκεκριμένο κόμμα έως και σήμερα, ασκώντας παράλληλα τα ακαδημαϊκά του καθήκοντα, καθώς διδάσκει στο μεταπτυχιακό διατμηματικό πρόγραμμα «Φιλοσοφία και Ιστορία των Επιστημών και της Τεχνολογίας» (με τη σύμπραξη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Παντείου) το μάθημα «Επιστήμες και Φιλοσοφία στον 20ό αιώνα». Παράλληλα συνεχίζει τη συγγραφή επιστημονικών πονημάτων.
Παναγιώτης Λαφαζάνης (υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας)
Κατείχε το υπουργικό χαρτοφυλάκιο για μόλις 6 μήνες, καθώς ήταν ένας από τους 25 βουλευτές που τον Αύγουστο του 2015 αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία διαφωνώντας και καταψηφίζοντας το 3ο μνημόνιο. Εντάχθηκε αμέσως στη νεοσυσταθείσα Κοινοβουλευτική Ομάδα της Λαϊκής Ενότητας, της οποίας μάλιστα ορίστηκε επικεφαλής. Από την ηγεσία της ΛΑ.Ε. παραιτήθηκε τον Ιούνιο του 2019 και στις εκλογές του επόμενου μήνα τοποθετήθηκε στην τελευταία τιμητική θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του κόμματος.
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης συνέχισε όμως να δραστηριοποιείται πολιτικά και τον Ιανουάριο του 2023 ανακοίνωσε την ίδρυση του Δημοκρατικού Κινήματος Εθνικής Απελευθερωσης (ΔΗ.Κ.Ε.Α.). Αρνήθηκε να συμμετάσχει στη Νέα Αριστερά και τον Νοέμβριο του 2023 δήλωσε χαρακτηριστικά πως «όλοι είναι για κλάματα στον ΣΥΡΙΖΑ. Τόσο οι παραμένοντες όσο και οι αποχωρήσαντες. Καταντήσανε ένα μεγάλο κόμμα στο να αποσυντίθεται και να διαλύεται». Κατά καιρούς παρεμβαίνει σε τοπικής εμβέλειας κυρίως τηλεοπτικούς σταθμούς, σχολιάζοντας την πολιτική επικαιρότητα, ενώ έχει βρεθεί αρκετές φορές σε κινητοποιήσεις κατά των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.
Νίκος Παρασκευόπουλος (υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων)
Διετέλεσε υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας μια Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τον Ιανουάριο του 2015 έως τον Νοέμβριο του 2016. Σημαντικότερο νομοθέτημα επί των ημερών του ήταν ο Ν. 4322/2015, γνωστός και ως «νόμος Παρασκευόπουλου» που αφορούσε την αποσυμφόρηση των φυλακών, δεχόμενος έντονη κριτική από την τότε αξιωματική αντιπολίτευση της Νέας Δημοκρατίας.
Ο Νίκος Παρασκευόπουλος συνέχισε να βρίσκεται στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έως και τον Νοέμβριο του 2023, που αποχώρησε, διαφωνώντας με την ασκούμενη προεδρία του κόμματος από τον Στέφανο Κασσελάκη. Σε άρθρο του θα έγραφε εκείνες τις ημέρες πως «η σημερινή ηγετική ομάδα στέρησε την ανανεωτική Αριστερά από την πυξίδα της». Προσχώρησε στους κόλπους της Νέας Αριστεράς, όπου βρίσκεται έως και σήμερα. Παράλληλα ασκεί καθήκοντα ομότιμου καθηγητή στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Πρόσφατα μάλιστα εξέδωσε και το νέο του βιβλίο με τίτλο «Ο επιεικής αλγόριθμος» (εκδόσεις «Ίδρυμα Τριανταφυλλίδη») που κάνει αναφορές στον Αριστοτέλη και τη δικαιοπραξία, στην υπερνοημοσύνη καθώς και στη Δικαιοσύνη την εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Νίκος Κοτζιάς (υπουργός Εξωτερικών)
Παρέμεινε επί της ουσίας Υπουργός Εξωτερικών από τον Ιανουάριο του 2015 που ανήλθε ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία (χωρίς να είναι ακόμη βουλευτής) έως και τον Οκτώβριο του 2018, έχοντας ως σημαντικότερο σταθμό της θητείας του τη συνυπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών στις 12 Ιουνίου 2018. Τέσσερις μήνες αργότερα υπέβαλε την παραίτησή του μετά από έντονη λογομαχία που είχε στο Υπουργικό Συμβούλιο με τον κυβερνητικό εταίρο και Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, για την επίμαχη Συμφωνία. Μάλιστα στο ΥΠΕΞ τον διαδέχθηκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
Ο Νίκος Κοτζιάς όμως δεν αδρανοποιήθηκε πολιτικά, καθώς συνεχίζει να είναι επικεφαλής της πολιτικής κίνησης ΠΡΑΤΤΩ και να ασχολείται με τα ακαδημαϊκά του καθήκοντα ως καθηγητής στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Παράλληλα ασχολείται με τη συγγραφή, ενώ έχει άριστες σχέσεις τόσο με τον Αλέξη Τσίπρα όπου μετέχει σε εκδηλώσεις του ομώνυμου ιδρύματος που διατηρεί ο τέως πρωθυπουργός, όσο και με τον νυν πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτη Φάμελλο, τον οποίο συνάντησε επίσημα τέλη του προηγούμενου έτους στην Κουμουνδούρου, όπου κουβέντιασαν για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ανασύνθεσης του προοδευτικού χώρου.
Γιάννης Βαρουφάκης (υπουργός Οικονομικών)
Μετά την πολυσυζητημένη θητεία του ως υπουργός Οικονομικών για περίπου 7 μήνες στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και την παραίτησή του από τον θώκο μία ημέρα μετά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015, ο Γιάννης Βαρουφάκης δραστηριοποιήθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δημιουργώντας τον Φεβρουάριο του 2016 το «DiEM25: Κίνημα για τη Δημοκρατία στην Ευρώπη 2025». Ήταν το πρώτο πανευρωπαϊκό πολιτικό κόμμα. Μάρτιο του 2018 ο γνωστός οικονομολόγος ιδρύει το κόμμα ΜέΡΑ25 (Μέτωπο Ευρωπαϊκής Ρεαλιστικής Ανυπακοής), του οποίου συνεχίζει να είναι γραμματέας έως και σήμερα. Στις εθνικές εκλογές του 2019, ο φορέας του συγκέντρωσε 3,44%, εκλέγοντας 9 βουλευτές, ενώ το 2023 δεν κατάφερε να ξαναμπεί στο Κοινοβούλιο. Ωστόσο συνεχίζει κανονικά να ασχολείται με τα κοινά και να παρεμβαίνει στα πολιτικά τεκταινόμενα καταθέτοντας τις δικές του προτάσεις.
Πάνος Σκουρλέτης (υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης)
Κατά τη διάρκεια των κυβερνήσεων Τσίπρα πέρασε κατά σειρά από τα υπουργεία Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας (όπως μετονομάστηκε ακολούθως) και Εσωτερικών. Αποχώρησε από την κυβέρνηση τον Αύγουστο του 2018, καθότι εκλέχθηκε γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.
Ο Πάνος Σκουρλέτης παρέμεινε στο κόμμα έως τις 10 Νοεμβρίου 2023, που εξέδωσε γραπτή δήλωση ανακοινώνοντας την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ, λόγω διαφωνιών με την πολιτική του νέου προέδρου, Στέφανου Κασσελάκη. «Οι δυνάμεις που κυριαρχούν σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υλοποιούν ένα σχέδιο διχασμού και ρήξης που ανέλαβε να ολοκληρώσει ο νεόκοπος και ανέπαφος με την Αριστερά και την πολιτική Στ. Κασσελάκης», σημείωνε χαρακτηριστικά. Σήμερα έχει συνταχθεί με τη Νέα Αριστερά του Αλέξη Χαρίτση, συνεχίζοντας να παρεμβαίνει στην πολιτική ζωή του τόπου μέσω συνεντεύξεων.
Παναγιώτης Κουρουμπλής (υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων)
Στις κυβερνήσεις Τσίπρα ανέλαβε αρχικά το Υπουργείο Υγείας και ακολούθως το Υπουργεία Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, όντας ο πρώτος τυφλός που αναλάμβανε τόσο υψηλές κυβερνητικές θέσεις. Στις ευρωεκλογές του Μαΐου 2019 δοκίμασε την τύχη του ως υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς όμως επιτυχία. Έναν μήνα αργότερα κατέρχεται ως υποψήφιος βουλευτής στις εθνικές κάλπες όπου προς στιγμήν χάνει την έδρα με διαφορά 6 ψήφων από τον Θανάση Παπαχριστόπουλο, αλλά δικαιώνεται στο Εκλογοδικείο και ορκίζεται βουλευτής.
Το 2021 κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Βουλή ο Παναγιώτης Κουρουμπλής ανέφερε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τη στάση της στην αντιμετώπιση της πανδημίας και τον τρόπο που διαχειρίστηκε τις ΜΕΘ «δολοφόνησε χιλιάδες ανθρώπους», προκαλώντας αντιδράσεις. Ο πρόεδρος της Βουλής του επιβάλλει την ποινή της μομφής για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά, εκείνος αρνείται να ανακαλέσει και ο Αλέξης Τσίπρας προχωρά στη διαγραφή του από τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα επιστρέψει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα τον Οκτώβριο του 2022. Δεν επανεκλέγεται στις βουλευτικές εκλογές του 2023, ούτε στις ευρωεκλογές του 2024 και πριν από δύο μήνες έδωσε το παρών στην ιδρυτική διακήρυξη του Κινήματος Δημοκρατίας του Στέφανου Κασσελάκη.
Παναγιώτης Νικολούδης (υπουργός Επικρατείας)
Ο πάλαι ποτέ αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και πρώην επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος Παναγιώτης Νικολούδης ανήκε στους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς της πρώτης κυβέρνησης Τσίπρα. Ως αρμοδιότητα είχε την καταπολέμηση της διαφθοράς και στην εν λόγω θέση έμεινε από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 2015. Έκτοτε αποσύρθηκε από την επικαιρότητα και ιδιωτεύει.
Αλέκος Φλαμπουράρης (υπουργός Επικρατείας)
Τόσο στις εθνικές εκλογές του Μαΐου όσο και σε αυτές του Ιουνίου 2023 τοποθετήθηκε στην τελευταία τιμητική θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Μπορεί ο Αλέκος Φλαμπουράρης να έχει αποσυρθεί από την ενεργό πολιτική, ωστόσο παρακολουθεί από πολύ κοντά τα τεκταινόμενα, ιδίως στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου και βέβαια εξακολουθεί να έχει άριστες σχέσεις με τον Αλέξη Τσίπρα.
Νίκος Παππάς (υπουργός Επικρατείας)
Από τον Ιανουάριο του 2015 έως και σήμερα εκλέγεται αδιάλειπτα βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ έχοντας ενεργή συμμετοχή σε όλες τις διεργασίες του κόμματος. Στις εσωκομματικές κάλπες του Σεπτεμβρίου 2023 ο Νίκος Παππάς κατήλθε ως υποψήφιος πρόεδρος, ωστόσο στον πρώτο γύρο κατετάγη τέταρτος αποσπώντας το 8,68% των ψήφων και στον δεύτερο γύρο στήριξε τον Στέφανο Κασσελάκη.
Στις 27 Αυγούστου πέρυσι, ο τότε πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης ζήτησε αιφνιδιαστικά από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ την αντικατάσταση του επικεφαλής Σωκράτη Φάμελλου και την υπερψήφιση του Νίκου Παππά στη συγκεκριμένη θέση. Η πρόταση πέρασε με 17 ψήφους υπέρ έναντι 12 κατά και 4 παρόντων σε σύνολο 34 βουλευτών. Παρέδωσε τον θώκο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον κ. Φάμελλο τον περασμένο Νοέμβριο, όταν ο τελευταίος εξελέγη πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από τα μέλη και τους φίλους του κόμματος.
Γιώργος Κατρούγκαλος (αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης)
Έχοντας αναλάβει κατά σειρά τις θέσεις του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, του αναπληρωτή υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και του υπουργού Εξωτερικών, επανεκλέγεται βουλευτής στις κάλπες του 2019 με τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Τρία μόλις εικοσιτετράωρα πριν από την εκλογική μάχη του Μαΐου 2023 αποσύρεται από τα ψηφοδέλτια μετά από δήλωσή του σε τηλεοπτικό σταθμό περί επαναφοράς των κρατήσεων των ασφαλιστικών εισφορών στο 20% του ετήσιου εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών σε περίπτωση που το κόμμα του επιστρέψει στην εξουσία.
Από τον Απρίλιο του 2024 ο Γιώργος Κατρούγκαλος είναι ανεξάρτητος ειδικός εμπειρογνώμονας «για μια Δημοκρατική και Δίκαιη Διεθνή Τάξη» του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, θέση την οποία φέρεται να έλαβε έχοντας και τη στήριξη της κυβέρνησης Μητσοτάκη – αν και η διαδικασία επιλογής είναι αδιάβλητη. Παράλληλα είναι αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Συνταγματικού Δικαίου, ενώ αρθρογραφεί τακτικά στον Τύπο κυρίως για διεθνή θέματα.
Γιάννης Πανούσης (αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης)
Κατά τη διάρκεια της ολιγόμηνης θητείας του ως αναπληρωτή υπουργού, ο Γιάννης Πανούσης ήθελε τρεις φορές να παραιτηθεί, αλλά τον απέτρεψε ισάριθμες φορές ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με δήλωσή του. Φεύγοντας από την κυβέρνηση επέστεψε στα ακαδημαϊκά του καθήκοντα. Έως και σήμερα είναι ομότιμος καθηγητής εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας.
Θεόδωρος Δρίτσας (αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού)
Ο Θεόδωρος Δρίτσας εκλεγόταν βουλευτής Α’ Πειραιώς με τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αδιαλείπτως από το μακρινό 2007 έως και τις εκλογές του 2019, οπότε αποχώρησε από το Κοινοβούλιο τον Απρίλιο του 2023 που έληξε η θητεία του. Νοέμβριο του 2023 με μια φορτισμένη ανακοίνωση εξήγησε τους λόγους που τον ώθησαν να αποχωρήσει από το κόμμα. «Από εδώ και πέρα δεν υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ αλλά “κόμμα Κασσελάκη”, και γι’ αυτό έχουμε ευθύνες όλες και όλοι», ανέφερε μεταξύ άλλων. Ακολούθως εντάχθηκε στη Νέα Αριστερά, συμμετέχοντας μάλιστα και στο Μεταβατικό Πανελλαδικό Συντονιστικό του φορέα.
Έλενα Κουντουρά (αναπληρώτρια υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού)
Από αναπληρώτρια υπουργός αναβαθμίστηκε σε υπουργό Τουρισμού το 2016 και παρέμεινε στη συγκεκριμένη θέση έως τον Μάιο του 2019. Να σημειωθεί ότι πρωτομπήκε στη Βουλή το 2004 ως βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, το 2015 μπήκε στην κυβέρνηση Τσίπρα ως βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων και ότι τον Ιανουάριο του 2019 (ενώ ήταν υπουργός δηλαδή) διεγράφη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝ.ΕΛ. εξαιτίας της πρόθεσής της να συνεχίζει να στηρίζει την κυβέρνηση παρά την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από αυτήν.
Τον Μάιο του 2019 η Έλενα Κουντουρά εκλέγεται ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Στις ευρωκάλπες του Ιουνίου 2024 ανανέωσε τη θητεία της στις Βρυξέλλες, όπου και πηγαινοέρχεται μέχρι και σήμερα.
Κώστας Ήσυχος (αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας)
Παραιτήθηκε από το αξίωμα του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας τον Ιούλιο του 2015 μετά τη διαφοροποίησή του αναφορικά με την υπογραφή του τρίτου μνημονίου, καθώς επέλεξε να το καταψηφίσει, αν και το είχε φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση Τσίπρα.
Ακολούθως, ο Κώστας Ήσυχος συμμετείχε στη συγκρότηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Λαϊκής Ενότητας, οπότε αποχώρησε οριστικά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η ΛΑ.Ε. όμως δεν κατάφερε να μπει στη Βουλή στις κάλπες του Σεπτεμβρίου 2015, οπότε και ο ίδιος έμεινε εκτός Κοινοβουλίου. Μέσω του ΜέΡΑ25, θέτει υποψηφιότητα στον Νότιο Τομέα Αθηνών τόσο στην αναμέτρηση των εθνικών εκλογών του Μαΐου όσο και του Ιουνίου 2023, αλλά δεν εκλέγεται. Σήμερα είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας της Λαϊκής Ενότητας – Ανυπότακτης Αριστεράς.
Νίκος Ξυδάκης (αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων)
Πρωτοεξελέγη βουλευτής στη Β΄ Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο του 2015 που το κόμμα ανήλθε στην εξουσία, αναλαμβάνοντας αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού. Επανεκλέγεται τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους και χρίζεται αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα ευρωπαϊκών υποθέσεων. Θα παραμείνει στη θέση αυτή ως τον ανασχηματισμό του Νοεμβρίου του 2016.
Ο Νίκος Ξυδάκης ανήκει σε αυτούς που διαφώνησαν με τον τρόπο άσκησης της προεδρίας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία από τον Στέφανο Κασσελάκη και τέλη του 2023 αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ για να ενταχθεί ακολούθως στη Νέα Αριστερά του Αλέξη Χαρίτση, όπου παραμένει έως και σήμερα. Αρθρογραφεί συχνά, όχι μόνο με την πολιτική αλλά και με τη δημοσιογραφική του ιδιότητα, ενώ έχει και έντονη δραστηριότητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Τάσος Κουράκης (αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων)
Παρέμεινε αναπληρωτής υπουργός Παιδείας από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο του 2015. Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους αναλαμβάνει Α’ αντιπρόεδρος της Βουλής και εκλεγόταν βουλευτής στην Α΄ Θεσσαλονίκης με τον ΣΥΡΙΖΑ αδιαλείπτως έως τον Ιούνιο του 2019.
Ο Τάσος Κουράκης έφυγε από τη ζωή στις 10 Οκτωβρίου 2021 χτυπημένος από τον καρκίνο, σε ηλικία 73 ετών.
Γιάννης Τσιρώνης (αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας)
Διετέλεσε αρχικά αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ωστόσο στη δεύτερη κυβέρνηση θα γίνει αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και εν συνεχεία αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θέση την οποία θα διατηρήσει έως τον Αύγουστο του 2019. Τον Φεβρουάριο του 2019 ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για τη δημαρχία της Αθήνας, την οποία ωστόσο απέσυρε τον Μάιο, προκειμένου να στηρίξει τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσο Ηλιόπουλο. Στις εθνικές κάλπες του Ιουλίου το ίδιο έτος, ο Γιάννης Τσιρώνης ήταν υποψήφιος στην Αιτωλοακαρνανία, ωστόσο δεν εξελέγη. Σήμερα εξακολουθεί να δραστηριοποιείται με τους Οικολόγους Πράσινους.
Όπως αναφέρει και ο ίδιος σε πρόσφατο κείμενό του, «δεν είμαι Αριστερός. Εξακολουθώ να θεωρώ ότι η μόνη βιώσιμη απάντηση στα αδιέξοδα του νεοφιλελευθερισμού είναι η Πράσινη Πολιτική».
Βαγγέλης Αποστόλου (αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας)
Από αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναβαθμίστηκε στην δεύτερη κυβέρνηση Τσίπρα τον Σεπτέμβριο του 2015 σε υπουργό του ίδιου χαρτοφυλακίου, όπου και παρέμεινε έως τον Αύγουστο του 2018. Παρέμεινε στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία μέχρι τον πρώτο καιρό της εκλογής του Στέφανου Κασσελάκη στην προεδρία.
Θεωρώντας ότι το κόμμα δεν έχει μέλλον με τη συγκεκριμένη ηγεσία, μεταπήδησε στο νεοπαγές κόμμα της Νέας Αριστεράς τέλη του 2023, συμμετέχοντας μάλιστα στο Μεταβατικό Πανελλαδικό Συντονιστικό του φορέα. Ο Βαγγέλης Αποστόλου συνεχίζει να ασχολείται με τα κοινά, επικεντρωμένος στα προβλήματα της περιοχής του, της Εύβοιας.
Νίκος Χουντής (αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών)
Ως αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ήταν αρμόδιος για θέματα ευρωπαϊκών υποθέσεων, ωστόσο ανήκε σε αυτούς που διαφώνησαν με την έλευση του 3ου μνημονίου από την κυβέρνηση Τσίπρα και παραιτήθηκε τόσο από μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου όσο και από βουλευτής. Έγινε όμως κατευθείαν ευρωβουλευτής. Κι αυτό γιατί ο τότε ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλης Γλέζος, είχε ανακοινώσει ότι θα παραιτηθεί μετά την παρέλευση ενός χρόνου θητείας στις Βρυξέλλες και πρώτος επιλαχών ήταν ο κ. Χουντής.
Τον Αύγουστο του 2015 ο Νίκος Χουντής προσχώρησε τη Λαϊκή Ενότητα συνεχίζοντας τη δραστηριότητά του ως ευρωβουλευτής. Δοκίμαζε να συνεχίζει να έχει την ίδια ιδιότητα και στις ευρωκάλπες του 2019, αλλά δεν κατάφερε να επανεκλεγεί. Από τότε έως και τον Οκτώβριο του 2022 ήταν γενικός γραμματέας της ΛΑ.Ε., φορέα στον οποίο παραμένει έως και σήμερα.
Ευκλείδης Τσακαλώτος (αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών)
Ξεκίνησε ως αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, ωστόσο οι περισσότεροι τον θυμόμαστε ως υπουργό Οικονομικών, καθώς είχε το συγκεκριμένο πόστο από τον Ιούλιο του 2015 έως τον Ιούλιο του 2019 – ακριβώς μια τετραετία. Μετά τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από την προεδρία έθεσε υποψηφιότητα για την ηγεσία στις εσωκομματικές κάλπες του Σεπτεμβρίου 2023. Στον πρώτο γύρο κατετάγη τρίτος, αποσπώντας το 8,93% των ψήφων.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παρέμεινε μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ έως τον Νοεμβρίου του 2023. Διεγράφη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, καθώς διαφωνούσε με την ασκούμενη προεδρία του Στέφανου Κασσελάκη και στις 4 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους συγκρότησε μαζί με άλλους αποχωρήσαντες από την Κουμουνδούρου βουλευτές, την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Αριστεράς. Ο ίδιος ανέλαβε καθήκοντα κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του νέου κόμματος.
Νάντια Βαλαβάνη (αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών)
Ανήκε στα μέλη της κυβέρνησης που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ τον Αύγουστο του 2015 λόγω της διαφωνίας τους με την υπερψήφιση του τρίτου μνημονίου στη Βουλή. Στις εκλογές που διεξήχθησαν τον επόμενο μήνα ήταν υποψήφια βουλευτής με τη Λαϊκή Ενότητα στη Β’ Αθήνας, αλλά ο φορέας δεν κατάφερε να εισέλθει στο Κοινοβούλιο καθώς έλαβε 2,86%.
Κατά τη διάρκεια των εθνικών εκλογών του Ιουνίου 2023 η Νάντια Βαλαβάνη ήταν υποψήφια με τον συνασπισμό ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για την Ρήξη, στον νομό Ηρακλείου, αλλά και πάλι δεν μπόρεσε να εισέλθει στη Βουλή. Έγραψε τις εμπειρίες των όσων έζησε όλα αυτά τα χρόνια, στο βιβλίο «Τρίτο Μνημόνιο – Η ανατροπή μιας ανατροπής» (εκδόσεις Λιβάνη) που έχει εξαντληθεί. Πέραν της συγγραφής, ασχολείται με τη μετάφραση, την ποίηση και τα οικονομικά.
Δημήτρης Μάρδας (αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών)
Ως έμπειρος οικονομολόγος ήταν αρμόδιος για θέματα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ακολούθως ορκίστηκε υφυπουργός Εξωτερικών, θέση που διατήρησε από τον Σεπτέμβριο του 2015 έως τον Νοέμβριο του 2016. Παρέμενε στο κόμμα μέχρι πρότινος. Κι όταν αναφέρουμε μέχρι πρότινος, εννοούμε έως τα μέσα του περασμένου Νοεμβρίου όπου δυσαρεστημένος από την προεδρία Κασσελάκη στο κόμμα, ζήτησε να διαγραφεί από τα μητρώα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Έως και σήμερα ασκεί τα ακαδημαϊκά του καθήκοντα ως καθηγητής στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Θεανώ Φωτίου (αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης)
Στις εθνικές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου 2023 εκλέγεται βουλευτής της Β3 εκλογικής περιφέρειας του Νότιου Τομέα Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.
Θα αποχωρήσει ωστόσο από το κόμμα τέλη Νοεμβρίου του 2023 μαζί με οκτώ ακόμα βουλευτές της Κίνησης «6+6» που διαφωνούσαν με τον τρόπο που ασκούσε την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης, και λίγες ημέρες αργότερα, με την προσθήκη κι άλλων βουλευτών που είχαν τις ίδιες αντιρρήσεις, συγκροτούν την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Αριστεράς. Εκεί η Θεανώ Φωτίου παραμένει έως και σήμερα συνεχίζοντας το κοινοβουλευτικό της έργο.
Ράνια Αντωνοπούλου (αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης)
Διατήρησε τη θέση της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και στη δεύτερη κυβέρνηση Τσίπρα, έχοντας ως αρμοδιότητα την καταπολέμηση της ανεργίας. Παραιτήθηκε από τον θώκο στις 26 Φεβρουαρίου 2018, μετά την αποκάλυψη ότι εισέπραττε επίδομα ενοικίου 1.000 ευρώ για διαμέρισμα που νοίκιαζε στο Κολωνάκι, με αίτησή της εκμεταλλευόμενη τις διατάξεις του Νόμου 4336/2015. Είχε επικριθεί συν τοις άλλοις και γιατί το δηλωμένο εισόδημα στο πόθεν έσχες της ήταν αρκετά μεγάλο, ώστε να μπορεί να καλύψει το ενοίκιο.
Μερικές ώρες μετά την αποπομπή της Ράνιας Αντωνοπούλου από τον πρωθυπουργό, παραιτήθηκε και ο σύζυγός της, υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου. Ακολούθως η κ. Αντωνοπούλου διορίστηκε μόνιμη αντιπρόσωπος στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Αναπτύξεως.
Ανδρέας Ξανθός (αναπληρωτής υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων)
Τον Σεπτέμβριο του 2015 θα αναβαθμιστεί σε υπουργό Υγείας, θέση στην οποία θα παραμείνει έως το 2019 που ο ΣΥΡΙΖΑ απώλεσε την εξουσία. Ο ίδιος επανεξελέγη βουλευτής και παρέμεινε ως εκπρόσωπος του έθνους και του λαού του Ρεθύμνου μέχρι τον Απρίλιο του 2023. Με την εκλογική συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ τον επόμενο μήνα στις κάλπες, έσπευσε να δηλώσει πως «το ζήτημα της ηγεσίας του κόμματος δεν είναι ταμπού» και πως «θα πρέπει να τεθεί στο τραπέζι».
Ο Ανδρέας Ξανθός βρέθηκε απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη που διαδέχθηκε τον Αλέξη Τσίπρα στην προεδρία της Κουμουνδούρου, οπότε έκρινε πως είναι μονόδρομος για εκείνον η προσχώρηση στη Νέα Αριστερά που συστάθηκε υπό τον Αλέξη Χαρίτση.
Δημήτρης Στρατούλης (αναπληρωτής υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων)
Το καλοκαίρι του 2015 ο Δημήτρης Στρατούλης διαφωνεί με την υπογραφή του 3ου μνημονίου που είχε φέρει η κυβέρνηση Τσίπρα και προσχωρεί στη νεοϊδρυθείσα εκείνη την περίοδο Λαϊκή Ενότητα, που είχε ως επικεφαλής τον Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Οκτώβριο του 2022 εκλέγεται γραμματέας του εν λόγω κόμματος από κοινού με τη Μαριάνα Τσίχλη. Στις εκλογές τόσο του Μαΐου όσο και του Ιουνίου 2023 έθεσε υποψηφιότητα στον Νότιο Τομέα της Αθήνας και Β’ Πειραιώς αντίστοιχα, με τον συνασπισμό ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για την Ρήξη, χωρίς όμως να καταφέρει να εκλεγεί, αφού το κόμμα δεν έλαβε το απαιτούμενο 3% των ψήφων, προκειμένου να εισέλθει στο Κοινοβούλιο.
Γαβριήλ Σακελλαρίδης (υφυπουργός στον Πρωθυπουργό)
Εξελέγη βουλευτής στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 και ήταν ο πρώτος κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης Τσίπρα. Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης επανεξελέγη στις κάλπες του Σεπτεμβρίου αλλά λίγες εβδομάδες αργότερα παραιτήθηκε κατόπιν απαίτησης του πρωθυπουργού, όταν δημοσιοποίησε την πρόθεσή του να μην παραστεί στην ονομαστική ψηφοφορία της Βουλής για τα προαπαιτούμενα του τρίτου μνημονίου. Για περίπου οκτώ χρόνια έμεινε εκτός πολιτικής, ασκώντας καθήκοντα διευθυντή του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας και ακολούθως διευθυντή του Ινστιτούτου για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή, Eteron.
Τέλη Φεβρουαρίου του 2024 συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση, όπου ανακοινώθηκε η προσχώρησή του στον φορέα, αναλαμβάνοντας υπεύθυνος πολιτικού σχεδιασμού. Στις ευρωεκλογές τον Ιούνιο του ίδιου έτους κατήλθε υποψήφιος ευρωβουλευτής χωρίς να καταφέρει να εκλεγεί, ενώ από τον περασμένο Νοέμβριο είναι γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Αριστεράς.
Τέρενς Κουίκ (υφυπουργός στον Πρωθυπουργό)
Στον ανασχηματισμό της 5ης Νοέμβριου 2016 ορίστηκε υφυπουργός Εξωτερικών, υπεύθυνος για τον Απόδημο Ελληνισμό, προερχόμενος από τις τάξεις των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Ωστόσο δύο χρόνια αργότερα, Δεκέμβριο του 2018, διαγράφηκε από το κόμμα λόγω της στήριξής του στη Συμφωνία των Πρεσπών και τον Ιανουάριο του 2019 ανακοίνωσε την κάθοδό του στις βουλευτικές κάλπες με τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία που θα στήνονταν τον Ιούλιο, χωρίς ωστόσο να εκλεγεί.
Έως και σήμερα o Τέρενς Κουίκ συνεχίζει να ασκεί τα δημοσιογραφικά του καθήκοντα, συνεργαζόμενος τα τελευταία χρόνια με τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς σε Ελλάδα και Κύπρο.
Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά (υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης)
Προερχόταν από το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Στον ανασχηματισμό της 29ης Αυγούστου 2018 ανέλαβε καθήκοντα υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, θέση στην οποία παρέμεινε έως την παραίτησή της στις 15 Ιανουαρίου 2019, μετά την αποχώρηση των ΑΝ.ΕΛ. από το κυβερνητικό σχήμα.
Έκτοτε η Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά αποσύρθηκε από την ενεργό πολιτική και αρκείται σε κάποιες αραιές παρεμβάσεις μέσω των social media.
Νίκος Τόσκας (υφυπουργός Εθνικής Άμυνας)
Τον Σεπτέμβριο του 2015 είχε αναλάβει καθήκοντα αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, θέση στην οποία παρέμεινε έως και τις 3 Αυγούστου 2018 που υπέβαλε την παραίτησή του, συνεπεία της καταστροφικής πυρκαγιάς στο Μάτι.
Ο Νίκος Τόσκας δεν κατάφερε να επανεκλεγεί με τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στις βουλευτικές εκλογές του 2019 και αποχώρησε από το κόμμα τον Νοέμβριο του 2023, αντιδρώντας όπως και πολλοί άλλοι, στον τρόπο που ασκούσε καθήκοντα προέδρου ο Στέφανος Κασσελάκης. «Η νέα ηγεσία δεν εκφράζει τα λαϊκά στρώματα, στην τωρινή κρίση του ΣΥΡΙΖΑ ο αγώνας πρέπει να δοθεί εκτός ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά. Κατόπιν τούτου, υπήρξε προσέγγιση με το κόμμα της Νέας Αριστεράς.
Σταύρος Κοντονής (υφυπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων)
Από τον Σεπτέμβριο του 2015 έως τον Νοέμβριο του 2016 είχε αναλάβει καθήκοντα υφυπουργού Αθλητισμού και ακολούθως αναβαθμίστηκε σε υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Κατήλθε ως υποψήφιος βουλευτής στις εθνικές κάλπες του 2019, αλλά δεν κατάφερε να εκλεγεί.
Τον Οκτώβριο του 2020 ο Σταύρος Κοντονής παραιτείται από μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ επειδή «το κόμμα δεν ανταποκρίνεται πλέον στις ανάγκες της κοινωνίας», όπως υποστήριξε, προσθέτοντας ότι διαφωνούσε σε πολλά σημεία με τον νέο Ποινικό Κώδικα που είχε προωθήσει το κόμμα του, καθώς έδινε τη δυνατότητα σε εγκληματίες σαν τους Χρυσαυγίτες να έχουν προνόμια. Κατόπιν αυτών, το κόμμα τον διέγραψε και εκείνος στράφηκε στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, όπου όμως δεν κατάφερε να εκλεγεί ούτε στις κάλπες του Μαΐου ούτε του Ιουνίου 2023. Συνεχίζει και είναι πολιτικά ενεργός μέσα από τις τάξεις του κόμματος της νυν αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Παναγιώτης Σγουρίδης (υφυπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας)
Παρέμεινε στην κυβέρνηση Τσίπρα έως τις 26 Φεβρουαρίου 2016, οπότε και παραιτήθηκε για λόγους ευθιξίας, κατόπιν διαφωνίας του με τον πρωθυπουργό, καθώς ως υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων είπε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη πως ο Αλέξης Τσίπρας… παραπλάνησε τους αγρότες, όπως έκαναν παλαιότερα οι πρώην πρωθυπουργοί Αντώνης Σαμαράς και Γιώργος Παπανδρέου, προκειμένου να κερδίσουν ψήφους. «Αν δεν τάξεις, δεν σε ψηφίζει κανείς», ανέφερε χαρακτηριστικά. Νοέμβριο του 2016 είχε αναλάβει καθήκοντα αντιπροέδρου των ΑΝ.ΕΛ. και με την αδρανοποίηση του κόμματος αποσύρθηκε από την πολιτική.
Σήμερα ο Παναγιώτης Σγουρίδης ασχολείται με τη φροντίδα των αμπελιών του και την παραγωγή του τοπικού οίνου Αβδηρών του κτήματος που φέρει το επώνυμό του.